Μολυσμένο από βρουκέλλωση βρέθηκε κοπάδι αιγοπροβάτων κτηνοτρόφου στην Τοπική Κοινότητα Καισαρειάς του Δήμου Κοζάνης, που αποτελείται από 44 πρόβατα και 2 γίδες.
Η βρουκέλλωση είναι μια από τις σημαντικότερες ζωονόσους η οποία προκαλεί σοβαρές οικονομικές απώλειες στην κτηνοτροφία και αποτελεί κίνδυνο λόγω της μετάδοσής της στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, τα ζώα που βρίσκονται να έχουν μολυνθεί από βρουκέλλωση οδηγούνται σε υποχρεωτική σφαγή, όπως θα γίνει και με μολυσμένο ζώο στη συγκεκριμένη μονάδα, με σχετική απόφαση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, στο πλαίσιο υγειονομικών μέτρων κατά της Βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων.
Ωστόσο το ανωτέρω δεν είναι το μοναδικό κρούσμα βρουκέλλωσης σε αιγοπρόβατα στο Νομό Κοζάνης, όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο προϊσταμένος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Κοζάνης, Κτηνίατρος Αναστάσιος Δούρδας. «Το κρούσμα βρουκέλλωσης στην κτηνοτροφική μονάδα της Καισαρειάς δεν είναι το μοναδικό, καθώς κρούσματα βρουκέλλωσης κατά τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων που γίνεται Μάιο – Ιούνιο και λαμβάνεται και δείγμα αίματος που στέλνεται για εξέταση, εντοπίζονται σε τουλάχιστον 10 διαφορετικά κοπάδια στο νομό Κοζάνης. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο που γίνονται οι εμβολιασμοί βρίσκονται προσβεβλημένα από βρουκέλλωση τουλάχιστον 200 αρσενικά ζώα τα οποία και οδηγούνται σε σφαγή, ενώ τα θηλυκά εμβολιάζονται». Τόνισε ωστόσο ότι «από φέτος άρχισαν να εμβολιάζονται και τα αρσενικά ζώα για τον περιορισμό της νόσου που προξενεί τον μελιταίο πυρετό».
Τα μέτρα που επιβάλλονται σε μια κτηνοτροφική μονάδα όταν χαρακτηριστεί μολυσμένη από βρουκέλλωση πριν τη σφαγή των θετικών ζώων, προβλέπουν μεταξύ άλλων να τίθεται σε απομόνωση η κτηνοτροφική εκμετάλλευση και να απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από αυτή ζώων ευαίσθητων στη βρουκέλλωση. Τα θετικά ζώα τίθενται σε απομόνωση μέχρι να σφαγούν. Επίσης λαμβάνονται δείγματα αίματος από όλα τα θηλυκά ανεμβολίαστα αιγοπρόβατα και από όλα τα θηλυκά αιγοπρόβατα που είχαν εμβολιαστεί στην ηλικία των 3-6 μηνών και έχουν περάσει 12 τουλάχιστον μήνες από τότε. Τα αρνητικά θηλυκά ζώα εμβολιάζονται το γρηγορότερο δυνατό, εφόσον δεν ήταν εμβολιασμένα. Τα μολυσμένα ζώα καταγράφονται, σημαίνονται και απομονώνονται από τα υπόλοιπα ζώα της εκμετάλλευσης μέχρι τη σφαγή τους. Καθορίζεται ειδικός χώρος απομόνωσης ασθενών και ύποπτων ζώων, σαφώς διαχωρισμένος, ώστε τα θετικά ζώα να μην έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα ζώα της εκμετάλλευσης. Και το σημαντικότερο, το γάλα που προέρχεται από τα μολυσμένα ζώα απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση.