Υπέρ ενός ενιαίου διεκδικητικού πλαισίου και ενός κοινού μετώπου, αυτοδιοίκησης και φορέων, για το θέμα της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, τάσσονται οι δήμαρχοι της ΠΕΔ, που συνεδρίασαν το πρωί της Παρασκευής στην Κοζάνη. Το όργανο συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα την επόμενη ημέρα στην περιοχή μετά τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις για το κλείσιμο των μονάδων, με όλους τους δημάρχους να κάνουν λόγο σε ανάγκη μιας ενιαίας στάσης της περιοχής και κατάρτισης ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, στις δηλώσεις του, τάχθηκε υπέρ μιας κοινής δράσης και μιας φωνής των δημάρχων. «Να περάσουμε άμεσα στις προτάσεις και αυτός είναι ο στόχος μας. Όλοι μαζί με προτάσεις, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά, και όλοι να είναι κάτω από την «ομπρέλα» της περιφέρειας, με το σύνολο των φορέων στο πλευρό τους.
Γιαννάκης: «Νέο κοινωνικό μοντέλο και ενιαία στάση»
Υπέρ μιας συνολικής στάσης των δημάρχων, με πρωτεργάτη το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων που πλήττεται περισσότερο, τάχθηκε ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος του Δικτύου Βασίλης Γιαννάκης. «Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, μέσα από το οποίο να βρούμε διέξοδο στην εργασία των κατοίκων, όσο και με το μοντέλο για ένα καλύτερο αύριο», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόταση που πρέπει να υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια: Να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη ωρίμανση του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής, ώστε σε μια δεκαετία να μπούμε στο αύριο. Στο ενδεχόμενο να συμμετέχει ο ίδιος στη συντονιστική επιτροπή, ο κ. Γιαννάκης, είπε πως θα μπορεί να παρίσταται αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, όπως τους μετέφερε το Υπουργείο Ενέργειας, με τον κ. Γιαννάκη να δηλώνει πως αυτό δεν τους καλύπτει.
Για το έργο της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα, τόνισε πως μπορεί να λειτουργήσει και με φυσικό αέριο, αλλά ζητούμενο είναι το κόστος, κάτι που θα εξεταστεί.
Πλακεντάς: «Όσα ακούσαμε ήταν γενικόλογα «θα»»
Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, λαμβάνοντας το λόγο στη συνεδρίαση, είπε πως θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απολιγνιτοποίηση, ενώ πρότεινε να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με μπροστάρη τον περιφερειάρχη. Ακόμη, άσκησε κριτική για τα δώδεκα σημεία που παρουσίασαν οι υπουργοί στην ημερίδα που έγινε στην Πτολεμαΐδα, κάνοντας λόγο για «αμπαλάζ» και ότι το πρώτο μέτρο που παρουσιάστηκε είναι τα χρήματα από τον Τοπικό Πόρο, που έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί.
Αναλυτικότερα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Αρχική διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο από πλευράς της κυβέρνησης και υπήρξε μια ανακοίνωση του υπουργού που αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους του υπουργούς της κυβέρνησης με αποτέλεσμα, να ζητάνε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο για να παρουσιάσουν business plan. Επίσης, Η παρουσία των δύο υπουργών κ.κ. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη στην Πτολεμαΐδα κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι ανακοινώσεις που έγιναν, πλην της ανακοίνωσης για τα ειδικά φορολογικά στην περιοχή, ήταν γενικόλογα «θα». Μάλιστα ένα από τα «θα» παρουσιάστηκε ως άμεση υλοποίηση της κυβέρνησης και αναφέρομαι στην απόδοση των παρακρατημένων από το ’13 χρημάτων του ΕΑΠ, να παρουσιάζεται σαν ένα μέσο που εξυπηρετεί την απολιγνιτοποίηση. Μάλιστα ακούστηκαν φωνές που έλεγαν ότι έπρεπε να πάρουμε τα χρήματα αυτά και να χρηματοδοτήσουμε τις μετασκευές του φυσικού αερίου».
Ειδικότερα για τον Πόρο σχολίασε πως: «Τι μας παρουσιάστηκε; Τα δικά μας χρήματα, που έπρεπε να έχουν οι δήμοι, ως μια υποχρέωση από τα 12 σημεία. Ο κάθε νοήμον άνθρωπος που αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς τι πάει να γίνει. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα πολύ ωραίο αμπαλάζ για κάτι το οποίο δεν υπάρχει». Και προσέθεσε πως: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να κρίνουμε την κυβέρνηση, πλην όμως δεν ακούμε προτάσεις».
Μαλούτας: «Ο χρόνος είναι ελάχιστος»
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, από την πλευρά του, σχολίασε ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα το τελευταίο διάστημα, αντιθέτως ο διορισμός του συντονιστή άργησε ενάμιση μήνα. «Ο χρόνος είναι ελάχιστος, τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά και είναι ανέφικτο να υλοποιηθούν δράσεις στο χρονοδιάγραμμα ούτε καν 4 ετών που θα σταματήσει όλη η υφιστάμενη, σήμερα, λιγνιτική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Για το διεκδικητικό πλαίσιο του συνόλου της περιοχής, αλλά και τα επί μέρους θέματα, ο δήμαρχος απάντησε πως πρέπει να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός απέναντι στην κυβέρνηση. Προσέθεσε ότι ο δήμος Κοζάνης ήδη κάνει προτάσεις για την επόμενη ημέρα, αλλά είναι δύσκολο να γίνουν όσα χρειάζεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Μπιτάκης: «Δεν φοβόμαστε τη μετάβαση»
Ο Δήμος Αμυνταίου δεν φοβάται τη μετάβαση, γιατί έχει τους στόχους και το σχέδιο ώστε να πάμε σε ένα άλλο αναπτυξιακό, παραγωγικό μοντέλο, πολυδιάσπαστο, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης. Έθεσε, επίσης, επί μέρους ζητήματα της περιοχής του και σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα, στο αναπτυξιακό, τουριστικό κομμάτι, ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Ο δήμος Αμυνταίου μπορεί να αποτελέσει πιλότο για την αποιγνιτοποίηση, απάντησε σχετικά, λέγοντας ότι «τρέχει» πρωτοπόρα σχέδια για τις τηλεθερμάνσεις και όχι μόνο, καταλήγοντας, πάντως, ότι ο χρόνος δεν επαρκεί.
Στεργίου: «Απολιγνιτοποίηση χωρίς πρόγραμμα, στόχους και προετοιμασία»
Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, από την πλευρά του, τόνισε πως αρκετοί κάτοικοι της περιοχής μετανάστευσαν όταν καταλήφθηκε μέρος του κάμπου και άλλοι στράφηκαν στην αγροτική παραγωγή. Για την απολιγνιτοποίηση τόνισε πως γίνεται χωρίς πρόγραμμα, στόχους και καμία προετοιμασία, ζητώντας να υπάρξει μια σοβαρή πρόταση. Επίσης, τόνισε πως πρέπει να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και η ενέργεια, ώστε να δοθούν ευκαιρίες και να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην περιοχή.
Ζήσης Πιτσιάβας – Βάσω Σάφη