Ο Άγγελος Ιατρίδης και ο Μάκης Μαυρίδης προβάλλουν τον οινικό πλούτο του Αμυνταίου σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία
Όταν πέρυσι τον Δεκέμβριο ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον ενημέρωνε τον Άγγελο Ιατρίδη πως οι New York Times ανέφεραν με διθυράμβους στο πρωτοσέλιδό τους το Κτήμα Άλφα, ο Θεσσαλονικιός οινοποιός-οινολόγος ζούσε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία του οινοποιείου. Δεν μπορούσε άλλωστε να φανταστεί, όταν το 1995 ξεκινούσαν μαζί με τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη να βάλουν τα θεμέλια στο «Κτήμα Άλφα», πως δύο δεκαετίες μετά τα κρασιά τους θα φιγουράριζαν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.
Κοσμοπολίτης… ασκητής ο ίδιος, αφού η εξωστρέφειά του συνοδεύεται από την αφοσίωση που πρέπει να έχει ένας οινοποιός, και γειωμένος, χαμηλών τόνων, με εμφανή τη σοφία που δίνει η επαφή με τη γη ο συνεταίρος του, ο Άγγελος Ιατρίδης και ο Μάκης Μαυρίδης ταξιδεύουν τον οινικό πλούτο του Αμυνταίου Φλώρινας σε 35 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και βέβαια όλη η Ευρώπη. Σήμερα οι εξαγωγές του Κτήματος Άλφα ανέρχονται σε 31% επί του τζίρου, ενώ στόχος για το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την υγειονομική κρίση, είναι να διατηρηθούν οι υφιστάμενες αγορές.
Η μονάδα του Κτήματος Άλφα είναι πλήρως καθετοποιημένη και διαθέτει 2.080 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων. Πρόκειται δε για μια από τις πιο οργανωμένες οινικές εγκαταστάσεις σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής.
Το κόκκινο κρασί που κέρδισε τους New York Times και οι νέες επενδύσεις
Σήμερα το οινοποιείο διαθέτει έξι βασικές ετικέτες και 8 μικροοινοποιήσεις, μαζί με μια τελευταία επετειακή, ενώ «ναυαρχίδα» του θεωρείται το Κτήμα Άλφα Ερυθρός, ένα χαρμάνι ξινόμαυρου, merlot και syrah. Αυτό ήταν άλλωστε το πρώτο κρασί που κυκλοφόρησε από το Κτήμα Άλφα, αλλά και το κρασί που οι New York Times χαρακτήρισαν στην χριστουγεννιάτικη έκδοσή τους για τη γαστρονομία ως το καλύτερο ελληνικό, κόκκινο κρασί.
Παρά την κρίση που έφερε στην αγορά η πανδημία, το Κτήμα Άλφα δεν σταμάτησε κανένα επενδυτικό του σχέδιο. Έτσι, ολοκληρώνει ένα μικρό, μπουτίκ οινοποιείο στην περιοχή του Ξινού Νερού που θα φιλοξενήσει τις μικροοινοποιήσεις του Κτήματος, ξεκινά ένα δεύτερο όπου θα συγκεντρωθούν οι ετικέτες ευρείας παραγωγής, ενώ το υφιστάμενο οινοποιείο του θα υποδεχθεί τη σειρά του οικοσυστήματος που θα προκύψει από ένα πρότζεκτ, το οποίο τρέχει αυτή την περίοδο μαζί με τη Γεωπονική Σχολή, για τον διαχωρισμό των υποζωνών της ζώνης του Αμυνταίου, ώστε να οριστεί ο τύπος του κρασιού που θα παράγεται στην κάθε μία. Παράλληλα, πειραματίζεται με 11 κλώνους ξινόμαυρου, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ταιριάζουν στην περιοχή του Αμυνταίου.
