Το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα που έχει δημιουργηθεί στη ΖΕΠ Κοζάνης, είναι το καλύτερο και πιο σύγχρονο σχολείο της χώρας, κατά κοινή ομολογία όλων όσων συμμετείχαν στην ημερίδα παρουσίασης του κτηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Κοβεντάρειο.
Στο κτηριακό συγκρότημα υπάρχει νηπιαγωγείο και δημοτικό, με σκοπό να φοιτούν σ’ αυτό μαθητές της ΖΕΠ, του Αργίλου και του Πρωτοχωρίου, ενώ στη συνέχεια θα φιλοξενήσει και τα παιδιά της Ποντοκώμης, μόλις μεταφερθεί ο οικισμός. Το σύγχρονο κτήριο έχει πλήρη ενεργειακή επάρκεια από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, με ειδικά «πετάσματα» που έχουν τοποθετηθεί, οι αίθουσες μπορούν να ενώνονται με τον διάδρομο ή και μεταξύ τους, ώστε να μετατρέπονται σε συνεδριακούς χώρους ή σε μεγάλες αίθουσες εκδηλώσεων.
Το νηπιαγωγείο είναι 2θέσιο με δυναμικότητα 50 παιδιών και το δημοτικό σχολείο 12θέσιο με δυναμικότητα 300 μαθητών. Από φέτος άρχισε η λειτουργία του νηπιαγωγείου με μόλις 12 νήπια. Η λειτουργία του δημοτικού σχολείου θα ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά. Να σημειωθεί πάντως ότι για το βιοκλιματικό και πλέον σύγχρονο σχολείο της χώρας, εκφράστηκε ο προβληματισμός του σχολικού συμβούλου Χρήστου Κεβρεκίδη, ότι το νηπιαγωγείο μπορεί να μην έχει παιδιά. Γι’ αυτό πρότεινε τα νήπια όλων των νηπιαγωγείων της πόλης που λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτήρια να πάνε στο σύγχρονο νηπιαγωγείο της ΖΕΠ. Από πλευράς διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η σκέψη είναι αυτό να γίνει προαιρετικά. Πάντως, για το δημοτικό σχολείο ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Γιάννης Γκαμπούρας, τόνισε ότι την επόμενη χρονιά θα έχει τουλάχιστον 100 μαθητές διασφαλισμένους από ΖΕΠ, Πρωτοχώρι και Άργιλο. Διευκρίνισε ότι σήμερα μεταφέρονται με την αστική συγκοινωνία, απ’ αυτά τα χωριά στα σχολεία της πόλης 89 μαθητές. Όλο αυτό το μαθητικό δυναμικό προγραμματίζεται να πάει στη ΖΕΠ.
Επίσης, στο σχεδιασμό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να μετατραπεί το βιοκλιματικό σχολείο της ΖΕΠ σε Πειραματικό Σχολείο, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – ως γνωστόν δίπλα ξεκίνησε η ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης – μάλιστα ο Γ. Γκαμπούρας τόνισε ότι «στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλουμε αίτηση στο Πανεπιστήμιο γι’ αυτή τη συνεργασία».
Να σημειωθεί ότι το Βιοκλιματικό Σχολείο της ΖΕΠ έχει δομημένη έκταση 4.200 τ.μ. και κόστισε 9 εκ. ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013.
Τα πλεονεκτήματα του σύγχρονου Βιοκλιματικού Σχολείου παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ημερίδας η εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας, Μαρία Κατσά. Μίλησε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Γκαμπούρας και ο Σχολικός Σύμβουλος Χρήστος Κεβρεκίδης. Χαιρέτησαν οι: Λευτέρης Ιωαννίδης δήμαρχος Κοζάνης, Θεόδωρος Καρυπίδης περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής πρώην περιφερειάρχης, Κώστας Δεσποτίδης αντιδήμαρχος, Λάζαρος Μαλούτας πρώην δήμαρχος, Δημήτρης Μαυροματίδης πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και Κώστας Κωνσταντόπουλος περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης.