Με τους καλύτερους οιωνούς για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ήρθε το 2018, καθώς εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, η επέκταση και η αναβάθμιση του Γηροκομείου Κοζάνης, ένα έργο το οποίο “κόλλησε” εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία.
Δόθηκε επιτέλους το πράσινο φως για την έναρξη εντός του νέου έτους των εργασιών κατασκευής της νέας πτέρυγας και εκσυγχρονισμού της υπάρχουσας στο Τιάλειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα, ένα σημαντικό έργο, το οποίο μνημόνευσε στην πρώτη πανηγυρική δοξολογία της χρονιάς στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης. Μάλιστα ο κ. Παύλος εξήρε από άμβωνος τη συμβολή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη και του δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, τους οποίους ευχαρίστησε προσωπικά, ενώ άφησε έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές στους προκατόχους τους Γιώργο Δακή και Λάζαρο Μαλούτα αντιστοίχως. Οι ευχαριστίες του μητροπολίτη προς τους προαναφερθέντες διατυπώθηκαν δημοσίως κατά την πρωτοχρονιάτικη δοξολογία, δεδομένου ότι «έσκυψαν με σεβασμό και αγάπη στο γηροκομείο» και «για το έργο που προσφέρατε και προσφέρετε στους πάσχοντες και καταφρονεμένους». Στη συνέχεια υπογράμμισε με καυστικό τρόπο ότι «δώδεκα χρόνια έδωσα μάχη, μόνο μετάνοιες δεν έκανα στους κρατούντες, αλλά φαίνεται μιλούσα σε ώτα κωφών», εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την δυσαρέσκειά του στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από τους κ.κ. Γ. Δακή και Λ. Μαλούτα.
Το έργο της «κατασκευής νέας πτέρυγας και αναμόρφωση – αναβάθμιση της υπάρχουσας πτέρυγας Β’ του Τιάλειου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κοζάνης» έχει προϋπολογισμό 4,341,694.66 € και δικαιούχος του είναι ο Δήμος Κοζάνης. Περιλαμβάνει την αναμόρφωση – αναβάθμιση της υπάρχουσας πτέρυγας Β’, ώστε να υποστεί μία γενική και ουσιαστική λειτουργική, τεχνική και αισθητική αναβάθμιση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Επίσης, αφορά στην κατασκευή νέας πτέρυγας που θα είναι ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο, αλλά περιλαμβάνει και τις απαραίτητες διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής (ΕΤΠΑ).
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, σχετικά με την ένταξη του έργου, δήλωσε: «Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποί μας είναι για μάς προτεραιότητα και θέλουμε οι γονείς, οι θείοι και οι παππούδες μας να έχουν τις συνθήκες φιλοξενίας και διαβίωσης που τους αξίζουν. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του Τιάλειου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου».
Μετά την επέκταση και αναβάθμιση το Γηροκομείο Κοζάνης θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε ανθρώπινες συνθήκες 42 ατόμων, εκ των οποίων 18 στη νέα πτέρυγα και 24 στην αναβαθμισμένη πτέρυγα. Να σημειωθεί ότι στο υπάρχον κτήριο φιλοξενούνται 70 άτομα, ωστόσο οι υποδομές είναι ακατάλληλες για την διασφάλιση των στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα η ξύλινη πτέρυγα Α΄ εγκαταλείφθηκε, γιατί κρίθηκε άκρως ακατάλληλη, οπότε δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί, γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα αναβάθμισης.
Στο επόμενο διάστημα οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες θα κινηθούν για την προώθηση της δημοπράτησης του έργου, ώστε να αναδειχθεί ανάδοχος και να ξεκινήσει η κατασκευή εντός του έτους μια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία θα ανταποκρίνεται στις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας, λειτουργικότητας και ποιότητας που θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Η κατασκευαστική περίοδος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 480 ημέρες ήτοι 1,5 έτος. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η διαδικασία της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του Γηροκομείου ξεκίνησε το 2004, αλλά υπήρξαν πρωτοφανή λάθη και παραλείψεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σχεδόν μία δεκαπενταετία.
Ειδικότερα, ξεκίνησε το 2004 με σκοπό να κατασκευαστεί σε μικρότερη έκταση και είχε ενταχθεί στο τότε πρόγραμμα ΟΠΑΓΚ. Το 2005 έγινε προγραμματική σύμβαση με το δήμο Κοζάνης. Όμως στο μεταξύ νομοθετήθηκε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου στην περιοχή, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν οι χρήσεις γης, αλλά δεν προβλέφτηκε γηροκομείο, αν και το γηροκομείο προϋπήρχε στην έκταση αυτή. Αυτό ήταν το κατόρθωμα των ειδημόνων που έφτιαξαν τη ΖΟΕ από τα γραφεία της Αθήνας, αλλά και των τοπικών παραγόντων που επέδειξαν πρωτοφανή άγνοια! Έπρεπε να διανυθεί μία μακρά περίοδος εμπλοκής στη γραφειοκρατία, ώσπου το 2013 προβλέφτηκε στο νόμο περί αυθαιρέτων η χρήση γηροκομείου και το ίδιο έτος εκδόθηκε υπουργική εγκύκλιος, η οποία άναψε πράσινο στην επέκταση και αναβάθμιση του γηροκομείου.