Ανοδική τροχιά καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με την επιδημιολογική εικόνα περιοχών να προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς ο δείκτης θετικότητας «αγγίζει» κόκκινο σε νησιά και ηπειρωτικές περιοχές.
Συνολικά σε 11 περιφερειακές ενότητες ο δείκτης θετικότητας υπερβαίνει το όριο του 4% και σε ορισμένες, χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Νάξος και η Ικαρία το ποσοστό αυξήθηκε κατά πολύ.
Οι 10 περιοχές που βρίσκονται κοντά σε μίνι lockdown
Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η σημαντική αύξηση που παρατηρείται έχουν ως αποτέλεσμα οι περιοχές, που βρίσκονται στο «κόκκινο», να φλερτάρουν με το μίνι lockdown, όπως έχει συμβεί ήδη σε Μεσσηνία και νομούς της Κρήτης-Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Ειδικοί και αρχές επιθυμούν να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχοντας στο μικροσκόπιο τις περιοχές που καταγράφουν υψηλό δείκτη θετικότητας.
Νάξος 7,70%
Ικαρία 6,90%
Ηλεία 6,51%
Ανδρος 5,36%
Καβάλα 4,89%
Μεσσηνία 4,80% (βρίσκεται, ήδη, υπό καθεστώς μίνι lockdown)
Ιθάκης 4,78%
Μύκονος 4,73%
Θεσπρωτίας 4,42%
Νησιά του Αργοσαρωνικού 4,19%
Κάλυμνο 4,12%
Οι ειδικοί, πάντως, προειδοποιούν για έναν δύσκολο φθινόπωρο εξαιτίας τόσο της μετάλλαξης Δέλτα, όσο και της πορείας του εμβολιασμού. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.273 κρούσματα, ενώ 42 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και 332 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα των ειδικών, οι οποίοι σε δηλώσεις τους καλούν όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού τους, υπό τον φόβο πίεσης του συστήματος υγείας.
Μαγιορκίνης: Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η πανδημία διαχέεται σε μεγαλύτερες ηλικίες
Την ανησυχία των ειδικών ότι ο κορωνοϊός διαχέεται πλέον σε μεγαλύτερες ηλικίες γνωστοποίησε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ .
Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση προς τα πάνω και πως αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι διαχέεται η πανδημία σε μεγαλύτερες ηλικίες. Υπάρχει μια ανησυχία με την επιστροφή των εκδρομέων αλλά είμαι επιφυλακτικός για το πώς θα κινηθεί η πανδημία το επόμενο 15νθημερο σημείωσε χαρακτηριστικά.
Γκάγκα: Μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, αμέσως γεμίζει
Την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία» περιέγραψε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, αμέσως γεμίζει». Στο Σωτηρία είμαστε γεμάτοι, έχουμε περισσότερους από 300 ασθενείς covid, μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, αμέσως γεμίζει. Δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε τους άλλους ασθενείς», επεσήμανε η κα Γκάγκα.
Οπως δήλωσε, το «80-85% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι», σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό. «Ελπίζω να μην φτάσουμε σε εικόνες συνωστισμού στα νοσοκομεία, αλλά τα κρούσματα είναι ανησυχητικά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «κάθε κρεβάτι μονάδας που μετατρέπεται σε κρεβάτι covid αφαιρείται από άλλους ασθενείς (πολυτραυματίες, εγκεφαλικά). (…) Μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα σε άλλους ασθενείς, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε όλοι μαζί για να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των κρουσμάτων και να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας». «Είναι σαφές ότι το εμβόλιο προφυλάσσει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι ώρες ώρες «προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και πάλι τον τροχό, πρέπει να δούμε με λογική και καθαρό μυαλό τα δεδομένα».
Καπραβέλος: Φοβάμαι τρομακτική έκρηξη των κρουσμάτων το φθινόπωρο
Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας έκρουσε και ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. «Η πανδημία έχει αλλάξει εικόνα, έχει γίνει πάρα πολύ επικίνδυνη, η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει λόγω της διασποράς και δεν αφήνει ούτε τους εμβολιασμένους ούτε τους ανεμβολίαστους», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ χειρότερο από το περσινό». Πρόσθεσε, δε, ότι «η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη λόγω του στελέχους το οποίο έχει γίνει πιο επικίνδυνο».
«Έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που είναι πολύ ανησυχητικό και έχουμε ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος χωρίς να έχουμε χτίσει ένα τείχος ανοσία. Τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν χθες, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, είναι επιβεβλημένα και πρέπει να αυστηροποιήσουμε ακόμα περισσότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μάσκες παντού και οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους με αυστηρούς περιορισμούς», είπε.
Ο κ. Καπραβέλος, μεταξύ άλλων, σχολίασε: «Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που μολύνονται πιο εύκολα και διασπείρουν τον ιό και είναι μια εστία υπερμετάδοσης και μετάδοσης της μόλυνσης που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας με τραγικές συνέπειες. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει απλούστερα αν είχαμε όλοι εμβολιαστεί. Είναι ανεπίτρεπτο με την ιδιότητα του υγειονομικού να μην είναι εμβολιασμένος».
«Φοβάμαι τρομακτική έκρηξη των κρουσμάτων το φθινόπωρο με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας», είπε, λέγοντας ότι «ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι όλη η Ευρώπη θα περάσει δύσκολα λόγω της μετάλλαξης, αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε με πολυπλοκότητες, όλοι να εμβολιαστούμε». «Το 4ο κύμα είναι το κύμα των ανεμβολίαστων, θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το υγειονομικό σύστημα», κατέληξε ο ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου».
Πηγή: iefimerida.gr