Ξεπέρασαν τους 2.000 οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης
Ξεχείλισε η λαϊκή οργή στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, όπου το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, με τους ομιλητές να καταγγέλλουν την κλοπή του ονόματος από τους βόρειους γείτονες και να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία «ξεπουλά τη Μακεδονία» και να απαιτούν μαζί με τους χιλιάδες συγκεντρωμένους την ακύρωση της «επαίσχυντης συμφωνίας».
Ήταν ένα πρωτοφανές σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο, με τους αστυνομικούς κύκλους να ανεβάζουν τους συγκεντρωμένους σε πάνω από 2.000 κόσμου. Πολύ πριν από τις οκτώ που ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση, άνθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της πόλης κατευθυνόταν στην κεντρική πλατεία, ενώ ανθρώπινα ρυάκια από τις εισόδους της πόλης, όπου έφταναν από κάθε περιοχή του νομού, κατέληγαν στο κέντρο της Κοζάνης, σχηματίζοντας μια λαοθάλασσα που διατράνωσε την απαίτησή της να ακυρώσει στην πράξη μια συμφωνία που παραχαράσσει την ιστορία, όπως τονίστηκε πολλές φορές από το βήμα της συγκέντρωσης.
Στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, το οποίο κατά τους ομιλητές «είναι μόνο η αρχή των αγώνων που ξεκινούν για την αποκατάσταση του δικαίου», συμμετείχαν 60 σύλλογοι της περιοχής, με έντονη παρουσία του κλήρου, με βασικό διοργανωτή τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το «Μακεδονία Ξακουστή» που έπαιξε τοπική μπάντα και με το πλήθος να σιγοτραγουδά. Χαιρετισμό απηύθυναν οι μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης Παύλος και Γρεβενών Δαυίδ. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ιωάννης Χαμιζίδης, γ.γ. του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών και ο υποστράτηγος εν Αποστρατεία Νικόλαος Καρατουλιώτης. Η ροή των ομιλιών διακοπτόταν από συνθήματα και ανάγνωση κειμένων σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, από τον Απόστολο Παπαδημητρίου. Ακολούθησε ανάγνωση και έγκριση ψηφίσματος και η μεγαλειώδης συγκέντρωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, ενώ ακολούθησε πορεία μέχρι την προτομή του Παύλου Μελά, στον ομώνυμο κεντρικό δρόμο της Κοζάνης. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη συγκέντρωση ήταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελλάδα», «Ο αγώνας θα δικαιωθεί η Μακεδονία είναι Ελληνική», «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», «Ελλάς – Ελλάς Μακεδονία» και «Αυτή η συμφωνία είναι προδοσία».
Η κριτική των ομιλητών στην κυβέρνηση ήταν ανελέητη, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάθε φορά που αναφερόταν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, οι αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων ήταν έντονες. Πολύ σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Μαρία Δεσποινίδου. Είναι «μια γυναίκα που μας ξεσηκώνει», όπως έγραφε η σχετική αφίσα του συλλαλητηρίου, αφού η Μ. Δεσποινίδου είναι αυτή που μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε προτείνει συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την προηγούμενη Πέμπτη. Δεν πραγματοποιήθηκε τότε λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά έδωσε το έναυσμα για το πολύ μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης 5 Ιουλίου, το οποίο διοργάνωσαν και συμμετείχαν 60 φορείς και σύλλογοι. Τέλος, συμμετείχαν παράγοντες της δημόσιας ζωής, όπως πολλοί δήμαρχοι, το μισό και παραπάνω περιφερειακό συμβούλιο, πρόεδροι συλλόγων και εκπρόσωποι φορέων.