Για την νέα εθνική καμπάνια κατά της σχολικής βίας που παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη, μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σύμφωνα με τον οποίο στις πρώτες 12 ώρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας καταγγελιών για το bullying στα σχολεία υποβλήθηκαν έξι αναφορές.
Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε εθνικό πρόβλημα το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας και ξεχώρισε τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο εξηγώντας ότι «αν δεν υπογράψει ο γονιός τον νέο κανονισμό, το παιδί δεν εγγράφεται στο σχολείο».
Παράλληλα εξήγησε ότι «δεν βάζουμε εμείς απoβολές αλλά δίνουμε εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να αποφασίσουν τις ποινές».
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «απόλυτη κόκκινη γραμμή την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος όταν παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα παιδιών με βίντεο που καταγράφηκε με κινητό»
Ειδικά για την επιστροφή της 5ημερης αποβολής ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει μόνο πλαίσιο συνεπειών αλλά και δράσεις ενεργού πολιτή που θα πραγματοποιούνται στα σχολεία. Το πλαίσιο αυτό λειτουργούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όχι πάντα τέλεια, πάντα προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε».
Ο υπουργός Παιδείας έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στην εφαρμογή e-parents στην οποία οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν στοιχεία όπως οι επιδόσεις των παιδιών τους, οι βαθμοί ή οι απουσίες βάσει των στοιχείων που θα προέρχονται από το δίκτυο myschool.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στο ψηφιακό φροντιστήριο και «στην απλή ιδεά να δώσουμε δωρεάν μορφωτικό υλικό σε όλα τα παιδιά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Πανελλαδικών». Όπως είπε «θα ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες, πρώτα από το Γυμνάσιο με γλώσσα και μαθηματικά. Στόχος από τον Σεπέμβριο να χτίσουμε το υλικό για όλα τα μαθήματα για να βοηθήσουμε τα παιδιά που θα δίνουν πανελλαδικές με δωρεάν τηλεκπαίδευση τις απογευματινές ώρες για όσα παιδιά το επιθυμούν».
Σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια αφού σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά και την δημιουργία παραρτημάτων και τη σύμπραξη με ελληνικά πανεπιστήμια για μεταπτυχιακά προγράμματα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «βλέπουμε ξένα πανεπιστήμια που επικοινωνουν μαζί μας και για τα δύο. Το πιο άμεσο είναι για τα μεταπτυχιακά γιατί είναι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει αύριο ενώ το άλλο για παραρτήματα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025».
Ερωτηθείς για νέους διορισμούς υπενθύμισε ότι «τα τελευταία χρόνια είχαμε 27.000 μόνιμους διορισμούς, περισσότερους από ό,τι οι αφυπυηρετήσεις», πρόσθεσε ότι «θέλουμε περισσότερους μόνιμους διορισμούς παρά αναπληρωτές που έχουν στηρίξει το σύστημα με όλο τους το είναι τα τελευταία χρόνια. Θα γίνουν και άλλοι μόνιμοι διορισμοί αλλά θα ανακοινωθούν όταν έρθει η ώρα».
Όσον αφορά, τέλος, τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις είπε ότι «υπάρχει ένα κεκτημένο: οι πανελλαδικές θεασμικά είναι μια επιλογή που έχουμε κάνει εδώ και 10ετιες και σεβόμαστε πόσο αντικειμενικές είναι. Υπάρχουν όμως και πράγατα που μπορεί να βελτιωθούν: π.χ. το πώς βγαίνουν τα θέματα. Στο υπ. Παιδείας εκεί που βγαίνουν τα θέματα είναι σαν να μπείνεις σε μπούνκερ σε διαβαθισμένη περιοχή του υπουργείου Άμυνας».