Οι «σκληροί» αριθμοί για τους ανεμβολίαστους και η ενημερωτική καμπάνια – Όλα όσα αλλάζουν από το Σάββατο – Αυξημένο testing για την προστασία των ανεμβολίαστων σε επτά πεδία – Εντατικοί έλεγχοι και ποινές στους επιχειρηματίες – Πώς ενισχύεται το σύστημα υγείας
Νέο πλέγμα μέρων ενεργοποιεί από το προσεχές Σάββατο η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους περίπου 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 12 χρόνων έναντι του κορωνοϊού που επελαύνει στη χώρα αλλά και τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ που βρίσκονται ήδη υπό μεγάλη πίεση.
Υπό τις αρνητικές επιδημιολογικές εξελίξεις όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο βαρύ «φορτίο» των 12.149 νέων κρουσμάτων και των 700 εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στο περασμένο 48ωρο αλλά και τη συνεχή ροή ασθενών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι, προς τις ΜΕΘ, ανακοινώθηκαν χθες στοχευμένα μέτρα για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο λεύρη.
«Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου» ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως «θα υπάρξει μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα με περιορισμούς οι οποίοι θα αφορούν τους συμπολίτες μας οι οποίοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Και αυτό γιατί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα τους προστατεύσουν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, το 40% των 6.700 κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες εντοπίστηκαν στη Β. Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, που βρίσκονται επί ημέρες στο «κόκκινο». Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Από τα κρούσματα, το 100% είναι από τη μετάλλαξη Δ του κορωνοϊού.
Παράλληλα, ο υπουργός ξεδίπλωσε και το σχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας όπου πλέον νοσηλεύονται σχεδόν 2.900 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, και το οποίο περιλαμβάνει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για covid και non covid περιστατικά, κίνητρα σε γιατρούς για να συνδράμουν στις εφημερίες και αποκλεισμό των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μόνιμων και επικουρικών.
Οι «σκληροί» αριθμοί για τους ανεμβολίαστους και η ενημερωτική καμπάνια
Με τον διπλό στόχο να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού αλλά και να προστατευθούν μέχρι τότε, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως θα ενταθεί η ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό και ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν και θα αφορούν την κυκλοφορία τους σε διάφορους χώρους, από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τα εμπορικά κέντρα, θα απλώνεται δίχτυ ασφαλείας μέσω των αυξημένων ελέγχων στους οποίους θα υποβάλλονται.
«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι αριθμοί. Πάνω από το 85% στις απλές κλίνες και προς το 90% στις κλίνες ΜΕΘ οι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι, ενώ αντίστοιχα και συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Όλα τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από ότι οι ανεμβολίαστοι από βαριά νόσηση ή νόηση που θα χρειαστεί να οδηγήσει σε κλίνες ΜΕΘ. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού, αλλά και να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα στους συμπολίτες μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει παρέλθει εξάμηνο, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για την 3 η δόση, διότι τους θωρακίζει» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η καμπάνια για τον εμβολιασμό θα εκτυλιχθεί με αποστολή επιστολών και μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται και με διαδραστικό τρόπο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και με σποτ τα οποία θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.
Αυξημένο testing για την προστασία των ανεμβολίαστων σε επτά πεδία
Τα νέα μέτρα βασίζονται στο δίχτυ ασφαλείας των αυξημένων ελέγχων στους οποίους θα πρέπει να υποβάλλονται από το ερχόμενο Σάββατο οι ανεμβολίαστοι πολίτες για να εργαστούν αλλά και για να κάνουν μια σειρά από άλλες δραστηριότητες – η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί την Παρασκευή.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, κι ενώ είχε γίνει η σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και όσων εργάζονται σε χώρους λατρείας, θα προσέρχονται στη δουλειά τους έχοντας την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δυο τεστ, είτε rapid test είτε τεστ PCR, την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη.
Με «διαβατήριο» το αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, είτε rapid test είτε τεστ PCR, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να επισκέπτονται για υποθέσεις τους τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, τους μικτούς χώρους διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων και των ανοιχτών χώρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια.
Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή, για τα τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.
Εντατικοί έλεγχοι και ποινές στους επιχειρηματίες
Με τον ίδιο στόχο της προάσπισης της δημόσιας υγείας ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τα μέτρα.
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, διευκρινίζοντας πως ο έλεγχος σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και η ταυτοπροσωπία.
Οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους πολίτες για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, που έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.
Επίσης, επειδή έχει παρατηρηθεί ότι στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, το μέτρο δεν τηρείται, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια, εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών που πρέπει να υπάρχουν στα γήπεδα.
Πώς ενισχύεται το σύστημα υγείας
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, πλέον και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα της επιδημίας έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ covid, οι οποίες φτάνουν τις 1.300 και έχει ενισχυθεί το ιατρικό δυναμικό με περισσότερους από 2.000 μόνιμους γιατρούς και άλλους τόσους επικουρικούς, ενώ συνολικά το επικουρικό υγειονομικό προσωπικό αγγίζει τους 12.000.
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα ακολουθώντας την πεπατημένη από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχει συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές στις επιβαρυμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας και έχουν παραχωρηθεί κλίνες για Covid και non Covid περιστατικά.
Επειδή οι ιατρικές δυνάμεις είναι πάντοτε αναγκαίες το υπουργείο Υγείας με τροπολογία που έχει κατατεθεί έδωσε οικονομικά κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς για να ενταχθούν στο σύστημα και να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια. Ωστόσο, υπάρχει και plan B καθώς όπως ανέφερε χθες ο κ. Πλεύρης, «αν αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν, είμαστε έτοιμοι να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα», δηλαδή την «επιστράτευση», η οποία είχε εφαρμοστεί και την περασμένη άνοιξη.
Καθιστώντας για μια ακόμη φορά σαφές το όφελος του εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως το το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα ισχύσει. «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μείνουν σε αναστολή καθηκόντων μέχρι τις 31/12, ενώ παράλληλα οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί ιατροί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα και η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί» είπε ο κ. Πλεύρης.
Καταλήγοντας ο υπουργός επισήμανε πως «οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πεπερασμένες. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να ενισχύσουμε το σύστημα και θα το ενισχύσουμε και περαιτέρω και με την παρουσία των ιδιωτών. Όμως, είναι απαραίτητο να κινηθούμε στον εμβολιασμό διότι είναι το μόνο «όπλο» για την αντιμετωπιστεί η επιδημία».