Συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Το πείραμα στα Γρεβενά πέτυχε, τα αποτελέσματα από την οκτάμηνη εφαρμογή του θεσμού κρίνονται θετικά, γι’ αυτό τώρα επεκτείνεται σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά.
Ο λόγος για το θεσμό των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, την επέκταση του οποίου ανακοίνωσε χτες για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, καθώς και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη. Την ανακοίνωση έκανε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ντζιοβάρας, παρουσιάζοντας τα θετικά αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του θεσμού, ενώ οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές, Κοζάνης Χαράλαμπος Θεοχάρης, Καστοριάς Ευθύμιος Αμαραντίδης, Φλώρινας Δημήτριος Χήρας και Γρεβενών Κωνσταντίνος Νταλέτσος, αναφέρθηκαν στην εφαρμογή του μέτρου στις περιοχές ευθύνης τους.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Γρεβενών, ταξίαρχος Κ. Νταλέτσος αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα των οκτώ μηνών που λειτουργούν οι ΚΑΜ στα Γρεβενά, δίνοντας τα εξής στοιχεία: Πραγματοποιήθηκαν 178 δρομολόγια και οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με 2.050 πολίτες. Χορηγήθηκαν 815 ενημερωτικά φυλλάδια, έγιναν 33 θεωρήσεις για το γνήσιο της υπογραφής και επικυρώσεις φωτοαντιγράφων, επιλήφθηκαν σε 107 περιπτώσεις για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και δόθηκαν πληροφορίες.
Το μέτρο ξεκίνησε στην επικράτεια πέρυσι τον Απρίλιο, ενώ στην περιοχή μας ήρθε στις 23 Οκτωβρίου 2015 με έναρξη από τα Γρεβενά. Μόλις πριν από μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 23 Μαϊου άρχισε να εφαρμόζεται σε Κοζάνη, Καστοριά και Φλώρινα. «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πετύχει ο θεσμός και να υλοποιήσουμε το στόχο μας που είναι η αστυνομία να βρεθεί πραγματικά δίπλα στον πολίτη, ακόμη και των πιο απομακρυσμένων χωριών», υπογράμμισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ντζιοβάρας, ο οποίος εξήρε το ρόλο του γ.γ. του υπουργείου Δ. Αναγνωστάκη, λέγοντας ότι «ήταν ο εμπνευστής του θεσμού». Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, Μ. Καραμαλάκης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τον ένα χρόνο εφαρμογής του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, υπογράμμισε ότι «συνέβαλε σε ένα κλίμα δημιουργίας ασφάλειας των κατοίκων της υπαίθρου και στην περεταίρω ανάπτυξη των σχέσεων της αστυνομίας με τους πολίτες».
Ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «αποτελεί μία ολοκληρωμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να έρθουμε δίπλα στον πολίτη και η αστυνομία να γίνει το σύμβολο της ασφάλειας και της πρόληψης», ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι αυτό το όραμα να έχει άμεσα αποτελέσματα στην αναβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών, αφού δεν θα αναγκάζονται κυρίως οι ηλικιωμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να μετακινούνται στην πόλη». Είπε, τέλος, ότι «οι ΚΑΜ είναι ένα εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά και να συμφιλιωθούμε με τους πολίτες, αλλά και να ασκήσει η αστυνομία των κοινωνικό της ρόλο».
Τέλος, ο Δ. Αναγνωστάκης επιθεώρησε τα ΒΑΝ των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και μίλησε στους αστυνομικούς που τα στελεχώνουν.