Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ προς τιμή και μνήμη του Νικολάου Ψαρουδάκη, Αγωνιστή για τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό και την Ορθοδοξία, 100 χρόνια από τη γέννησή του στο Αποδούλου Αμαρίου Ρεθύμνου. Την εκδήλωση οργανώνει η εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ».
Ο Νίκος Ψαρουδάκης (Ν.Ψ), σε ηλικία 36 χρονών, τον Μάϊο του 1953 ίδρυσε την εφημερίδα «Χριστιανική Δημοκρατία» και την ομώνυμη πολιτική Κίνηση. Προηγουμένως, στα χρόνια του Εμφυλίου, το 1947, είχε γράψει το “Χριστιανικό Πολιτικό Μανιφέστο”, το οποίο αποτελούσε μια κραυγή και κάλεσμα για να τερματιστεί η αλληλοσφαγή, που προκαλούσε καθεστώς κόλασης για το λαό και την πατρίδα μας και εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα των ισχυρών της Γης. Στην έντονη ιδεολογική πάλη της εποχής εκείνης, μεταξύ των αστών, των υποστηρικτών, δηλαδή, του αστικού- καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος και των μαρξιστών-λενινιστών, ο Ν.Ψ. αντιπρότεινε τον «ίσιο δρόμο», το δρόμο του Κοινωνικού Κοινωνισμού. «Η κοινωνική αδικία, έγραφε στο πρώτο φύλλο της Χ.Δ., στις 17 του Μάη του 1953,μόνιμο χαρακτηριστικό της παρηκμασμένης σημερινής κοινωνικής ζωής, δημιουργεί την αθλιότητα των λαϊκών τάξεων και προσβάλλει τον πολιτισμό και τη θρησκεία μας» Το χτύπημα της κοινωνικής αδικίας, κατά τον Ν.Ψ., δεν μπορεί να γίνει «με μπαλώματα και μερεμέτια» στο καπιταλιστικό κοινωνικό σύστημα, που από τη φύση του γεννά την κοινωνική αδικία, αλλά μόνο με την ανατροπή του, με δημοκρατικές διαδικασίες και την οικοδόμηση ενός άλλου κοινωνικού συστήματος, που πηγές έμπνευσης για τη θεμελίωσή του θα είναι η κλασική Ελλάδα, που μας δίδει μορφές άμεσης Δημοκρατίας, ο Κοινωνισμός του Χριστιανισμού, που προτάσει το αίτημα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και τα πορίσματα της Επιστήμης.
Οι θέσεις αυτές έφεραν τον Ν.Ψ. σε αντίθεση με την κατεστημένη Θεολογία, που ο ίδιος τη χαρακτήρισε «αστοχριστιανική», επειδή τοποθετούσε στα άγια των αγίων την υπεράσπιση «της καθεστηκυίας τάξης»:η οποία όπως απόδειξε η ζωή είναι υπεύθυνη για τα δεινά που βιώνει σήμερα ο λαός και η πατρίδα μας.
Αν ο αγώνας για την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελούσε προτεραιότητα για τον Ν.Ψ., η υπεράσπιση της Δημοκρατίας αποτελούσε έναν εξίσου πρωτεύοντα σκοπό του αγώνα του. Πεποίθησή του ήταν ότι ο δρόμος για την καινούργια κοινωνία δικαιοσύνης, που οραματιζόταν, περνούσε μέσα από την ελευθερία και την δημοκρατία. Η σταθερή αυτή θέση του τον ανέδειξε ως ασυμβίβαστο αντίπαλο της Απριλιανής Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η αρθρογραφία του στη «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», την περίοδο 1970-1074, ήταν όντως αντιστασιακή και όχι απλώς αντιπολιτευόμενη. Ιστορικά έχουν μείνει τα άρθρα του «Για ποιά Δημακρατία μιλάτε κύριε Παπαδόπουλε», «Έπεσε ο τύραννος να πέσει και η τυραννία», που τον έστειλε στη Γυάρο, και άλλα που ο ραδιοφωνικός σταθμός της Deutsche Velle μετέδιδε ανελλιπώς. Να σημειωθεί ότι από τις 21 Απριλίου 1967 μέχρι το Δεκέμβριο του 1969, που επικρατούσε καθεστώς προληπτικής λογοκρισίας, η εφημερίδα Χ.Δ., με εκδότη διευθυντή τον Ν.Ψ. αρνήθηκε να κυκλοφορήσει. Με την κατάργηση της λογοκρισίας τον Ιανουάριο του 1970, η εφημερίδα «Χριστιανική Δημοκρατία» κυκλοφόρησε ως «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», για να…διαπιστώνουν οι αναγνώστες της, ότι απουσιάζει από τον τίτλο η «Δημοκρατία», όπως απουσίαζε και από τη Χώρα.
