Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα και ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, μιας και το περιστατικό έχει πλέον πάρει σοκαριστικές διαστάσεις και στα social media. Εκεί ανήλικοι χρήστες, φίλοι και γνωστοί του θύματος δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες στο TikTok, καλώντας σε επίθεση εναντίον των δράστιδων.
Ειδικότερα, χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποιούν τα ονόματα, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των τριών κοριτσιών που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό της 14χρονης και απειλούν πως οι δράστιδες θα μετατραπούν σε θύματα, προτρέποντας σε βίαιες ενέργειες εναντίον του.
“Πηγαίνετε και κάψτε της το σπίτι”. “Πώς νιώθεις που σε ψάχνει όλη η Ελλάδα”. “Μάθαμε που μένει και πάμε για έκπληξη”. “Από Δευτέρα θα έχεις 300 άτομα έξω από το σχολείο”. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μηνύματα μίσους και οι απειλές που εδώ και ημέρες ανεβαίνουν στα social media, εναντίον των τριών κοριτσιών που συμμετείχαν στη βίαιη επίθεση στη 14χρονη.
“Υπάρχει μια πολύ έντονη ανησυχία”
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γιώργος Ντούτσουλης, μιλώντας στην εκπομπή του Mega “Κοινωνία Ώρα Mega” τόνισε πως “υπάρχει μια πολύ έντονη ανησυχία. Από την ημέρα που έχει γίνει αυτό το συμβάν έχουμε μιλήσει με πολλούς γονείς. Βγαίνει πάρα πολύ κουτσομπολιό για αυτήν την υπόθεση και πολλές λάθος πληροφορίες ως προς τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε αυτό το συμβάν, με αποτέλεσμα να δίνονται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ονόματα παιδιών με τηλέφωνα και διευθύνσεις τα οποία δεν εμπλέκονται”.
“Ισως κάπου κεντρικά η Πολιτεία να πρέπει να παρέμβει και να αρχίσει να ελέγχουμε αυτά τα πράγματα διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση. Ένας γονέας προφανώς και δεν μπορεί να ελέγξει τα social media αλλά η ευθύνη ανήκει στους γονείς” υπογράμμισε.
“Η Ένωση δεν επεμβαίνει αν δεν δοθεί η πληροφορία. Δεν ξέρουμε τίποτα, δουλεύουμε βάσει πληροφοριών. Η πληροφορία για το συγκεκριμένο συμβάν έγινε όταν ο πατέρας της κοπέλας αποφάσισε να μιλήσει. Τότε και εμείς κινητοποιηθήκαμε. Το στοιχείο που διαφοροποιεί αυτήν την περίπτωση από άλλες περιπτώσεις είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση βγήκε ο πατέρας ονομαστικά και κατήγγειλε το περιστατικό”, σημείωσε ο κ. Ντουτσούλης.
“Δεν υπάρχει αδιαφορία, υπάρχει φόβος. Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν το ξέρουν, δεν μπορώ να το δεχτώ” συμπλήρωσε.
Γιώργος Καλλιακμάνης: Υπάρχει πρόβλημα
“Υπάρχει πρόβλημα”, διαμήνυσε από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, απευθυνόμενος στον κ. Ντούτσουλη.
“Τώρα εσείς αν θέλετε να πείτε ότι όλα είναι καλά γιατί νομίζετε ότι δυσφημείται εκεί η περιοχή, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος γιατί έτσι δε θα δείτε το πρόβλημα. Πήγα σε περιστατικό που μια ομάδα ανηλίκων επιτέθηκε σε ομάδα ΔΙ.ΑΣ και όταν επιτίθονται σε ομάδα ΔΙ.ΑΣ σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επιτεθούν σε οποιονδήποτε πολίτη. Στην Αργυρούπολη, στο τμήμα Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στο τμήμα της Γλυφάδας συνέχεια περιστατικά με παιδιά. Υπάρχει πρόβλημα” είπε.
“Βασική συνιστώσα η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”
“Δεν υπάρχει μηχανισμός” δήλωσε από την πλευρά της η δρ. ψηφιακής εγκληματολογίας Κέλλυ Ιωάννου.
“Έστω και το παιδί μου μια φορά έχει εκφοβιστεί στο σχολείο, πάει ο γονέας στο σχολείο, λέει έγινε το εν λόγω συμβάν. Άντε να ενημερωθεί στην καλύτερη περίπτωση ο σύλλογος γονέων και μετά επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται. Δεν υπάρχει ο μηχανισμός και πολλές φορές και οι εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν και πώς να το αντιμετωπίσουν” είπε και υπογράμμισε:
“Σίγουρα παίζουν ρόλο τα πρότυπα αλλά αυτό το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψιν ως βασική συνιστώσα εδώ είναι και η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όταν βγήκε αυτό το θέμα μίλησα για στρατολόγηση και συμμορίες”.