«Η δύναμη των λέξεων»
Κι όμως … πολλοί άνθρωποι πετούν βιβλία! Ευτυχώς όμως για τα βιβλία που καταλήγουν στα σκουπίδια της Μποκοτά, της πρωτεύουσας της Κολομβίας, ένας υπέροχος άνθρωπος που ακούει στο όνομα Χοσέ Γκουτιέρεζ , τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Ναι… σ’ αυτά τα βιβλία… τα πεταμένα… ή ίσως καλύτερα αδικημένα θα μπορούσα να πω. Ο Χοσέ ασκεί το επάγγελμα του σκουπιδιάρη εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία 20 χρόνια όμως, κάνει κάτι πολύ περισσότερο!
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χοσέ ανακάλυψε πως οι άνθρωποι ανάμεσα στα σκουπίδια πετούν και βιβλία. Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια του ήταν ένα απόσπασμα της Άννας Καρένινα, του Τολστόι. Ακολούθησε ο Μικρός Πρίγκιπας, καθώς και πολλά άλλα καταπληκτικά βιβλία. Από τότε μέχρι και σήμερα, μαζεύει χιλιάδες βιβλία από τα σκουπίδια της Μποκοτά, μεταφέροντας καθημερινά, τουλάχιστον μια κούτα από αυτά στο σπίτι του, μεταμορφώνοντάς το έτσι σε μια πραγματική βιβλιοθήκη. Και το όνομα αυτής: «Η δύναμη των λέξεων». Πολλοί από τους γείτονές του, του χτυπούσαν καθημερινά την πόρτα και του ζητούσαν βιβλία για να βοηθήσουν τα παιδιά τους στα μαθήματα. «Η δύναμη των λέξεων», έγινε γνωστή σε όλη την Λατινική Αμερική. Σιγά, σιγά άρχισαν και οι δωρεές βιβλίων.
«Είναι μια υπέροχη κατάρα! Όσα περισσότερα βιβλία δίνουμε, τόσα περισσότερα μας προσφέρουν» λέει ο ίδιος. Σήμερα το σπίτι του Γκουτιέρεζ, μοιάζει με λαβύρινθο. Η βιβλιοθήκη του έχει πλέον πάνω από 25.000 βιβλία. Από αυτά, όσα ήταν σε κακή κατάσταση, η σύζυγος του Χοσέ, Λουζ Μέρι, που είναι μοδίστρα, ανέλαβε να τα επιδιορθώσει, δημιουργώντας το «νοσοκομείο γραμμάτων».
Ο Χοσέ θεωρεί πως οι άνθρωποι που δεν είναι κοντά στα βιβλία, συχνά πορεύονται στην ζωή χωρίς όνειρα. Όταν όμως ξεκινούν να διαβάζουν, ανακαλύπτουν έναν νέο κόσμο. Και αυτό θυμίζει έναν μοναδικό διάλογο στις σελίδες του μυθιστορήματος «Ένα παιδί μετράει τα άστρα», του Μ. Λουντέμη:
« – Λένε πως άμα δεν γνωρίζεις γράμματα είσαι τυφλός.
– Ε, εσύ είσαι;
– Δεν ξέρω, μπορεί και να είμαι.
– Δεν τα βλέπεις όλα όσα είναι μπροστά σου;
– Τα βλέπω, μα μπορεί να είναι κι άλλα και να μην τα βλέπω, και να τα δω μεθαύριο που θα μάθω γράμματα.»
Βαϊρινού Ελισάβετ Β1
Πολίτες του κόσμου
Ο χαιρετισμός Νάμαστε
Το Νάμαστε είναι ένας χαιρετισμός ή αποχαιρετισμός που χρησιμοποιείται στο Νεπάλ και στην Ινδία. Η σημασία του είναι υποκλίνομαι σε εσένα. Η λέξη βγαίνει από το νάμας που σημαίνει ευλαβής χαιρετισμός και το τε που σημαίνει σε σένα. Γίνεται με μια υπόκλιση με τις παλάμες ενωμένες, μπροστά στο στήθος. Έχει πολλά νοήματα όπως αναγνωρίζω ότι όλοι είμαστε ίσοι , χαιρετίζω τον Θεό μέσα σου, το πνεύμα σου ενώνεται με το πνεύμα μου.
Γυμναστική και για … κορίτσια στη Σαουδική Αραβία
Το Υπουργείο Παιδείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι από την χρονιά που διανύουμε μπορούν και τα κορίτσια να γυμνάζονται στο σχολείο, μάθημα που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτικό μόνο για τα αγόρια. Η Σαουδική Αραβία απαγόρευε στις γυναίκες να γυμνάζονται, γιατί θεωρεί το μάθημα αυτό «ανήθικο». Στην χώρα αυτή ακολουθείται μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου και υπάρχουν πολλές απαγορεύσεις στην ζωή των γυναικών. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που παραχωρούν κάποιες ελευθερίες στις γυναίκες.
Δανέζικη τιμωρία στους ανύπαντρους
Στη Δανία όποιος κλείνει τα 25 και είναι ανύπαντρος δέχεται πυρά κανέλας. Αν πάλι έχει φτάσει τα 30 τον περιμένουν κιλά από πιπέρι. Ας μη φανταστούμε τι ρίχνουν στα 40!
uniquelife.gr
Dress – code σε Τουρκικό τζαμί
Για να επισκεφθείς ένα Τζαμί στην Τουρκία πρέπει να ακολουθήσεις τους κανόνες ενδυμασίας Γνωρίζουμε πως η χώρα αυτή είναι ως επί το πλείστον μια μουσουλμανική χώρα. Για αυτό λοιπόν, όπως σε κάθε τόπο λατρείας έτσι και στο τζαμί η σεμνότητα είναι απαραίτητη. Οι γυναίκες είναι απαραίτητο να έχουν καλύψει το κεφάλι τους με ένα μαντήλι και να μην φαίνονται τα χέρια και τα πόδια τους. Οι άντρες από την μεριά τους θα πρέπει να φοράνε μακρυά παντελόνια που να καλύπτουν τα γόνατά τους.
Πηγή: https://frapress.gr
Πελαγία Σακελλάρη Α1
Ελένη Κουντούδη Α3
Ένας μήνας γεμάτος… Ιστορία!
Οκτώβριος! Ένας μήνας με πολλές πληροφορίες, και πώς να τις θυμάσαι όλες; Γεγονότα, πρόσωπα, ημερομηνίες όλα ένα κουβάρι! Θυμάμαι την καθηγήτρια της ιστορίας να θυμώνει μαζί μου που πάλι μπέρδεψα τι γιορτάζουμε στις 15 Οκτωβρίου. Πίστευα πως το κουβάρι αυτό δεν είχε αρχή, και όμως έχει, φτάνει μόνο να την βρεις!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ατζέντα των ημερομηνιών που είναι σημαντικές για το έθνος μας αρχίζει να μετρά στις 12 Οκτωβρίου του 1944, οπότε χρονολογείται η απομάκρυνση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα, ενώ την ίδια μέρα εδώ και 73 χρόνια οι Αθηναίοι πολίτες γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης τους.
Επίσης, η 15η Οκτωβρίου θεωρείται μια πολύ σπουδαία γιορτή για τους κατοίκους της πόλης μας. Την μέρα αυτή γιορτάζουμε τα Ελευθέρια της Πτολεμαΐδας και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την πόλη μας στις 15 Οκτωβρίου 1912.
Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε μια από τις πιο μεγάλες γιορτές του έθνους μας, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως η γιορτή της σημαίας, ενώ τιμάμε το ξακουστό «ΟΧΙ», δηλαδή το όχι που είπε ο Ιωάννης Μεταξάς στον Μπενίτο Μουσολίνι, όσον αφορά στην ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων μέσα από την Ελλάδα. Η απάντηση αυτή ήταν η αφορμή για την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και με αυτόν τον τρόπο, γεμάτοι περηφάνια για το έθνος μας, κλείνουμε την ατζέντα μας!
Δεληγιάννη Ειρήνη Γ1
Copy Paste (Λογοκλοπή)
Πολύ πιθανόν όλοι να έχουμε πάρει κάποιο κείμενο από το διαδίκτυο και να το παρουσιάσαμε για δικιά μας εργασία. Γιατί όμως εμείς η νέα γενιά καταφεύγουμε σε αυτό; Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση που ο καθένας πρέπει να την κάνει στον εαυτό του. Μήπως το κάνουμε αυτό με τη σκέψη ότι, εφόσον υπάρχουν όλα έτοιμα γιατί να κουραστούμε; Αυτό όμως είναι λάθος διότι, όταν γράφουμε, δεν γράφουμε μόνο για τον βαθμό που θα πάρουμε, αλλά κυρίως για να διορθώσουμε τον γραπτό μας λόγο, καθώς και για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, όταν απλά αντιγράφουμε.
Επίσης εκτός από ηθικό παράπτωμα είναι και ποινικό αδίκημα, καθώς τιμωρούνται αυστηρά από το νόμο περιπτώσεις λογοκλοπής. Η λογοκλοπή είναι εκούσια, όταν δηλαδή το κάνουμε σκόπιμα και ακούσια, όταν γίνεται από άγνοια. Βεβαίως και οι δύο περιπτώσεις τιμωρούνται, απλώς η ακούσια τιμωρείται πιο ελαφριά.
Μπορούμε να αποφύγουμε τη λογοκλοπή με διάφορους τρόπους,
Ο κυριότερος και πιο σημαντικός τρόπος είναι πάντα στο τέλος της εργασίας μας να αναφέρουμε τις πηγές που χρησιμοποιήσαμε.
Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όμως χρειάζεται να αναφέρουμε κατά λέξη αυτό που διαβάζουμε, οπότε το γράφουμε με πλάγια γράμματα και σε εισαγωγικά και φυσικά αναφέρουμε και την πηγή.
Επίσης όσο μελετάμε τη πηγή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε να μην αντιγράφουμε λέξη προς λέξη αλλά να σημειώνουμε τα κεντρικά σημεία ώστε να μπορούμε να το αναπτύξουμε με δικά μας λόγια, καθώς και να χρησιμοποιούμε δικά μας παραδείγματα και όχι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί η πηγή.
Υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα που ελέγχει αν έχει γίνει λογοκλοπή και χρησιμοποιείται κυρίως στα πανεπιστήμια.
Φανταστείτε να χρησιμοποιούνταν αυτό το πρόγραμμα και στα γυμνάσια!!!
Δοξάκη Μαρία Α1
Πηγή: Γ. Ξυδόπουλος και άλλοι, Γλώσσα, Κοινωνία και Εκπαίδευση.