Τζανάκης (104,6): Φοβάμαι νέο lockdown σκληρότερο – Γώγος: Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων – Δημόπουλος: Φεβρουάριος και Μάρτιος οι πιο επικίνδυνοι μήνες
Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ «φουντώνουν» και οι εστίες της πανδημίας κατά τόπους στην επικράτεια.
Χθες ανακοινώθηκαν 842 κρούσματα, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 κρούσματα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έναντι 320 τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, 334 την Κυριακή 24 Ιανουαρίου έναντι 237 την αμέσως προηγούμενη Κυριακή και 605 το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, 95 περισσότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.
Κεντρικός τομέας Αθηνών αλλά και προάστια «κοχλάζουν» σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 113 νέα κρούσματα από το κέντρο της Αθήνας, 76 από τα βόρεια και 67 από τα δυτικά προάστια, με υψηλό και το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές.
Η Δυτική Αττική σημείωσε 28 νέες διαγνώσεις και 17,4 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Την Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς είχε κάνει έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Ασπροπύργου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω αύξησης της διασποράς. Ο δήμος βρίσκεται σε lockdown έως την 1η Φεβρουαρίου.
Αύξηση καταγράφεται και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από τις 150 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα, οι 77 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. «Σωτηρία» και «Αμαλία Φλέμινγκ» υποδέχθηκαν το προηγούμενο 24ωρο κατά δεκάδες και πάλι τους ασθενείς. Συνολικά, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 611 ασθενείς, εκ των οποίων οι 140 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, με 343 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλους 98 σε ΜΕΘ.
Συνολικά, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται 1.434 ασθενείς με λοίμωξη covid-19.
Τζανάκης (ΘΕΜΑ 104,6): 50-60 χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα, φοβάμαι για νέο σκληρό lockdown
«Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων» τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Πρόσθεσε δε, ότι υπολογίζει, βάση μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα.
Κατά την εκτίμηση του είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση» δηλ. από τα 500-600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100 από τα οποία ξεκινούσε τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον και περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και για τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, υπολογίζει έως το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί περίπου το 20-30% του πληθυσμού. Και αυτό όπως είπε, «λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν οι εταιρίες και να δώσουν τις πατέντες τους σε άλλες εταιρίες για να καλύψουν πιο γρήγορα τις ανάγκες».
Για τη μετάλλαξη που παρουσιάζει ο ιός, υπογράμμισε πως «οι αλλαγές δεν τροποποιούν τόσο πολύ τον ιό ώστε να ξεφεύγει από το εμβόλιο».
Όμως όπως είπε ότι ίσως να είναι πιο τοξική η μετάλλαξη στην κοινότητα, «πιο μολυσματική».
Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, λέει ο Γώγος
Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα, άφησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ANT1, «όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».
O Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισε αρχικά ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δε έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα».
Για το πώς παίρνουν τις αποφάσεις στην επιτροπή ανέφερε: «Τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά»
Αναφερόμενος, συγκεκριμένα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια απάντησε: «Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο».
Δημόπουλος: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα
Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊούσχολίασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μετά και την χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων τα οποία έφτασαν τα 843.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.
«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.
Γιαμαρέλλου: Σχολεία και λιανεμπόριο εξαρτώνται από τα κρούσματα
Για την μετάλλαξη του κορωνοϊού, τον προγραμματισμό για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για τα αυξημένα κρούσματα, μίλησε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας,Ελένη Γιαμαρέλλου.
Όπως τόνισε η κυρία Γιαμαρέλλου μιλώντας στο MEGA, τα 37.000 τεστ έδωσαν τον αυξημένοαριθμό κρουσμάτων χθες, τονίζοντας πως «όσο πιο πολλά τεστ γίνονται, τόσο ο αριθμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ενώ υπογράμμισε πως τα μέλη της επιτροπής θα περιμένουν να δουν τα σημερινά και τα αυριανά για να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια.
Αναφερόμενη στα σχολεία η καθηγήτρια σχολίασε πως « Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» ενώ συμπλήρωσε πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους. «Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν αντέχουν το lockdown και ξεχύνονται στους δρόμους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Η Ελένη Γιαμαρέλλου υπογράμμισε παράλληλα πως θα πρέπει οι πολίτες να φορούν τη μάσκα, αλλά και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητά της και τον τρόπο που τη φορούν. «Αν είναι βαμβακερή θα πρέπει να είναι με τρία στρώματα υφάσματος ή θα μπορούν να φορούν χειρουργική που προστατεύει αρκετά» πρόσθεσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού, που μεταδίδεται οκτώ φορές γρηγορότερα, το οποίο ξεκίνησε από τη Βρετανία και πλέον συναντάται σε περισσότερες από 60 χώρες. «Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε με τον εμβολιασμό και θα συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας» ανέφερε η κυρία Γιαμαρέλλου, σημειώνοντας πως με βάση τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στην Ελλάδα έχει γίνει διασπορά στην κοινότητα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο lockdown
Το τρίτο κύμα της πανδημίας, για το οποίο κάνουν λόγο δημόσια όλο και περισσότεροι επιστήμονες, δεν αποκλείεται να συνοδευθεί και με τρίτο lockdown, προβληματισμό που εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι το πλέον πιθανό, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος, καθώς ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην αναθέρμανση της οικονομίας και στο υγειονομικό σκέλος. Την όλη κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η νέα μετάλλαξη του ιού, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα, ενδεχόμενο που -παρότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή των ειδικών– δεν απέρριψε από μέρους του ο κ. Βατόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, αλλά σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως, εν μέσω πανδημίας.
Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»
Εκτός από την Αττική που βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, τα τελευταία 24ωρα επιδημιολογικός συναγερμός έχει σημάνει και για άλλες περιοχές. Διψήφια νούμερα νέων διαγνώσεων κορωνοϊού καταγράφουν οι περιφερειακές ενότητες Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12).
Υπενθυμίζεται ότι σε Λέσβο και Βοιωτία ισχύουν αυστηρά lockdown που παρατάθηκαν έως 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο τα κρούσματα συντηρούν σταθερά την ανησυχία.
Επίσης, αυξημένη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (ιικό φορτίο) παρουσιάζουν οι ενότητες Χαλκιδικής με 16 κρούσματα (ιικό φορτίο 15,11 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Εύβοιας με 38 (18,03), Ξάνθης με 12 (10,79), Κοζάνης (10,65), Λάρισας με 37 (13,01) και Καρδίτσας με 14 νέα κρούσματα (12,33).
Ανησυχητική και η εικόνα της περιφερειακής ενότητας Μυκόνου με 6 κρούσματα χθες και υψηλό ιικό φορτίο 59,21 κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό της και με δεδομένη την επιχειρησιακή δυσκολία στη διακομιδή ασθενών.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