Υπήρξε ένα σημείο στην ομιλία Μητσοτάκη επί της πρότασης μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που διάφερε από όλα τα άλλα.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ανθρώπους που μέσα στην πανδημία διεξάγουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό, κομβικό θα έλεγε κανείς ρόλο, βοηθώντας στον περιορισμό της: Τους ανθρώπους της ΓΓΠΠ που υπό τον Νίκο Χαρδαλιά έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της ιχνηλάτισης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μια διαδικασία κομβική καθώς βοηθά στην εύρεση πιθανόν κρουσμάτων και τη γρήγορη απόμονωσή τους με σκοπό την ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.
Απαντώντας στην κριτική της Φώφης Γεννηματά και αφού έδειξε τους χάρτες του ECDC που κατατάσσουν την Ελλάδα στις πράσινες ευρωπαϊκές χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κριτική που αδικεί όχι την κυβέρνηση αλλά το ΕΣΥ, την ΓΓΠΠ τους εθελοντές που υποστηρίζουν όλη αυτή τη σύνθετη διαδικασία. Και εκεί έκανε την ειδική αναφορά στα παιδιά της ιχνηλάτησης, λέγοντας «θέλω να τα ευχαριστήσω προσωπικά διότι κάνουν μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά για να μπορούν να εντοπίζουν στενές επαφές κρουσμάτων, και όσο δυστυχώς αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η δουλειά». Και φυσικά συνέχισε κάνοντας αναφορά στους επιστήμονες «οι οποίοι μας βοήθησαν να αναπτύξουμε εξαιρετικά προχωρημένους αλγόριθμους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστηκε και τηνΕπιτροπή Λοιμωξιολόγων, επιφυλάσσοντας ειδική αναφορά στο Σωτήρη τον Τσιόδρα.
Βέλη κατά της Φώφης Γεννηματά ότι μέμφεται όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Μάλιστα, επιστρέφοντας την κριτική στην Φώφη Γεννηματά, την κατηγόρησε ότι με την άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού μέμφεται όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και συνέχισε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση με τον κορωνοϊό: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο δυναμική, που ναι, μας υποχρεώνει πολλές φορές να αναθεωρούμε αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει και πριν από κάποιες μέρες, και καλά κάνουμε. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιδρούμε, διότι τα δεδομένα είναι δυναμικά και ευτυχώς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πια ως χώρα να ασκούμε εφαρμοσμένη πολιτική με βάση σύνθετα, πραγματικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να κάνουμε τι; Να παίρνουμε στοχευμένα, τοπικά μέτρα και όχι οριζόντια μέτρα τα οποία θα ήταν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία. Και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε». Ενώ επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος είναι η αποφυγή ενός οριζόντιου lockdown το οποίο θα έχει δραματικές συνέπειες στυνολικά στην οικονομία.
Οι χάρτες του ECDC
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, στην αρχή της απάντησής του στην κριτική της Φώφης Γεννηματά για τον κορωνοϊό, παρουσίασε τους χάρτες που αποτυπώνουν την εικόνα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. «Η Ελλάδα, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Καταθέτω τον χάρτη στα πρακτικά. Δεύτερος χάρτης, αριθμός τεστ ανά 100.000 πληθυσμού. Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετές χώρες πολύ χειρότερες από την Ελλάδα. Χάρτης τρίτος: Δείκτης θετικότητας, ίσως ο πιο σημαντικός δείκτης από όλους, κα. Γεννηματά. Ποσοστό θετικών στα τεστ τα οποία κάνουμε. Η Ελλάδα στο 3,6 «πράσινη», μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όλες στο «πορτοκαλί». Ίσως ο σημαντικότερος χάρτης απ’ όλους: ο χάρτης θνησιμότητας, case fatality rate λέγεται στη γλώσσα των επιδημιολόγων. Η Ελλάδα, η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη».
Πηγή: iefimerida.gr