Σε μαραθώνιο για την ανεύρεση φοιτητικής στέγης στην Κοζάνη έχουν επιδοθεί γονείς και πρωτοετείς φοιτητές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η κλασική εικόνα των ημερών είναι να βλέπει κανείς γονείς με το παιδί, που ψάχνουν αγωνιωδώς ένα σπίτι, κοιτάνε τα «ενοικιάζεται», σημειώνουν τηλέφωνα και τηλεφωνούν ή στέκονται υπομονετικά μπροστά σε κάποιο μεσιτικό γραφείο.
Οι νεοεισαχθέντες στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ στην Κοζάνη είναι μερικές χιλιάδες και ως εκ τούτου η εξεύρεση ενός σπιτιού για τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες, είναι μία υπόθεση δύσκολη, πολύ περισσότερο που όλοι επιδιώκουν να βρουν ένα καλό σπίτι σε προσιτή τιμή. Εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στις 3.000 οι νέοι φοιτητές στην πόλη της Κοζάνης. Πάντως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Κοζάνης, Νίκος Βαντσιώτης, διαβεβαιώνει ότι «θα τακτοποιηθούν όλοι, στο τέλος δεν θα υπάρξει κανείς που να μην βρει το σπίτι που θεωρεί κατάλληλο για το βαλάντιό του, καθώς μπορεί η ζήτηση να είναι πολύ μεγάλη, όμως είναι και πάρα πολλά τα προσφερόμενα καταλύματα». Ως προς το κόστος της φοιτητικής στέγης, είπε ότι «κυμαίνεται από 130 έως 270 ευρώ, αναλόγως αν πρόκειται για γκαρσονιέρα, δυάρι ή τριάρι, ενώ η τιμή διαμορφώνεται σε σχέση με την ποιότητα και τη θέση του σπιτιού». Ως προς τις προτιμήσεις φοιτητών και γονέων, ο πρόεδρος των μεσιτών σημείωσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών προτιμούν να μένουν μόνοι. Είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που επιλέγουν τη συγκατοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι οι γκαρσονιέρες είναι πιο περιζήτητες και δυσεύρετες».
Συναντήσαμε έξω από μεσιτικό γραφείο, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο από την Δράμα μαζί με την κόρη του που πέρασε στο Τμήμα Μηχανολόγων του ΤΕΙ, να ψάχνουν σπίτι. «Είναι το μοναδικό παιδί της οικογένειας, που είναι φοιτήτρια;», τον ρωτήσαμε. «Έχω άλλα τρία παιδιά που είναι φοιτητές, αυτό είναι το τέταρτο», απαντά με μια φυσικότητα. «Σάς βλέπω πολύ …ψύχραιμο, πως θα τα βγάλετε πέρα», αντιτείνω. «Ευτυχώς τα άλλα είναι κοντά, στην Καβάλα, στη Δράμα κλ.π., αλλά σε κάθε περίπτωση …ο Θεός βοηθός», απαντά.
Η Εύα Κράλλη είναι από την Καβάλα και ήρθε με τον γιο της που πέρασε στο Πανεπιστήμιο στην Κοζάνη. «Διαθέτουμε 150 με 200 ευρώ, αρκεί να βρούμε ένα καλό σπίτι. Για παραπάνω δεν φτάνουν τα οικονομικά μας», είπε. Η φοιτήτρια Ναυσικά Κρινάκη ήρθε από το Μούρεσι του Πηλίου. Αυτή είναι πιο τυχερή. Ήδη βρήκε σπίτι, ένα δυάρι με 220 ευρώ. Τη στιγμή που μας μιλούσε, ο πατέρας της πλήρωνε τον μεσίτη, υπόγραψαν το συμβόλαιο, ενώ στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης που ήταν παρών, τους οδήγησε στο νέο σπίτι, όπου η Ναυσικά θα περάσει τα φοιτητικά της χρόνια.
Πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Κοζάνης, συνιστά τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να προσέχουν τους όρους του συμβολαίου, να ελέγξουν το σπίτι πριν το παραλάβουν, ενώ στους ιδιοκτήτες προτρέπει να παραχωρούν το ακίνητο σε καλή κατάσταση, αλλά και να προσέχουν να πληρώνουν οι ενοικιαστές τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.