Το πρόγραμμα ενίσχυσης των εξαγωγικών μεταποιητικών επιχειρήσεων παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το ΕΒΕ Κοζάνης με το Φορέα Διαχείρισης ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ και την ΑΝΚΟ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Την αναλυτική παρουσίαση της δράσης στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες της Κοζάνης έκανε το στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (ο Φορέας που είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση της Δράσης στη Δυτική Μακεδονίας, αρμόδιος εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ) και υπεύθυνος της δράσης «Επιχειρούμε Έξω», Ιωάννης Τσιτσόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Η δράση στοχεύει στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες».
Στη συνέχεια ο ομιλητής ανέπτυξε διεξοδικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στη δράση και πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο της δράσης, τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων, τα κριτήρια αξιολόγησης, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τις επιλέξιμες δαπάνες καθώς και χρήσιμα σημεία για την ορθή υποβολή της πρότασης από τους υποψήφιους επενδυτές.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην κατανομή του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης των 50 εκ. ευρώ όπου η Δυτική Μακεδονία η οποία θα «ανταγωνιστεί» με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης προκειμένου να διεκδικήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό από την πίτα των 18 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στις εν λόγω Περιφέρειες, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις προκειμένου να τύχουν της έγκρισης.
Ειδική αναφορά μεταξύ των άλλων έκανε ο Ι. Τσιτσόπουλος στις «καινοτομίες» της δράσης σε σχέση με άλλα προγράμματα και ειδικότερα στις απλές και έγκαιρες διαδικασίες αξιολόγησης, στην ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των προτάσεων και στο γεγονός ότι η ώρα υποβολής της πρότασης αποτελεί ουσιαστικό στοιχεία για την ένταξη στη δράση εφόσον ο φάκελος της επένδυσης είναι πλήρης.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ποσοστό 50% που είναι το ποσοστό επιχορήγησης, ενώ επισήμανε ότι στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στο Νομό Κοζάνης υπάρχουν πολύ σημαντικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν τη δράση για την περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού του προφίλ.
Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του ο Ι. Τσιτσόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις των επιχειρηματιών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε το στέλεχος της ΑΝΚΟ και Υπεύθυνη του Τομέα Επιχειρηματικότητας Λιάνα Παπατέρπου. Για τη Δυτική Μακεδονία, αρμόδιος εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ είναι η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, ενώ επίσης πληροφορίες οι επιχειρήσεις της ΠΕ Κοζάνης μπορούν να λάβουν από την ΑΝΚΟ (Παράρτημα της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στη Δυτική Μακεδονίας, καθώς και από το ΕΒΕ Κοζάνης.