Ο Ν.Ψ., ως ιδρυτής και πρόεδρος του Κινήματος Χριστιανική Δημοκρατία και ως ανεξάρτητος βουλευτής, συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 1985-1989 πρωτοστάτησε:
– Στον αγώνα των φτωχών και καταπιεσμένων για κοινωνική δικαιοσύνη.
– Στον αγώνα των λαϊκών εθνικών απελευθερωτικών κινημάτων όπου γης
– Για την προβολή και υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων στην Κύπρο, στη Β. Ήπειρο, στο «Μακεδονικό», στη Θράκη και το Αιγαίο.
– Για τη στήριξη του θεσμού της Οικογένειας και ιδιαίτερα της πολύτεκνης, για να μη φθάσουμε στο σημείο, όπως έλεγε, που οι «θάνατοι θα υπερτερούν των γεννήσεων». Δυστυχώς, όμως σήμερα έχουμε φθάσει στο σημείο αυτό.
-Για την Παιδεία και τον Πολιτισμό
Κλείνοντας την αναφορά αυτή στον Νίκο Ψαρουδάκη, θα ήταν παράλειψη αν δεν υπενθυμίζαμε την καταδίκη του, «για περιύβριση Αρχής»,σε τρίμηνη φυλάκιση, στον Κορυδαλό, επί Κυβερνήσεως «Εθνικής Ενότητος», του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αιτία; Το ιστορικό άρθρο του στη «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», «Διαρκές το δικό σας έγκλημα κύριοι αρεοπαγίτες», με το οποίο ασκούσε κριτική στην απόφαση του Αρείου Πάγου να χαρακτηρίσει το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, ως στιγμιαίο και όχι ως διαρκές, με συνέπεια να μη λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, όλοι όσοι στήριξαν από θέση εξουσίας, την Δικτατορία. Έτσι ακόμα και ο πρώτος «πρωθυπουργός» της Χούντας δεν δικάστηκε καν, ενώ ο αντιστασιακός Ψαρουδάκης δικάστηκε και καταδικάστηκε!!!
Αυτά για την ιστορία…και για να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που τα ίχνη τους στο σύντομο διάβα τους στη Γη, αποτελούν για μας οδοδείκτες πορείας ζωής.
Θα μιλήσουν:
-Απόστολος Παπαδημητρίου, ηλεκτρολόγος-μηχανικός του ΕΜΠ και συγγραφέας, με θέμα: Ο Νίκος Ψαρουδάκης και η εποχή του.
-Χαράλαμπος Κοντός, τ. καθηγητής ΤΕΙ, δικηγόρος, με θέμα: Οι εξουσίες χθες και σήμερα και τα όραμά μας.
-Γεώργιος Παπαδόπουλος, θεολόγος, με θέμα: Τα πρώτα χρόνια του Αγώνα της Χ.Δ.
-Γεώργιος-Νεκτάριος Παναγιωτίδης, πληροφορικός και αντιπρόεδρος της Χ.Δ., με θέμα: Νίκος Ψαρουδάκης: Ο Χριστιανός Επαναστάτης
-Μανώλης Μηλιαράκης, φυσικός-δημοσιογράφος και επίτιμος πρόεδρος της Χ.Δ., με θέμα: Το επαναστατικό κοινωνικό μήνυμα του Νικολάου Ψαρουδάκη και το χρέος χριστιανών.