ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σύσκεψη με εκπροσώπους μαρτυρικών κοινοτήτων που βίωσαν ολοκαυτώματα την περίοδο της γερμανικής κατοχής διοργανώνεται την Κυριακή 22 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να συλλεχθούν ιστορικά στοιχεία για την πυρπόληση ολόκληρων χωριών και μαζικών εκτελέσεων άμαχου πληθυσμού από τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις την περίοδο της κατοχής στη Δυτική Μακεδονία και να κατατεθούν στην επιτροπή που συγκρότησε η Βουλή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Στη σύσκεψη καλούνται να παραβρεθούν εκπρόσωποι των μαρτυρικών κοινοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων των παραπάνω κοινοτήτων που διαθέτουν στοιχεία για τις θηριωδίες των στρατευμάτων κατοχής και οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΕΑ της περιοχής, μέλη των οποίων που είναι ακόμα στη ζωή διατηρούν ζωντανή τη μνήμη αυτών των ολοκαυτωμάτων και των μαζικών εκτελέσεων αθώων γυναικόπαιδων.
Η κίνηση αυτή ωστόσο, αποσκοπεί ταυτόχρονα στο να αναδειχθούν στο πανελλήνιο και σε διεθνές επίπεδο τα ολοκαυτώματα της περιοχής μας, όπως του Μεσοβούνου, των Πύργων, των Σερβίων, της Κλεισούρας και του Λεχόβου. Και για να καταδειχθεί διεθνώς ότι δεν είναι μόνο τα ολοκαυτώματα στο Δίστομο ή στα Καλάβρυτα, που έτυχαν μεγάλης προβολής. Καθώς, η περιοχή μας, δυστυχώς, έχει να παρουσιάσει αντίστοιχα ή ακόμα και μεγαλύτερα Δίστομα και Καλάβρυτα.
Στα 268 ανέρχονται τα θύματα που θρήνησε το μαρτυρικό Μεσόβουνο Εορδαίας την περίοδο 1941-1944. Συγκεκριμένα οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν 157 άνδρες του Μεσοβούνου τον Οκτώβριο του 1941- τα πρώτα θύματα της γερμανικής κατοχής πανελλαδικά, ενώ στις 23 και 24 Απριλίου του 1944 το ηρωικό Μεσόβουνο γνώρισε ξανά τη ναζιστική θηριωδία, με την εκτέλεση 108 γυναικόπαιδων και 3 στρατιωτών του Σοβιετικού Στρατού και ενός Πολωνού στρατιώτη.
Στη γειτονική μαρτυρική κοινότητα Πύργων (Κατράνιτσα) οι γερμανοί κατακτητές με τους ντόπιους συνεργάτες τους την άνοιξη του 1944 εκτέλεσαν εν ψυχρώ ή έκαψαν ζωντανούς μέσα στους αχυρώνες πάνω από 340 κατοίκους, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, ακόμη και αβάπτιστα παιδιά. Η μεσαία συνοικία του χωριού δοκίμασε ανείπωτη συμφορά, καθώς μέσα στους αχυρώνες της έγιναν παρανάλωμα του πυρός 180 κάτοικοι.
Στα Σέρβια στις 6 Μαρτίου του 1943, έλαβε χώρα πραγματικό ολοκαύτωμα, όταν τα στρατεύματα κατοχής βομβάρδισαν και έκαψαν την πόλη των Σερβίων καταστρέφοντας απ’ άκρη σ’ άκρη την ακμάζουσα κωμόπολη και εκτέλεσαν πάνω από 70 κατοίκους, ενώ το δικό τους φόρο τιμής πλήρωσαν και αρκετά ακμάζοντα χωριά των Σερβίων την περίοδο της κατοχής.
Πραγματική σφαγή έλαβε χώρα στην μαρτυρική Κοινότητα Κλεισούρας Καστοριάς στις 5 Απριλίου του 1944. Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 270 κατοίκους της Κλεισούρας σε αντίποινα για το φόνο δύο γερμανών στρατιωτών.
Το Λέχοβο Φλώρινας για την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων του στην Εθνική Αντίσταση του 1941-44 πυρπολήθηκε εξολοκλήρου στις 23-7-1943 από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ενώ δεκάδες σπίτια κάηκαν την περίοδο της κατοχής και στη Βλάστη.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος μονάχα της θηριωδίας που γνώρισε η περιοχή μας στην κατοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας εξοντώθηκαν εκατοντάδες μαχητές του ΕΛΑΣ σε πολλά σημεία της περιοχής, όπως στα Λιβερά όπου στις 3 Φλεβάρη 1944 έπεσαν ηρωικά 63 αντάρτες για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας μας, στον Περδίκκα, στο “Κουρί” Πτολεμαΐδας, στην Ποντοκώμη κ.α.