Η Τηλεθέρμανση στην Κοζάνη κλείνει θεωρητικά στις 15 Μαϊου κάθε χρόνο, αλλά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες η ΔΕΥΑΚ αποφασίζει να βάλει stop στο σύστημα εν όψει καλοκαιρινής περιόδου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Έτσι από την Τετάρτη 11 Μαϊου, με σύμμαχο τον καλό καιρό η Τηλεθέρμανση σταματάει τη λειτουργία της για τη θερμαντική περίοδο 2021-2022, κλείνοντας ουσιαστικά μια από τις πιο δύσκολες χρονιές με πολλά σκαμπανεβάσματα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του συστήματος για πολλές ημέρες, αλλά και την αγωνία των πολιτών για το κατά πόσο το πολύτιμο αγαθό αυτό της πόλης θα συνεχίσει να παρέχεται τα επόμενα χρόνια.
Στο άκουσμα του όρου απολιγνιτοποίησης, το ευρύ κοινό έθεσε ως νούμερο ένα πρόβλημα για την περιοχή τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, ενώ οι εξελίξεις στα ενεργειακά φανέρωσαν σε πολλές περιπτώσεις το τι περίπου επιφυλάσσει το μέλλον.
Η καθίζηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, το σκληρό παιχνίδι το τιμών στην ενέργεια και η ξεκάθαρη μη πολιτική διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει παροχή θερμικής ενέργειας προς τη ΔΕΥΑΚ, καθώς υπήρξαν ημέρες που καμία από τις 5 λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου δε λειτουργούσαν.
Και αν η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, από τα Λιβερά, για αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50% τα επόμενα δύο χρόνια ώστε να αντιμετωπιστεί η ραγδαία ενεργειακή κρίση που προήλθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ηχεί ως ελπίδα λειτουργίας των μονάδων, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελεί σιγουριά για την Τηλεθέρμανση της Κοζάνης, όταν η απόφαση για την είσοδό τους στο σύστημα παραμένει ζήτημα φθηνής ή ακριβής ενέργειας.
Παράλληλα, το μεταβατικό στάδιο δείχνει πως όχι μόνο δεν προχωράει αλλά είναι απολύτως θολό, καθώς τόσο η περιβόητη ΣΥΘΗΑ είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων, ενώ και η περίπτωση των ηλεκτρολέβητων που επιλέχθηκε για την Πτολεμαϊδα μπορεί να αποτελεί σκέψη της ΔΕΗ και της κυβέρνησης, δεν φαίνεται να πολυαρέσει όμως στη δημοτική αρχή Κοζάνης που συνεχίζει να αμφισβητεί πως της έχει τεθεί ως σενάριο μεταβατικής λύσης.
Την ίδια στιγμή, η Τηλεθέρμανση συμπληρώνει τον Οκτώβριο 30 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας με ένα δίκτυο πεπαλαιωμένο και σίγουρα με πολλά προβλήματα.
Προβλήματα που έκαναν την εμφάνισή τους ουκ ολίγες φορές και άφησαν την πόλη στον «πάγο» για 24ωρα, με τη ΔΕΥΑΚ να ζητά τη συνδρομή Δανών τεχνικών συμβούλων για τις απαραίτητες ενέργειες σε ότι έχει να κάνει με τη συντήρηση του δικτύου.
Μέσα σε όλο αυτό το ασταθές τοπίο, η ίδια η επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει σωρεία οικονομικών προβλημάτων που ανάγκασαν την υπηρεσία να εισηγηθεί αύξηση 43% στο τιμολόγιο της Τηλεθέρμανσης, μέχρι να καταλήξουμε στο 10% που ήταν η τελική απόφαση της δημοτικής αρχής.
Είναι αντιληπτό πως αυτό το κενό δεν μπορεί εύκολα να καλύψει τις πολλές ανάγκες της ΔΕΥΑΚ, η οποία μόνο φέτος ξεπέρασε κάθε όριο οικονομικής αιμορραγίας από τη χρήση των λέβητων πετρελαίου, τους οποίους αναγκάστηκε να λειτουργήσει στο φουλ για πολλά 24ωρα για να καλύψει την απαραίτητη ζήτηση όταν σε περιόδους βαρύ χειμώνα, δούλευε μόνο μία μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΔΕΥΑΚ έρχονται να επιβαρύνουν και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την επιχείρηση πλέον να αναζητά πολιτική λύση στα ζητήματα αυτά αφού δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν οικονομικοί πόροι για να καλυφθούν οι απαιτήσεις.
Βέβαια αυτή η θερμική περίοδος έφερε και μια θετική είδηση για την Τηλεθέρμανση και τους χρήστες της, οι οποίοι είδαν για πρώτη φορά να εντάσσονται στο επίδομα θέρμανσης.
Φυσικά και εδώ υπάρχει ζήτημα, καθώς οι λογαριασμοί της Τηλεθέρμανσης φτάνουν στους καταναλωτές (και) σε περιόδους όπου το σύστημα κλείνει, χωρίς να έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν όλο το ποσό που τους αναλογεί, με τις πληροφορίες πάντως να κάνουν αναφέρουν πως η ειδική πλατφόρμα θα ανοίξει το επόμενο διάστημα ώστε να μπει και τόσο ο λογαριασμός έναντι που θα φτάσει εντός του Μαϊου, αλλά και ο εκκαθαριστικός του Ιουλίου.
Ζήσης Πιτσιάβας