Αγωνία επικρατεί στη Θεσσαλονίκη λόγω της διασποράς του κορωνοϊού, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να πραγματοποιεί την Τρίτη ενημέρωση για την κατάσταση του ΕΣΥ, στην οποία παρουσίασε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη συμπρωτεύουσα, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία.
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ μάλιστα, η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». «Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος», είπε σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας, έχοντας τονίσει πως «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη», καθώς, όπως είπε, «δεν προσέξαμε». Σημειώνεται ότι ο κ. Κικίλιας μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μεταβαίνουν εκτάκτως σήμερα στη Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη για τον κορωνοϊό.
Η θετικότητα προκύπτει από το ποσοστό θετικών τεστ κορωνοϊού επί του συνόλου των διεξαχθέντων ελέγχων για τον ιό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σχεδόν 1 στους 3, δηλαδή, από όσους εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Τα δραματικά στοιχεία που δείχνουν αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει και η χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτή, από τα 2.384 κρούσματα που εντοπίστηκαν συνολικά στη χώρα, τα περισσότερα, και συγκεκριμένα τα 652, ανιχνεύθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Το υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται άλλωστε και στα λύματα. «Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μια πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε: «Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».
Κορωνοϊός: Το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και όπως εξήγησε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχθηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.
«Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, και κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Το υπουργείο Υγείας εκπόνησε ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτήν τη σκληρή μάχη να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να αντέξουν την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις», είπε επίσης ο κ. Κικίλιας.
Πηγή: iefimerida.gr