Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου έχουν αναπτυχθεί τα οφέλη του οργανισμού από τη κολύμβηση. Σήμερα θα επικεντρωθώ στο μηχανισμό της λειτουργίας της καρδιάς κατά τη κολύμβηση. Το κολύμπι είναι μία άσκηση που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και συγχρόνως παρεμποδίζει την επιδείνωση καρδιαγγειακής πάθησης. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πίεση του νερού προκαλεί αναδιανομή του αίματος στο σώμα, ώστε να αποφύγουμε κυκλοφορικά προβλήματα ειδικά όταν βγαίνουμε από το νερό.
Η πίεση του νερού ωθεί το αίμα από τα πόδια προς το κορμό όταν μπαίνουμε στο νερό ενώ η λειτουργία αυτή αντιστρέφεται όταν βγαίνουμε οπότε μπορεί να προκληθεί πτώση της πίεσης του αίματος.. Ο οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τη πτώση της πίεσης αντιδρά με αύξηση των παλμών και συστολή αγγείων εξισορροπώντας τη πτώση της πίεσης. Η αύξηση των παλμών κυμαίνεται στο 20% και δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα συνήθως αφού κάθε χτύπος της καρδιάς ,λόγω χαμηλής πίεσης απαιτεί από τη καρδιά λιγότερο κόπο. Είναι πιθανό η εξισορρόπηση της πίεσης να καθυστερήσει με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ζαλάδα που οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα λιμνάζει στα κάτω άκρα.
Για την αποφυγή των προαναφερθέντων επιπτώσεων καλό είναι να τηρούνται τα παρακάτω,
• Μετά από έντονη κολύμβηση δε βγαίνουμε αμέσως από το νερό για να δώσουμε χρόνο στους σφυγμούς μας να μειωθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.
• Από το νερό βγαίνουμε αργά ώστε να δώσουμε χρόνο στο αίμα για να μη λιμνάσει και στο εν γένει καρδιαγγειακό σύστημα να ρυθμίσει τη πίεση.
• Όταν βγούμε από το νερό να κάνουμε κάποια βήματα ώστε να ενεργοποιήσουμε τη μυϊκή αντλία των κάτω άκρων ώστε με τη πίεση των φλεβών από τους μύες το αίμα να ρέει προς τη καρδιά γρηγορότερα
• Να βγαίνουμε από το νερό συχνά ώστε να εκπαιδευτεί το καρδιαγγειακό σύστημα στη ρύθμιση της πίεσης και τέλος
• Εκπαίδευση στο σωστό τρόπο κολύμβησης . Η επιφανειακή κολύμβηση έχει μικρότερη υδροστατική πίεση και κατά συνέπεια μικρότερη επιβάρυνση στη κυκλοφορία του αίματος.
Έχει διαπιστωθεί ότι 10 λεπτά κολύμπι ημερησίως αρκούν για μία πιο υγιή καρδιά, 30 λεπτά μπορούν να μειώσουν τη στεφανιαία νόσο στις γυναίκες κατά 35%, για κάθε 1% αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL- αυξάνεται με το κολύμπι)) ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 3,5% ενώ το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων όρισε τη κολύμβηση ως μία άσκηση προληπτική πολλών παραγόντων καρδιακών παθήσεων με παράλληλα σωματικά και ψυχικά οφέλη για όλες τις ηλικίες. Γενικά, το κολύμπι είναι μία αερόβια άσκηση που δυναμώνει τη καρδιά κάνοντάς τη μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική στην άντληση, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.
Η πόλη μας έχει το προνόμιο, με τη φροντίδα και το ενδιαφέρον των Δημοτικών Αρχών, να διατηρεί ένα εξαιρετικό κολυμβητήριο υψηλών προδιαγραφών που προσφέρεται για άσκηση και ψυχαγωγία αλλά και προπονούνται ομάδες που φέρνουν διακρίσεις στη πόλη μας όπως οι πρόσφατες της Συγχρονισμένης Κολύμβησης. Άς προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τις εν γένει οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης, με ευχές για ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό από πλευράς σωματικής άσκησης καλοκαίρι.
Η Ελένη Μπασέα- Δαβίτη είναι Πτυχ. Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών- Προπονήτρια Συγχρονισμένης Κολύμβησης και Aqua Aerobic