Σε απόγνωση βρίσκονται οι δενδροκαλλιεργητές στα Κομνηνά Εορδαίας, που βλέπουν τις καλλιέργειες μήλων που με κόπο έφτιαξαν να μένουν στα δέντρα αδιάθετες, τη στιγμή που το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους καλλιεργητές σε όλη την Εορδαία.
Όπως τονίζουν μιλώντας με οργή και αγανάκτηση στην κάμερα του «Π», το πρόβλημα εφέτος ξεκίνησε στα κεράσια, μεταπήδησε στα ροδάκινα και επιδεινώθηκε τραγικά στα μήλα.
Οι έμποροι, καταγγέλλουν, επικαλούνται τον πόλεμο, την κρίση στην ενέργεια και τα αυξημένα κόστη αποθήκευσης προϊόντων αλλά και ότι δεν μπορούν να κάνουν εξαγωγές.
Το αποτέλεσμα είναι άκρως λυπηρό για τους καλλιεργητές, που έχουν τεράστια έξοδα, αλλά και …φορτωμένα δέντρα με αδιάθετους καρπούς.
«Πέρυσι πουλούσαμε 45-55 λεπτά και φτάσαμε τα θέλουν να τα πάρουν 15-20 λεπτά. Πολύ λιγότερο από το κόστος παραγωγής. Μπήκαμε μέσα, είμαστε τελειωμένοι. Οι έμποροι επικαλούνται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κομμάτι της ενέργειας. Εμείς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Το χωράφι το κάναμε με τόσο αγώνα και φτάσαμε σε σημείο να τα πετάξουμε. Δεν υπάρχει λύση, δεν θα μπορέσουμε να τα καλλιεργήσουμε του χρόνου. Η μόνη λύση είναι αλυσοπρίονο και να ψάξουμε δουλειά», σημειώνουν με απόγνωση.
Οι ίδιοι βλέπουν τους καρπούς αδιάθετους και καταγγέλλουν πως κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό τους, λέγοντας ότι και να τα πουλήσουν δεν βγάζουν κέρδος, ούτε καν περιορίζουν τη ζημιά:
«Έχουμε 5 βουλευτές και δεν ασχολήθηκε κανείς με εμάς. Μας έχουν γραμμένους. Και ο δήμαρχος να έρθει να μας βρει, με τον περιφερειάρχη. Δεν ασχολείται κανείς», λέει ο ένας παραγωγός στο χωράφι, ενώ ακόμη ένας τονίζει: «Όταν έρχεται η εφορία ξέρουν που μένω, αλλά για όταν είναι να δώσουν δεν παίρνω τίποτα».
Τα μήλα στο χωριό είναι γύρω στα 600 στρέμματα καλλιέργειες και 900 στρ. Είναι τα κεράσια. Σήμερα δεν έχει πουλήσει κανείς μήλα στο χωριό, σημειώνουν, καταγγέλλοντας ότι οι έμποροι τους κάνουν κουβέντα για «ανοιχτή τιμή», που σημαίνει ότι ο έμπορος θα πουλήσει εάν και εφόσον, και θα δώσει ότι τιμή προκύψει, πολύ κάτω του κόστους.
«Τρέχουν τα προγράμματα που έχουμε ενταχθεί, οι υποχρεώσεις, η παραγωγή μας χάνεται και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», λένε με απόγνωση, μπροστά στα δέντρα τους, τα οποία τινάζουν, δείχνοντας ότι οι καρποί τους χάνονται.
Επίσης, μιλούν για απαξίωση από την πλευρά των εμπόρων, ενώ επισημαίνουν και πρόβλημα στις εξαγωγές, καθώς άλλες χρονιές έπαιρνε μήλα η Αραβία, καταγγέλλοντας εισαγωγές μήλων από το εξωτερικό και «βάφτισμά» τους σε ελληνικά προϊόντα:
«Πύργοι, Μεσόβουνο , Κομνηνά παράγουν τα καλύτερα μήλα της Ελλάδας και τα απαξιώνουν. Εμείς τα τινάζουμε για να πέσουν, για να τα δώσουμε για χυμό, με 5 λεπτά του ευρώ, γιατί και να τα αφήσουμε στο χωράφι είναι μεγάλο πρόβλημα και θέλει να πληρώσουμε εργατικά», καταλήγουν.