Μετά από ευρεία επιστημονική σύσκεψη, παρά τη διαφορετική προσέγγιση των μελετητών
Οι τεχνικές λύσεις που θα εφαρμοστούν στη θεμελίωση των κτηρίων της Πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ Κοζάνης, ώστε να αντιμετωπιστεί το εδαφολογικό πρόβλημα με τα έγκοιλα που εντοπίστηκαν στην οικοπεδική έκταση, προκρίθηκαν σε ευρεία επιστημονική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αύριο αναμένεται να δοθεί εγγράφως το “πράσινο φως” στην ανάδοχο εταιρία για έναρξη των εργασιών θεμελίωσης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωτεχνικής – Εδαφοτεχνικής του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης, ο οποίος εκπόνησε την μελέτη που του ανέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας Γ. Αθανασόπουλος, ο οποίος εκπόνησε τη μελέτη που του ανέθεσε η ανάδοχος εταιρία. Συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, η ΑΝ.ΚΟ. που έκανε την αρχική μελέτη, εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας, ενώ τη σύσκεψη συντόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ως φορέας υλοποίησης του έργου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπήρξε μία διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των μελετητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ωστόσο συμφωνήθηκε ότι η αντιμετώπιση του εδαφολογικού προβλήματος, ώστε να θεμελιωθούν με ασφάλεια τα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης στο οικόπεδο της ΖΕΠ με τα γνωστά προβλήματα των εγκοίλων, είναι μία «δυναμική διαδικασία», που σημαίνει ότι κάποιες λύσεις μπορεί να επιλέγονται στην πράξη την στιγμή της εφαρμογής. Το κρίσιμο ωστόσο σημείο που θα κρίνει και τις τελικές λύσεις που θα υιοθετηθούν, είναι κάποια ειδικά τεστ, που ανέλαβε να κάνει η ΑΝ.ΚΟ., που είναι ο μελετητής του έργου. Ειδικότερα, θα προχωρήσει σε «προσομειώσεις», οι οποίες θα δείξουν την αντοχή και την ασφάλεια της θεμελίωσης, με την εν δυνάμει λύση που θα επιλεγεί. Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των τεστ, που θα βγει στις επόμενες δύο ημέρες, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Αυτό είναι και το σημείο κλειδί, καθώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι «αυτά τα τεστ και οι προσομειώσεις που θα γίνουν μέσω υπολογιστή θα είναι ο οδηγός για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Η διαφορετικότητα της προσέγγισης μεταξύ των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Πάτρας, έγκειται στο ό,τι: το πρώτο προκρίνει μία μεικτή αντιμετώπιση, όπως την «έγχυση ειδικού υγρού (μπετόν) για κλείσιμο των εγκοίλων, σε συνδυασμό με άλλες πρακτικές που θα απαιτηθούν για την ασφάλεια θεμελίωσης των κτηρίων. Το δεύτερο προτείνει κι’ αυτό το «κλείσιμο» των εγκοίλων, όπου χρειάζεται, αλλά επιμένει περισσότερο στην άποψη να γίνει μία πιο επαρκής θεμελίωση με την κατασκευή μιας ισχυρής πλάκας θεμελίωσης, όπου κρίνεται αναγκαίο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «επειδή η αντιμετώπιση είναι μία δυναμική εξέλιξη, θα αντιμετωπιστεί με μία κοινώς αποδεκτή παρέμβαση, στη βάση των αποτελεσμάτων των τεστ προσομοίωσης που αναμένονται από την ΑΝ.ΚΟ.».
Το βασικό είναι αυτό που με δήλωσή του στο «e-ptolemeos.gr» επισήμανε ο Α. Τουρλιδάκης, στο οποίο συμφωνούν όλες οι επιστημονικές απόψεις, ότι δηλαδή «πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικό πρόβλημα, όμως υπήρξε σύγκλιση σε ένα πλάνο επιστημονικών λύσεων οι οποίες θα αξιολογηθούν. Η σύσκεψη έδωσε πειστική απάντηση, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν τεχνικές λύσεις, οι οποίες είναι πειστικές και παραμερίζουν τον αρχικό φόβο. Η ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων είναι προτεραιότητά μας και διασφαλίζεται».
Από πλευράς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να σταλεί την Τετάρτη 11 τρέχοντος έγγραφο στην ανάδοχο εταιρία, με το οποίο θα δίνεται το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών θεμελίωσης, με βάση τις προαναφερθείσες τεχνικές λύσεις, αρχίζοντας από το κτήριο διοίκησης, όπου τα προβλήματα με τα έγκοιλα είναι μικρά και αντιμετωπίζονται εύκολα. Επισημάνθηκε τέλος, ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μπορεί νε επιφέρουν περαιτέρω καθυστερήσεις και αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, ωστόσο, οι αρμόδιοι ευελπιστούν ότι οι όποιες καθυστερήσεις και υπερβάσεις θα είναι μικρές.