Η γευστική «μνήμη» και η συνεργασία με τον Μάκη Μαυρίδη
Ο Άγγελος Ιατρίδης δεν έφερε πίσω του κάποια οικογενειακή παράδοση στο κρασί. Οι γεύσεις όμως ήταν πάντα το δυνατό του σημείο, αφού γεννήθηκε μέσα σε αυτές. Οι παππούδες του, ζαχαροπλάστες στο επάγγελμα, ήρθαν το 1922 από την Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας μαζί τους την τέχνη του γλυκού. Οι γεύσεις, όπως αποδείχθηκε, θα συνόδευαν τον Άγγελο Ιατρίδη σε όλη του τη ζωή, με πρώτο σταθμό το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το χημικό του ΑΠΘ, όπου ο καθηγητής Οινολογίας, Θεόδοσιος Σούλης, αναγνώρισε τη γευστική του κλίση και τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την οινολογία. Έτσι, με την ολοκλήρωση των σπουδών του έφτιαξε τις βαλίτσες του για το Μπορντό, όπου έκανε μεταπτυχιακό στην οινολογία. Η τετραετής παραμονή του στη Γαλλία, όπου εργάστηκε για οινοποιεία στην Αλσατία, στην Καμπανία και στο Μπορντό, ήταν η καλύτερη «προίκα» του όταν επέστρεψε. Μάλιστα, ο ίδιος ακόμα θυμάται πως όταν ο γνωστός κριτικός οίνου Ρόμπερτ Πάρκερ επισκέφθηκε ένα από τα οινοποιεία όπου δούλευε στη Γαλλία, ο νεαρός φέρελπις τότε οινοποιός έκανε κρυφά μια ευχή: να έρθει εκείνη η μέρα που ο Ρόμπερτ Πάρκερ θα γευόταν και θα έγραφε κριτική και για τα δικά του κρασιά. Πολλά χρόνια μετά ο γνωστός γευσιγνώστης θα έβαζε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στα κρασιά του Κτήματος Άλφα και θα το προσκαλούσε σε εκδήλωση για τα «icon wines of the world».
Ο Άγγελος Ιατρίδης ξεκίνησε το ταξίδι του στο κρασί το 1995 μαζί με τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη, τότε πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, με τον οποίο, όπως αποδείχθηκε, τους συνέδεε και συγγενική σχέση. Η πρώτη τους επαφή έγινε όταν ο Μάκης Μαυρίδης τού πρότεινε να εργαστεί στην Ένωση κι εκείνος αρνήθηκε. Η ζωή όμως θα τους έφερνε ξανά κοντά, καθώς μέσω της Αμπελοοινικής, μιας συμβουλευτικής εταιρείας στον κλάδο του οίνου που είχε δημιουργήσει στο ενδιάμεσο ο Άγγελος Ιατρίδης, τελικά συνεργάστηκαν και έβαλαν τη βάση για ένα νέο, φιλόδοξο εγχείρημα. Το 1995 άρχισε να δημιουργείται ο αμπελώνας του Κτήματος Άλφα, το οινοποιείο ξεκίνησε το 1997 και τα πρώτα κρασιά κυκλοφόρησαν στην αγορά το 2005. Στα 15 χρόνια που ακολούθησαν το Κτήμα Άλφα κατάφερε να καθιερωθεί εντός και εκτός συνόρων, αφήνοντας το αποτύπωμά του στην ελληνική οινική κοινότητα.
«Το μεγαλύτερο δίδαγμα που παίρνει κανείς από το κρασί είναι να βιώνει την υπομονή. Πρέπει να είσαι ασκητής. Κι αυτό είναι κάτι που θέλω να περάσω στα παιδιά μου» λέει στη Voria.gr ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγώντας πως ο ίδιος προσπαθεί να είναι ευαγγελιστής ενός ευρύτερου συναισθήματος της περιοχής του Αμυνταίου, την οποία θέλει να προβάλλει ως εστία σπουδαίων κρασιών.
Η δεύτερη γενιά προετοιμάζεται ήδη για να κάνει δυναμική την παρουσία της στο Κτήμα Άλφα. Με σπουδές οινολογίας, γεωπονίας και οικονομικών τα παιδιά και των δύο συνεργατών δείχνουν ήδη πως το μέλλον της εταιρείας θα είναι ελπιδοφόρο.
Πηγή: https://www.voria.gr/