Πολίτες του κόσμου
Δάσκαλος διδάσκει με… ιδιαίτερο τρόπο πληροφορική!
Ποιος θα πίστευε πως η πληροφορική μπορεί να διδαχτεί χωρίς υπολογιστή πόσο μάλλον σε μαυροπίνακα! Ο δάσκαλός ο οποίος απέσπασε την προσοχή ,ο Ογούρα Κουάντουο είπε «Κάθε δάσκαλος έχει έναν τρόπο να παρουσιάσει το μάθημά του στους μαθητές του. Αυτός είναι ο τρόπος μου». Η κίνηση του άγγιξε πολλές καρδιές και πολλοί άνθρωποί κάνανε δωρεές (υπολογιστές) στο σχολείο που εργάζεται. Ο ίδιος αποφάσισε να δώσει κάποιους υπολογιστές σε γειτονικά σχολεία. Είναι πολύ σημαντικό ένας δάσκαλος να προσεγγίσει με ιδιαίτερο τρόπο τους μαθητές του.
http://perierga.gr
Ο Μεγαλύτερος Πορτοκαλοπόλεμος στον κόσμο
Κάθε χρόνο στην πόλη Ιβρέα της Ιταλίας πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος πορτοκαλοπόλεμος στον κόσμο. Παίρνουν μέρος οι Ιταλοί κάτοικοι της πόλης αλλά και τουρίστες. Δικαίως λέγεται πως είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, καθώς κατά τη διάρκεια του χρησιμοποιούνται περισσότεροι από 500 τόνοι πορτοκαλιών.
Ο χορός του δράκου
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως ο δράκος είναι κατεξοχήν σύμβολο των Κινέζων. Είναι το σύμβολο της αρσενικής δύναμης, γι’ αυτό και είναι συμβολικό ζώο του αυτοκράτορα. Επιπλέον, συνδέεται και με το νερό, την γονιμότητα, με τη βροχή, τα ποτάμια, την ανατολή. Στις αρχές του Ιουνίου λαμβάνει χώρα η « Γιορτή του δράκου», οπότε και τελούνται οι χοροί του δράκου.
Tαξίδι
Στο Εκουαδόρ, αν θέλεις να ταξιδέψεις κάπου, παίρνεις μια άδεια βαλίτσα και τριγυρνάς στη γειτονιά, για να πραγματοποιηθεί αυτή η επιθυμία μέσα στο νέο έτος.
Σακελλάρη Πελαγία Α1
Κιοσές Θανάσης Α2
Κουντούδη Ελένη Α3
Το μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Ένας νέος εκθεσιακός χώρος άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. O ιδρυτής του και εμπνευστής του Κώστας Κοτσανάς σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις του συνόλου ή μέρους των εκθεμάτων των μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία.
Το μουσείο του περιλαμβάνει ομοιώματα αρχαιοελληνικών εφευρέσεων που είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένες και πολύ πρακτικές. Στο μουσείο της Αθήνας παρουσιάζονται η αιολόσφαιρα του Ήρωνος (η πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας), ο αστρολάβος του Πτολεμαίου, ο «αυτόματος πωλητής» του Ήρωνος (αυτόματο αγγείο με κερματοδέκτη, όπου οι πιστοί έριχναν τον οβολό τους για να πάρουν αγιασμό), οι φρυκτωρίες, ο πρώτος ηχητικός προειδοποιητικός μηχανισμός της ιστορίας, η πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή του πυθαγόρειου Αρχύτα του Ταραντίνου, η πρώτη αυτόματη ανθρωποειδής σερβιτόρα (ένα είδος ρομπότ) από τον Φίλωνα τον Βυζάντιο και, ασφαλώς, ένα αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, του πρώτου υπολογιστή της ανθρωπότητας. Σε ξεχωριστό όροφο, υπάρχει η έκθεση αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων του Κώστα Κοτσανά, η οποία περιλαμβάνει 42 λειτουργικά ανακατασκευασμένα όργανα. Κάθε έκθεμα στο νέο μουσείο συνοδεύεται από μια εξήγηση του τρόπου λειτουργίας του, ώστε να γίνεται κατανοητό στους επισκέπτες τι βλέπουν.
Θα ήθελα πολύ να οργανώσει μια εκδρομή το σχολείο μας, γιατί είναι ένα πολύ ωραίο μουσείο και πιστεύω ότι αξίζει να το επισκέφτούμε.
ΠΗΓΗ: ert.gr/eidiseis
Καραστογιάννης Σπύρος Α1
8 Μαρτίου: Η Barbie τιμά την ημέρα της γυναίκας
Η Barbie κυκλοφόρησε στην αγορά μια μέρα μετά την Γιορτή της Γυναίκας, δηλαδή στις 9 Μαρτίου του 1959. Η Barbie κατηγορήθηκε ότι προβάλλει ένα λανθασμένο πρότυπο για τα μικρά κορίτσια, επειδή είναι το πρότυπο μιας ξανθιάς γυναίκας, με πολύ αδύνατο σώμα, γαλάζια μάτια και το μόνο πράγμα που την ένοιαζε ήταν τα ψώνια. Με τον καιρό όμως η Barbie άρχισε να αλλάζει. Και σήμερα στον κόσμο της Barbie κυκλοφορούν νέες κούκλες εμπνευσμένες από γυναίκες που ενέπνευσαν την ανθρωπότητα με σκοπό να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η γυναίκα μπορεί να γίνει ό, τι θέλει!
Χριστίνα Κοσμίδου Γ2