Τη δική του θέση καταθέτει για ακόμη μια φορά μέσα από την προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Διευθυντής Επικοινωνίας ΔΕΗ και οικονομολόγος Κίμων Στεριώτης. Αυτή τη φορά ο ίδιος τοποθετείται και σχολιάζει την 5η Απριλίου 1897 και τα “εθνικά διδάγματα από τον ατυχή πόλεμο με την Τουρκία”.
Χαρακτηριστικά, γράφει:
Οι ελληνοτουρκικές διαφορές από το “άλυτο Κρητικό Ζήτημα” οδήγησαν στην κήρυξη από την Οθωμανική Ατοκρατορία του καταστρεπτικού πολέμου για την Ελλάδα. “Αφορμή” για τον πόλεμο ήταν η “μονομερής ενέργεια” της τότε μικρής Ελλάδας να παρέμβει με πολεμική δύναμη στην Κρήτη στην υπό οθωμανικό ζυγό Κρήτη, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει τη σύμφωνη γνώμη των Μεγάλων Δυνάμεων…
ΈΛΛΕΙΨΗ ΕΘΝΙΚΉΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ!
Η κυβέρνηση του Θ. Δεληγιάννη παρασύρθηκε σε εθνικές περιπέτειες όταν η Ελληνική Οικονομία ήταν σε άθλια κατάσταση, υποκύπτοντας σε ακραία εθνικιστικά συνθήματα και σε μεγαλεπήβολες ιδέες που συγκυριακά δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν…
Με υπερδιπλάσιο στρατό οι Οθωμανοί έσπασαν τις γραμμές άμυνας, νίκησαν τον ανέτοιμο για πόλεμο Ελληνικό Στρατό και μέσα σε ένα μήνα ανακατέλαβαν ολόκληρη τη Θεσσαλία, ενώ οι δρόμοι ήσαν ανοικτοί για προέλαση μέχρι την Αθήνα…
Ο Ελληνικός Στρατός ήταν ανέτοιμος για μια σύγκρουση με την Τουρκία καθώς είχαν περικοπεί οι αμυντικές δαπάνες λόγω της πτώχευσης της Ελλάδας επί κυβερνήσεως Τρικούπη…
Τελικά με την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων επήλθε ανακωχή και επαναφορά των τουρκικών δυνάμεων στις αρχικές τους θέσεις…
Ως αποζημίωση οι Οθωμανοί εξασφάλισαν από την οικονομικά καθημαγμένη Ελλάδα 4.000.000 τουρκικές λίρες, ένα τεράστιο ποσό που καλύφθηκε από τους Διεθνείς Δανειστές μέσω του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου… Ο ΔΟΕ είχε αναλάβει από την πτώχευση της Ελλάδας επί Τρικούπη τη συγκέντρωση και διαχείριση Δημοσίων Εσόδων για λογαριασμό των διεθνών πιστωτών. Για την αποπληρωμή του διεθνούς δάνειου που συνήφθη – προκειμένου να αποπληρωθεί η οφειλή της Ελλάδας προς την Τουρκία – εισπράττονταν τα έσοδα από τα μονοπώλια στο τσιγαρόχαρτο, πετρέλαιο, σπίρτα, τραπουλόχαρτα (!) κλπ. Αυτό το μονοπώλιο σε μια σειρά ειδών διατηρήθηκε μέχρι …το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΟΚ!
ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΆΣΜΑΤΑ
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τον ατυχή πόλεμο του 1897 είναι:
1) Η Εθνική Αμυνα της χώρας διασφαλίζεται απολύτως όταν στηρίζεται σε πολύ ισχυρούς Συμμάχους στη βάση της οικονομικής, αμυντικής κλπ αμοιβαιότητας!
2) Οι διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις αποπληρώνονται στο …ακέραιο!
3) Παρά τον ατυχή πόλεμο του 1897 και τις καταστρεπτικές οικονομικές συνέπειες, η Ελλάδα κατάφερε να μεγαλουργήσει με τους Βαλκανικούς και άλλους Πολέμους και να υπερδιπλασιάσει την εδαφική επικράτεια!
4) Αν και το Εξωτερικό Δημόσιο Χρέος ήταν μεγάλο, η Ελλάδα γνώρισε μια πρωτοφανή Οκονομική Ανάπτυξη τόσο στη διάρκεια του μεσοπολέμου, όσο και στη μεταπολεμική περίοδο!!! Η πρωτοφανής μικρασιατική καταστροφή δεν στάθηκε ικανή να παρεμποδίσει την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Ελλάδας…
Βασικό Εθνικό Συμπέρασμα από τον Πόλεμο του 1897:
Μόνο μέσω της μεγάλης Οικονομικής Ανάπτυξης είναι δυνατόν να ξεπεραστούν τα προβλήματα του υπέρμετρα μεγάλου Εξωτερικού Δημόσιου Χρέους!!!
Ακόμη, για λόγους Εθνικούς έχουμε ανάγκη τους Διεθνείς Πιστωτές και πρέπει να προχωρήσουμε – με τη σύμφωνη γνώμη και συνεργασία τους – πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η Εθνική Οικονομική Ανάπτυξη!
Διαφορετικά, εκθέσουμε τον Ελληνικό Λαό σε νέους πολύ μεγαλύτερους (Εξωτερικούς) Εθνικούς Κινδύνους!
Παραμονές Πάσχα και εν μέσω των πολύ ισχυρών φημών για πτώχευση της χώρας ας ενώσουμε όλοι μαζί τα χέρια και τις δυνάμεις μας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη…
Για να βιώσουμε την Ανάσταση του Ελληνισμού!
ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
Δρ Οικονομολόγος