Μεταξυ άλλων αυξάνονται και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) αλλά και τα κόμιστρα ταξί.
Η αύξηση αφορά τον υψηλό συντελεστή, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 24% από 23% την 1η Ιουλίου 2016 με τριπλό στόχο: πρώτον να κλείσει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018, δεύτερον για να καλυφθεί το κενό που είχε αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και τρίτον για να αποφευχθεί η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Επίσης, στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών βρίσκεται και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες, που σήμερα φορολογούνται με 6%.
Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» ότι από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στον προϋπολογισμό επιπλέον 400-500 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ύστερα από πολλά χρόνια αναπροσαρμογών στους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, προκύπτει ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ μειώνονται αντί να αυξάνονται. Συγκεκριμένα, το 2015 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους 14,4 δισ. ευρώ και εντέλει εισπράχθηκαν περί τα 13,6 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκαν οι συντελεστές ενώ μετατοπίσθηκαν αρκετά προϊόντα από τον συντελεστή 13% στο 23%). Το 2014 τα έσοδα από τον ΦΠΑ είχαν υπολογιστεί σε 13,89 δισ. ευρώ ενώ στα ταμεία του κράτους εισήλθαν περί τα 13,61 δισ. ευρώ.
Με το σχέδιο της κυβέρνησης, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον συντελεστή 23% κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ειδικότερα θα αυξηθούν:
1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
2. Αναψυκτικά – χυμοί.
3. Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
4. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
5. Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
6. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
7. Ανθη – φυτά.
8. Αποχέτευση.
9. Ζωοτροφές για κατοικίδια.
Εκτός από τις ανωτέρω αλλαγές, τον προσεχή Ιούλιο θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα αυξήσεων στα νησιά της χώρας μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30% συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα) που ίσχυε μέχρι πρότινος. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 24% εφόσον συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι στους συντελεστές 13% και 6% υπάγονται:
• 13%: ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.
• 6%: για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.
Ωστόσο, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι από το δεύτερο κύμα αυξήσεων να εξαιρεθούν τέσσερα νησιά. Στα νησιά αυτά εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τόσο τους κατοίκους των νησιών όσο και τους πρόσφυγες που παραμένουν σε αυτά. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των νησιών Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος. Με βάση τη νομοθεσία, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να γίνουν την 1η Ιουλίου 2016. Σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση των ανωτέρω νησιών από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών.