Το μήνυμα πως το 2024 θα είναι το πιο κομβικό έτος για την εξέλιξη του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης, έστειλε από την Πτολεμαΐδα ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του ΔΑΜ, Πελοπίδας Καλλλίρης, στεκόμενος κυρίως στο γεγονός ότι όσα έχουν σχεδιαστεί θα αρχίσουν να αποτυπώνονται τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.
«Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε», τόνισε και δικαιολόγησε ουσιαστικά την τοποθέτηση του Κάρστεν Ράσμουσεν ο οποίος «μας καλεί συνεχώς να τρέξουμε».
Ο κ. Καλλίρης υποστήριξε πως το πρόγραμμα είναι στην πρώτη 5αδα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με το 30% να έχει εξειδικευτεί, 12 προσκλήσεις να έχουν εκδοθεί και 25 εντάξεις πράξεων, ενώ έκανε αναφορά σε κάποια από τα εμβληματικά έργα.
Στη πιο σημαντική του ανακοίνωση μίλησε για τις 2 προκηρύξεις οι οποίες έρχονται και αφορούν τις μικρομεσσαίες, τις μεγάλες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά θα υπάρξουν 330εκ για τις περιοχές μετάβασης. Ο προϋπολογισμός για τις μικρές και πολύ μικρές θα είναι από 20-100.000 ευρώ, για τις μεσαίες από 500.000 έως 10εκ. και τις μεγάλες από 5εκ. έως 20εκ.
«Θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και θα έχουμε πολλές εξελίξεις».
Για αρκετά καλή πορεία του προγράμματος έκανε λόγο και ο Αν. Υπουργός Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, υποστηρίζοντας με τη σειρά του πως θα είναι μια κομβική χρονιά το 2024 με την ενεργοποίηση των προκηρύξεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας:
«Στόχος μας είναι να υπάρχει μέγιστη ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα για να μη χαθεί ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους».
Ο Γ.Γ. ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, υπογράμμισε πως το πρόγραμμα χρειάζεται συνεχή δουλειά και τα καμπανάκια για την περιοχή έχουν χτυπήσει εδώ και πολλά χρόνια.
Για αφετηρία της πρακτικής εφαρμογής του προγράμματος, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, λέγοντας πως κάθε χρόνο πρέπει να απορροφούνται 600εκ. ευρώ.
Ο νέος Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, υποστήριξε πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειές και να ενισχυθεί η αποκεντρωμένη εφαρμογή με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής.
«Αυτό το καμπανάκι είναι επιβεβαίωση όσων αναφέραμε και η ευκαιρία να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Στόχος να ενισχύσουμε μια τοπική δομή γιατί καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να προωθηθεί αν η ίδια η περιοχή δεν έχει βελτιώσει την ικανότητά της».