Οι Συγγραφείς της Ελευθερίας
Αφιερωμένη στην« Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος» ήταν η ταινία freedom writers, που είδαμε στο σχολείο. Μια ταινία ιδιαίτερη, γιατί προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων: οργή, λύπη, χαρά, θαυμασμό, συγκίνηση.Η ιστορία που κρύβεται πίσω από την ταινία είναι αληθινή και έχει δημοσιευτεί και σε βιβλίο, με τον ίδιο τίτλο. Μια επίσης ιδιαίτερη και εξίσου σημαντική πληροφορία είναι πως οι ‘’Συγγραφείς της Ελευθερίας’’, έχουν ιδρύσει ένα ίδρυμα με το ίδιο όνομα. Το ίδρυμα αυτό έγινε από την καθηγήτρια Erin Gruwell και από τους δύσκολους αλλά και αποφασιστικούς μαθητές της.
Η Erin Gruwell ήταν καθηγήτρια στο Woodrow Wilson High School, σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής ένταξης για “περιθωριακούς” μαθητές. Στο δικό της τμήμα υπήρχαν παιδιά 16-17 χρονών, διαφορετικής εθνικότητας, και όλα αυτά τα παιδιά δεν έκαναν καθόλου παρέα μεταξύ τους αλλά έκαναν παρέα με παιδιά μόνο της δικής τους φυλής. Με τη βοήθεια και τη θέληση όμως της καθηγήτριάς τους μπόρεσαν και έγιναν μία παρέα, βελτίωσαν τη συμπεριφορά τους αλλά και τις σχολικές τους επιδόσεις. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να γράφουν τις δικές τους ιστορίες (επηρεασμένοι από το ‘’ημερολόγιο της Άννας Φρανκ’’), παρόλο που μιλάμε για παιδιά τα οποία είχαν πάει φυλακή ή σε αναμορφωτήρια, και σχεδόν όλα ήταν σε συμμορίες. Έτσι, στο τέλος, όλα αυτά τα παιδιά που θεωρούνταν ‘’χαμένη υπόθεση’’ κατάφεραν να αποφοιτήσουν και πολλά από αυτά να συνεχίσουν και σε κολλέγια.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ίδρυμα εστιάζει κυρίως σε τέσσερα βασικά προγράμματα που βελτιώνουν την εκπαίδευση των μαθητών σε όλο τον κόσμο. Εκπαιδεύουν τους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν σε κάθε μαθητή, σχεδιάζουν ενδιαφέροντα και ουσιαστικά προγράμματα σπουδών, δίνουν υποτροφίες σε απόφοιτους λυκείου πρώτης γενιάς, και προσφέρουν ελπίδα με ιστορίες οι οποίες ξεπερνούν τις αντιξοότητες μέσω της εκπαίδευσης.
Ίτσου Ελένη Β2
Ρατσισμός
Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι δέχονται τον ρατσισμό. Μερικοί τρόποι για να τον αντιμετωπίσουμε είναι οι εξής:
- Να μην επιτρέπεις σε άτομα με ρατσιστικές διαθέσεις να σε ενοχλούν και να σε κοροϊδεύουν.
- Αν δεν έχεις κάνει κάτι, μην τους αφήνεις να σε κατηγορούν.
- Μίλα στους γονείς και στους καθηγητές σου, αυτοί μπορούν να σε βοηθήσουν.
- Μη φοβάσαι, μπορείς να τα καταφέρεις.
Ελπίζουμε όλα αυτά που γράψαμε να σε βοηθήσουν και να καταφέρεις
να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα σου.
Δέσποινα Σιαμίδη Α3
Ιωάννης Σιαμίδης Α3
Ό,τι ξέρω γι’ αυτήν..
(8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας)
Η Ελένη Σκούρα: Η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής!
Γεννήθηκε το 1896 στο Βόλο όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές.
Στις 18 Ιανουαρίου 1953 εξελέγη βουλευτής στο Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του “Ελληνικού Συναγερμού”. Στις 20 Ιανουαρίου 1953 διαβαίνει το κατώφλι της Βουλής. Η Ελένη Σκούρα είχε αναπτύξει πλούσια κοινωφελή και πατριωτική δράση ιδιαίτερα κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στη γερμανική κατοχή ως Πρόεδρος της “Στέγης της Φαλαγγίτισσας” και επίσης της “Φανέλας του Στρατιώτη”.Το Καλοκαίρι του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίσθηκε. Η Ελένη Σκούρα τιμήθηκε με στρατιωτικό μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων.
Αναδείχθηκε με 46.650 ψήφους μεγάλο ποσοστό για εκείνη την εποχή, αφού η δεύτερη γυναίκα υποψήφια είχε 23.808 ψήφους.
Η Ελένη Μπούκουρα- Αλταμούρα: Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος!
Η Ελένη Μπούκουρα γεννήθηκε στης Σπέτσες τη χρονιά που ξεκίνησε η επανάσταση, το 1821.Η Ελένη δεν περιορίστηκε ποτέ από τα αυστηρά όρια που έθετε η κοινωνία για τις γυναίκες. Φρόντισε ο πατέρας της γι’ αυτό.Γι’ αυτό ο Τσέκολι πρότεινε στην Ελένη να ταξιδέψει στην Ιταλία, που είχε παράδοση στις καλές τέχνες. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν δέχονταν γυναίκες, καθώς οι μελέτες του γυμνού σώματος θεωρούνταν υπερβολικά σοκαριστικές για τα μάτια του “αδύναμου” φύλου. Η Ελένη όμως, δεν το έβαλε κάτω. Μεταμφιέστηκε σε άντρα και έπλευσε για την Ιταλία το 1848.
