Την Παρασκευή 30/11/2018 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019. Η συζήτηση έγινε ενώ στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής γίνεται συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου διαπιστώνουμε ότι το 95% των εσόδων προέρχεται από την άγρια φορολόγηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι το 20% από τον φόρο εισοδήματος, το 12% από τον ΦΠΑ και το 50% του ΦΑΠ σύμφωνα με τον Νόμο του Καλλικράτη που όλοι πλην του ΚΚΕ ψήφησαν πρέπει να αποδίδεται στην Τοπική Διοίκηση (ΤΔ). Το κράτος δεν τα αποδίδει οι Δημοτικές Αρχές δεν τα διεκδικούν με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πάνω από 8 δις ευρώ που οφείλει το κράτος στην ΤΔ.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα, το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι εργατικές οικογένειες και τα λαϊκά στρώματα της πόλης καλούνται να αρκεστούν σε συντηρήσεις, επιδιορθώσεις, μελέτες και πάλι μελέτες και επαναπρογραμματισμό των ήδη εξαγγελθέντων έργων. Δεν περιλαμβάνονται έργα αναγκαία για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Όμως, σε κάθε περίπτωση η Λαϊκή Συσπείρωση συμφωνεί πως τα έργα που είναι προγραμματισμένα πρέπει να γίνουν.
Η μειωμένη χρηματοδότηση που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια, για το 2019 θα είναι κατά 892 εκατομμύρια λιγότερα με βάση τις εγγραφές στον Κρατικό Προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυτή η ένδεια στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019. Λείπουν παντελώς τα κονδύλια για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, το Μάτι και η Μάνδρα μπορεί να είναι μακριά όσον αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά θα έπρεπε να μας ευαισθητοποιήσουν και να ληφθούν μέτρα γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί και στο Δήμο μας. Ελάχιστα είναι τα ποσά που διατίθενται για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία και για μερικές περιοχές ούτε καν υπάρχει πρόβλεψη όπως Εργατικές Κατοικίες, το Δροσερό κλπ. όπου στο παρελθόν είχαμε φαινόμενα πλημμύρας. Η περιοχή μας μετά τον μεγάλο σεισμό του 1995 είναι πλέον σεισμογενής. Το τονίζουμε σε κάθε συζήτηση των τεχνικών έργων και το επαναλαμβάνουμε συνέχεια ότι πάρα πολλά Δημοτικά και δημόσια κτίρια έχουν κτιστεί κατά τη δεκαετία του 1940 χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Τέλος η κυβέρνηση λέει ότι θα εφαρμόσει τη «Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή» χωρίς όμως να παίρνει ούτε ένα μέτρο για τη βελτίωση των υποδομών στην προσχολική αγωγή. Αλλά και στο τεχνικό πρόγραμμα που συζητάμε δεν προβλέπεται η ίδρυση κανενός νέου Νηπιαγωγείου παρόλο που τα μισά νηπιαγωγεία της πόλης της Πτολεμαΐδας στεγάζονται στα ισόγεια πολυκατοικιών με άθλιες υποδομές.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους Παιδικούς Σταθμούς. Μόνο ένας στους τρεις Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς έχει δικό του κτίριο και μάλιστα κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που βάζει το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 99/2017.
Επίσης δεν προβλέπεται η ίδρυση καινούργιου ΕΠΑΛ εκτός από τα σημερινά και μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε στην εξής επαίσχυντη πράξη: Εξαφάνισε ακόμα και το ελάχιστο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν προβλεφθεί στο αρχικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για τις τεράστιες κτιριακές ανάγκες που απαιτούνται για να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
Η περικοπή αυτού του ποσού έγινε στα πλαίσια της καρατόμησης ποσού 1,3 δις που βάραινε τον προϋπολογισμό και προς αντιστάθμιση της «μη εφαρμογής» του μέτρου περικοπής των συντάξεων.
Διεκδικούμε:
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία