Κοινή επιστολή με αποδέκτη τον Υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, για το θέμα της Τηλεθέρμανσης απέστειλαν εννέα(9) σωματεία εργαζόμενων και φορείς της περιοχής, ζητώντας βελτιώσεις στη συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα και κατέληξε σε νομοθετική ρύθμιση την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην επιστολή αφού περιγράφεται η «δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δυτική Μακεδονία», προτείνονται πέντε(5) παρεμβάσεις τόσο για τη διασφάλιση της Τηλεθέρμανσης, όσο και για την οικονομική ενίσχυση- επιδότηση ώστε να μην εκτιναχθούν οι τιμές προς τους καταναλωτές.
Την επιστολή υπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, το ΕΒΕ Κοζάνης, το ΤΕΕ Τμήμα Δ. Μακεδονίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο Π.Τ Δ. Μακεδονίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης και το Σωματείο Εστίασης Κοζάνης «Ερμής».
Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στην Υφυπουργό Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, στους 4 Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης και τους Δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου.
Αναλυτικά:
Θέμα: Προτάσεις για βελτιώσεις στο σχέδιο για την Τηλεθέρμανση
Κύριε Υπουργέ
Έχουμε πολλές φορές περιγράψει, μέσα από επιστολές, υπομνήματα και παρεμβάσεις μας, την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Η ανεργία
Η απώλεια θέσεων εργασίας από την συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ
Ο τρόπος με τον οποίο συντελείται η απολιγνιτοποίηση
Η ακρίβεια
Το υψηλό κόστος ενοικίων
Η φορολογική επιβάρυνση
και πολλοί άλλοι παράγοντες, έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά πιεστική.
Πέραν αυτής της κατάστασης, τους τελευταίους μήνες οι πολίτες βίωσαν και το ενδεχόμενο να απωλέσουν το αγαθό της θέρμανσης μέσα από τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης.
Μετά από τις συνεδριάσεις των εμπλεκόμενων (Υπουργείο Ενέργειας, ΔΕΗ, Δημοτικών Συμβουλίων, Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, Δημοτικές Επιχειρήσεις ΔΕΥΑΚ & ΔΕΤΗΠ), υπεγράφη τελικά η συμφωνία στην Αθήνα με το Υπουργείο να επισημαίνει ότι πρόκειται για μία συμφωνία 20ετίας.
Η χρονική διάρκεια της συμφωνίας αλλά και οι παράγοντες-ειδικές συνθήκες που ισχύουν για την περιοχή μας, αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε η συμφωνία να αποβεί εξολοκλήρου, υπέρ των πολιτών-καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
Να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση η επιχορήγηση της τιμής θερμικής ενέργειας για να μην υποχρεωθούμε ως καταναλωτές να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για την θέρμανση.
Να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση η χορήγηση επιπλέον έκπτωσης στην τιμή για τις επιχειρήσεις ώστε να αποτελεί κίνητρο για τις νέες επιχειρήσεις και βοήθεια για τις υφιστάμενες.
Να διασφαλιστεί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, η λειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα η τηλεθέρμανση Κοζάνης.
Να χρηματοδοτηθούν στο 100% τα έργα που απαιτούνται για τη σύνδεση των τηλεθερμάνσεων με τη ΣΗΘΥΑ.
Επίσης, να εξασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις στα εν λόγω έργα θα είναι τέτοιου μεγέθους ώστε οι θερμικές μονάδες (φορτία) της μελλοντικής ΣΥΘΗΑ θα επαρκούν για να καλύψουν την πραγματική ζήτησης σε θέρμανση και στους τρεις Δήμους, Αμυνταίου-Εορδαίας-Κοζάνης μετά το 2028 όταν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κλείσει η μονάδα «Πτολεμαΐδα V»
Κύριε Υπουργέ
Οι δοκιμασίες των πολιτών της περιοχής μας όχι απλά δεν αφήνουν κανένα χρονικό περιθώριο αλλά επιβάλλουν την άμεση λήψη μέτρων και την εξασφάλιση συνθηκών που θα συνδράμουν στην προσπάθεια που κάνουμε ως φορείς για να ανακουφιστούν οι πολίτες και να μεταβούμε σε μία εποχή ανάκαμψης, με προοπτική ελπίδα.
Παρακαλούμε για την εφαρμογή – δρομολόγηση των προτάσεών μας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας.