‘- Δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας διαβεβαίωσε ο “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” σε σύσκεψη των εργαζομένων
Το μέλλον του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και των εργαζομένων σε αυτόν βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος» με τους εργαζόμενους στο σταθμό, καθώς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αγωνιούν για το εργασιακό τους αύριο.
«Μέσα σε μια στιγμή άλλαξε η ζωή 1000 ατόμων (των εργαζομένων και των οικογενειών τους), όπως δήλωσε πρόεδρος του Σωματειακού Παραρτήματος(ΣΩΠ) του «Σπάρτακου» Βασίλης Πουρλιάκας, τονίζοντας: «Ο σταθμός πρέπει πάση θυσία να λειτουργήσει για πάρα πολλούς λόγους. Για εμάς εάν δεν υπάρχει αυτός ο σταθμός δεν υπάρχει ΔΕΗ, θα χαθούν θέσεις εργασίας από την περιοχή. Ανησυχούμε, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε για τις θέσεις εργασίας, για το που θα τοποθετηθεί κάθε συνάδελφος. Ζητάμε να επαναλειτουργήσει ο σταθμός γιατί έχει αλλάξει η ζωή μας, έχει αλλάξει η ζωή 1000 ανθρώπων μετά τη φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας».
Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης και Αθανάσιος Μάστορας, αντίστοιχα, δεν έκρυψαν και τη δική τους ανησυχία για το μέλλον του σταθμού, διαβεβαίωσαν ωστόσο ότι τους εργαζόμενους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις θέσεις εργασίας τους.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου Γ. Αδαμίδης «Σπάρτακος» εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τη βιβλική καταστροφή στον αρχαιότερο σταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή μας και εξήρε για άλλη μια φορά την αυτοθυσία των εργαζομένων. Αναφερόμενος ειδικότερα στο μέλλον του σταθμού (καθώς με βάση χθεσινό δημοσίευμα κλείνει οριστικά ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας) είπε ότι: «Είναι πολύ πρόωρο ό,τι λέγεται και ακούγεται για το μέλλον του σταθμού», επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλο το μέγεθος της ζημιάς και πολύ λίγος ο χρόνος που απομένει για να λειτουργεί ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας- με δεδομένο ότι από 1/1/2016 τίθεται εκτός λειτουργίας, ανεξάρτητα από το εάν ήταν σε βλάβη ή όχι.» Αυτό, εξήγησε, έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η παράτασή του. «Εάν αλλάξει γνώμη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την Ε.Ε. για το τι θα γίνει στις αρχές του 2016 και μετά, όταν στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. πριν 4 μήνες έχει αποφασισθεί η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και τα περιβαλλοντικά, σε σχέση με τους ρύπους και είναι σε ισχύ από 1/1/16.»
«Αναμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που όρισε η ΔΕΗ για το μέλλον του σταθμού», πρόσθεσε, ενημερώνοντας ότι η επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει το πόρισμά της μέχρι τέλος του μήνα σε σχέση με την οικονομικότητα και το χρόνο ζωής του σταθμού, ευχόμενος «να είναι τέτοιο το πόρισμα και τέτοιες οι ζημιές που να βγάζουν λαθεμένες τις δικές μας εκτιμήσεις ώστε να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο σταθμός.»
Υπενθύμισε εξάλλου πως θέση του «Σπάρτακου» διαχρονικά ήταν ότι ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι ο παλαιότερος σταθμός που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1958 και θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη νέα μονάδα, την Πτολεμαΐδα 5, «που ευτυχώς ξεκινά η κατασκευή της από την καινούρια χρονιά. Το συνδικάτο έβαλε το ζήτημα εδώ και μια 10ετία, αν άκουγαν το συνδικάτο θα ήταν τώρα σε λειτουργία ο σταθμός. Ευτυχώς πιέσαμε συνδικάτα και πολιτικοί φορείς της περιοχής και ξεκινά η κατασκευή της σε 2 μήνες από τώρα.»
Ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου» Αθανάσιος Μάστορας σχολιάζοντας τα σενάρια αναφορικά με το μέλλον του σταθμού είπε ότι εάν ισχύσει το σενάριο μη επαναλειτουργίας του σταθμού «δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανένας συνάδελφος, διότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση κάποιος να πάθει οτιδήποτε (να χάσει τη δουλειά του), παρά μόνο να αλλάξουν συνήθειες και να καλύψουν τα πόστα τα οποία είναι κενά εδώ και πάρα πολύ καιρό σε άλλους σταθμούς της περιοχής.» Αυτό, ωστόσο, σημείωσε, θα συμβεί εφόσον εξεταστούν όλα τα κριτήρια και με συγκεκριμένες διαδικασίες. Όσο για το σενάριο νούμερο 2, της επαναλειτουργίας του σταθμού, αυτό είπε θα κριθεί από τρεις παράγοντες: το κόστος ανακατασκευής, από το χρόνο ανακατασκευής και από το χρόνο λειτουργίας του σταθμού, διότι τέλος του 2015 η Ελληνική Δημοκρατία έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. ότι θα αποσυρθούν οι παλαιές μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 3 και 4. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «δύσκολα μπορεί να αλλάξει αυτή η πολιτική απόφαση. Αυτό θα το εξετάσει η επιχείρηση και εφόσον συμφέρει και βολεύει στην επιχείρηση τότε μόνο μπορεί να πραγματοποιηθεί το δεύτερο σενάριο.»
Ερωτηθείς από τον «Π» για την τύχη των εργολαβικών εργαζομένων και των συμβασιούχων ο κ. Μάστορας είπε ότι «ο “Σπάρτακος” θα προτείνει προς τη διοίκηση να μεταφερθεί το προσωπικό αυτό σε άλλους χώρους, σε άλλα πόστα διότι και εκεί χρειάζονται», αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ίσως κάποιο πρόβλημα με εργολαβίες αποκατάστασης βλάβης.
Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για χθες σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ, τον περιφερειάρχη, το δήμαρχο Εορδαίας και φορείς της περιοχής μετατέθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω κωλύματος των προσκεκλημένων.