Ιώσεις, κορονοϊός, στρεπτόκοκκος, γρίπη, RSV, εντεροϊοί , αδενοϊοί, κοξάκι και γαστρεντερίτιδα, αποτελούν το «κοκτέιλ» που πιέζει το σύστημα υγείας και προκαλεί εκατοντάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.
Ειδικά για τα παιδιά, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών των ιώσεων, αυτή την εποχή, όπως λέει στο Dnews, η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.
«Υπάρχει πράγματι αύξηση, αλλά είναι κάτι αναμενόμενο αυτή την εποχή, ίσως λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο, λέει η κ. Παρδάλη. Είμαστε σε μία φάση προσαρμογής μετά την εποχή του κορονοϊού. Επίσης, τώρα που κορυφώνεται το φαινόμενο των ιώσεων, είναι εποχή εορταστική, κάτι που σημαίνει μετακινήσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις όπου βρίσκεται πολύς κόσμος μαζί. Εκεί τηρούνται λίγο πιο χαλαρά τα μέτρα προφύλαξης. Αν κάποιος είναι και λίγο άρρωστος, προτιμά να μη λείψει από το γιορτινό τραπέζι δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε. Είναι ίσως και λίγο οι στιγμές που βρίσκεται όλη μαζί η οικογένεια. Από την άλλη όμως, η γρίπη, ο κορονοϊός και ο RSV, είναι επικίνδυνα και για τους ηλικιωμένους πια. Για τον RSV ειδικά, έχουμε παγκόσμια μεγάλη θνησιμότητα. Παρασκευάζεται ήδη εμβόλιο, για αυτόν το ιό και είναι στη φάση της αδειοδότησης», επισημαίνει.
Η συχνότερη αιτία εισαγωγής παιδιών, κάτω των 5 ετών, στο νοσοκομείο, είναι η βρογχίτιδα και η αναπνευστική δυσχέρεια. Επίσης λίγο αυξημένα είναι και τα περιστατικά με στρεπτόκοκκο.
«Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντός μας. Αυτό σημαίνει να μένουμε σπίτι μέχρι να αναρρώσουμε, όταν είμαστε άρρωστοι. Δεν θα πρέπει επίσης να εξαντλούμε τα παιδιά. Από τις αλλεπάλληλες αυτές κοινωνικές εκδηλώσεις, έχοντας υποστεί ήδη κάποιες προηγούμενες λοιμώξεις, τα παιδιά έχουν εξαντληθεί», αναφέρει.
«Έχουμε επίσης ξεχάσει λίγο, ότι υπάρχει τεστ για τον κορονοϊό. Διατίθενται τεστ, για κορονοϊό, γρίπη και RSV μαζί. Κάτι που αφορά ιδιαίτερα τους ευάλωτους. Καλό είναι αν αισθανόμαστε άρρωστοι, να κάνουμε ένα τέτοιο τεστ. Είναι απλό και μπορεί να σώσει μία κατάσταση. Υπάρχουν παιδιά που νοσούν τρεις ημέρες και στην ερώτηση προς του γονείς, αν έκαναν το τεστ, μου λένε όχι, έπρεπε να κάνω;», καταλήγει η κ. Παρδάλη.