Η πανδημική κρίση όπως ήταν αναμενόμενο διόγκωσε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες ανήλθαν το 2020 σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 66 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,029 δισ. από 857 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%. Η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει και γιατί όχι να αυξήσει τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ανησυχίες για αύξηση της φοροδιαφυγής μετά από ένα μεγάλο διάστημα που η αγορά ήταν κλειστή και με τα καταστήματα και την εστίαση να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ξαναβάλει στο τραπέζι τα διάφορα σενάρια τα οποία προβλέπουν ακόμα και κέρδη για τους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξεις άνω των 100.000 ευρώ στις κληρώσεις που διενεργούνται. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα λαμβάνει υπόψη της και τις χάρτινες αποδείξεις για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος που προβλέπει η νομοθεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 89% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος . Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 92% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8%.
Πάντως, η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2020, μειωμένη σε 57 ευρώ, από 66 ευρώ το 2019 και 70 ευρώ το 2018. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε σε 59 ευρώ, από 68 ευρώ το 2019, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, στις οποίες μειώθηκε σε 46 ευρώ, από 52 ευρώ το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μειώσεις της μέσης αξίας ανά συναλλαγή που παρατηρούνται κατά το έτος 2020 είναι μεγαλύτερης κλίμακας από αυτές των προηγούμενων ετών, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση.
Τα κίνητρα για τις αποδείξεις
1. Εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις επικίνδυνες επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που για παράδειγμα 1 ή 5 φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς
3. Ακίνητα, τα οποία θα προέρχονται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
4. Φοροαπαλλαγές. Ένα από τα σενάρια προβλέπει την έκπτωση από το εισόδημα (ποσοστό) ηλεκτρονικών πληρωμών σε κάποιες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής.
5. Διπλές αποδείξεις Εξετάζεται το σενάριο να μετράει δίπλα κάποιος περιορισμένος αριθμός αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Πηγή: capital