- Όλη η περιοχή υφίσταται πλήγμα, δηλώνει εκπρόσωπος εργοληπτικής εταιρείας
Σοβαρά οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργοληπτικές εταιρείες που εκτελούν έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης εξόφλησης εργασιών από την πλευρά της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μένει μήνες απλήρωτο και το προσωπικό που απασχολούν αλλά και γενικότερα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους ή να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στην τοπική αγορά (καύσιμα, ανταλλακτικά).
Το θέμα ωστόσο, που ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή σχετική δήλωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα στις 5 Ιανουαρίου για την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, δεν είναι καινούριο, άσχετα αν παρουσιάστηκε ως τέτοιο. Καθώς, όπως λένε εργολήπτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, πρόκειται για μια παγιωμένη κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια.
Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε η εκπρόσωπος της εργοληπτικής εταιρείας ΚΑΠΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ, Υπατία Κωνσταντινίδου, μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr». Ανέφερε ειδικότερα ότι «εδώ και χρόνια ο ρυθμός αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ στις εργοληπτικές εταιρείες είναι πολύ μικρός και υπό μια έννοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στάση πληρωμών.» Τόνισε μάλιστα ότι «η αποπληρωμή εργασιών εκ μέρους της ΔΕΗ γίνεται σε περίπου 6 μήνες και πολλές φορές φτάνει τους 7 μήνες» και σημείωσε ότι «η κατάσταση αυτή δεν είναι σημερινή αλλά κρατάει χρόνια, πρόκειται για μια περίοδο 5 ετών σχεδόν.» Σημείωσε ότι «πέρσι έγινε μια προσπάθεια από τη ΔΕΗ να ομαλοποιηθεί το θέμα της αποπληρωμής των εργασιών προς τις εργοληπτικές εταιρείες, αλλά η προσπάθεια αυτή κράτησε 3-4 μήνες μόνο.»
Αυτό που πρέπει να τονιστεί, πρόσθεσε η κ. Κωνσταντινίδου, «είναι ότι οι όποιες καθυστερήσεις αποπληρωμής εργοληπτών από τη ΔΕΗ έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην τοπική αγορά, γιατί όταν δεν πληρώνονται οι εργολάβοι δεν πληρώνουν το προσωπικό τους, δεν μπορούν να εξοφλήσουν επαγγελματίες της περιοχής για προμήθεια π.χ. ανταλλακτικών για τα μηχανήματά τους. Όλη η περιοχή υφίσταται πλήγμα όχι μόνο οι εργολήπτες και το προσωπικό τους, γιατί όλα είναι μια αλυσίδα.»
«Το δυστύχημα», σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου «είναι ότι δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σύντομα, ωστόσο επείγει να βρεθεί λύση», διότι «υπάρχει σε ένα βαθμό και μικρότερη δραστηριότητα εκ μέρους των εταιρειών αφού αναγκάζονται να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, καθώς από τρεις μήνες που γινόταν παλιά οι πληρωμές φτάνουν τα τελευταία χρόνια τους 6 και 7 μήνες.»
Η εκπρόσωπος της ΚΑΠΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη δραστηριοποίησης της Ένωσης για το Λιγνίτη που είχε συσταθεί πέρσι και στην οποία συμμετέχουν και εργοληπτικές εταιρείες. «Πρέπει να δραστηριοποιηθεί η Ένωση για το Λιγνίτη, γιατί μπορεί να συμβάλλει σε πολλά πράγματα, να συμμετέχει σε συνέδρια για το λιγνίτη, να εκφέρει άποψη και κυρίως για να στηρίξει το λιγνίτη.»