Στεφανία Καλλισπέρη – Ιωάννα Στεφανοπούλου: Οι πρώτες φοιτήτριες!
Το 1884 η Σεβαστή Καλλισπέρη υπέβαλε αίτηση για να δώσει εξετάσεις στη φιλοσοφική σχολή. Οι καθηγητές της αναστατώθηκαν (ήταν η πρώτη φοιτήτρια) και, τελικά, της το επέτρεψαν. Η Σεβαστή πέτυχε στις εξετάσεις, αλλά το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε (λόγω του φύλου της) να επικυρώσει τις υπογραφές των καθηγητών που την εξέτασαν.
Το 1890 το ελληνικό έθνος (των ανδρών!) θα αποκτήσει την πρώτη φοιτήτρια. Πρόκειται για την Ιωάννα Στεφανοπούλου (ή Στεαφανόπολι), αν και ο πρύτανης θα διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο «δια την ανάμειξιν των φύλων», τελικά η Ιωάννα θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
Καλλιρόη Σιγανού – Παρρέν: Η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος!
Το 1861 γεννιέται στα Πλατάνια Αμαρίου της Κρήτης η Καλλιρόη Σιγανού.Εκμεταλλευόμενη θετικά την κοινωνική της θέση, αφιέρωσε τη ζωή της στο κίνημα των γυναικών και στη φιλανθρωπία. Το 1888 εκδίδει στην Αθήνα την πρώτη γυναικεία εφημερίδα, την εβδομαδιαία «Εφημερίδα των Κυριών», με γυναικείες αποκλειστικά συνεργασίες. Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε σε 3.000 αντίτυπα και ανατυπώθηκε σε 7.000 που πουλήθηκαν την ίδια μέρα. Η εφημερίδα εκδιδόταν για 20 χρόνια.Το 1890 ιδρύει τη «Σχολή της Κυριακής των άπορων γυναικών και κορασίων του Λαού» όπου αστές κυρίες διδάσκουν ανάγνωση, γραφή και λίγη αριθμητική σε αγράμματες γυναίκες και κορίτσια. Είναι η πρώτη ελληνίδα που συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια εκπροσωπώντας τις συμπατριώτισσές της.
Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου: Η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας!
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1801.Προσπάθησε να σπάσει τις αντιλήψεις της εποχής της διεκδικώντας, αν μη τι άλλο το αυτονόητο σήμερα δικαίωμα στη γνώση και τη μάθηση, κάτι που θεωρείτο περιττό για τις γυναίκες της εποχής, καταφέρνοντας να γίνει η πρώτη ελληνίδα συγγραφέας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Kατάφερε μέσα σε τριάντα χρόνια (πέθανε το 1832) να γράψει πάνω από είκοσι δράματα τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά.
Πηγή: http://www.gynaikes-politiki.gr,/ mixanitouxronou.gr,/ wres.gr/news-kosmos
Ειρήνη Μπέτσιου Γ3
——————
Ξέρεις τι φοράει?
Κατά τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα προέκυψαν ενδυμασίες, όπου συνδυάζονται διάφορα ελληνικά παραδοσιακά με δυτικοευρωπαϊκά στοιχεία.
Γυναικεία φορεσιά «Αμαλία»
Με την ονομασία Αμαλία αναφέρεται ο τύπος της γυναικείας φορεσιάς που καθιερώθηκε από την βασίλισσα της Ελλάδας, Αμαλία, αρχικά ως επίσημη ενδυμασία της αυλής της. Η γυναικεία φορεσιά της αυλής του Όθωνα και της Αμαλίας ήταν ένα ένδυμα ρομαντικού τύπου με στοιχεία φολκλόρ. Βασιζόταν στην αστική φορεσιά της Πελοποννήσου, η οποία συνηθιζόταν και στην Αθήνα, διαθέτοντας μπούστο καβαδιού και νησιωτικό ζιπούνι. Το φουστάνι ή το καβάδι κατασκευαζόταν από πολύτιμο ύφασμα (στόφα) και διέθετε ανοικτό μπούστο ώστε να είναι ορατό το ολοκέντητο ύφασμα (η τραχηλιά ) του πουκάμισου. Το κοντογούνι ( είδος γιλέκου με γούνα στα ανοίγματα του) ήταν σε σκούρες αποχρώσεις και κατά κύριο λόγο βελούδινο και χρυσοκέντητο. Στην κεφαλή οι ανύπαντρες γυναίκες φορούσαν καλπάκι (μικρό στρογγυλό κάλυμμα ) ενώ οι παντρεμένες έφεραν φέσι με παπάζι ( φούντα ) το οποίο φτιαχνόταν από χρυσές κλωστές και καλυπτόταν από μαύρο βέλο. Τη φορεσιά συμπλήρωναν κοσμήματα ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας.
Βασίλισσα Αμαλία
Αντρικές φορεσιές τον 19ο αιώνα
Η ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία περιλαμβάνει τις φορεσιές των Ελλήνων την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι φορεσιές αυτές εξακολούθησαν να φοριούνται και μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, αλλά με το πέρασμα του χρόνου αντικατάσταθηκαν από ενδυμασίες δυτικού τοπίου. Οι ανδρικές παραδοσιακές φορεσιές είναι πολύ πιο σπάνιες σε σχέση με τις γυναικείες, κι αυτό διότι οι άντρες έπαψαν πολύ νωρίτερα στις περισσότερες περιοχές να φορούν την εθνική ενδυμασία και την αντικατέστησαν με την ευρωπαϊκή στα τέλη του 19ου αιώνα.
Βασιλιάς ‘Όθωνας
Γκολιά Ελένη Β1΄ – Μουμουλίδου Φένια Β3΄
Μπεσπάρα Ανθία Β3΄
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την εφημερίδα εδώ…