Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας διαχρονική πηγή έμπνευσης
Οι μικροί μαθητές επαναφέρουν με ιστορικά τεκμήρια ένα θέμα που κάποιοι ίσως θέλουν να ξεχαστεί
Με κεντρικό θέμα την ιστορία της Μακεδονίας κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος της μαθητικής εφημερίδας «Το Μελεσίδ» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βερμίου. Οι μαθητές επισκέφθηκαν δύο σημαντικές πόλεις της αρχαίας Μακεδονίας, την Αιανή και το Δίον, και μελέτησαν τα ευρήματα των αρχαιολογικών τους μουσείων.
Η Αιανή ήταν η πρωτεύουσα της Ελίμειας, μιας από τις επτά επαρχίες της Άνω (ορεινής) Μακεδονίας. Τα σημαντικότερα όλων των ευρημάτων που υπάρχουν στο μουσείο της, είναι τα αμαυρόχρωμα (θαμπά) κεραμικά της του 1500 π.Χ., που όμοια τους δημιουργήθηκαν το 2000 π.Χ. στα μυκηναϊκά κέντρα της Πελοποννήσου. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν την πιο χειροπιαστή απόδειξη ότι πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς πολιτισμό, που ήταν δημιούργημα των ίδιων ελληνικών φύλων και στον βορρά ονομάζονταν Μακεδόνες ενώ στον νότο Δωριείς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των μαθητών, όλοι οι ιστορικοί πλέον συμφωνούν, ότι δεν υπήρξε μία κάθοδος των Δωριέων, αλλά συνεχείς άνοδοι και κάθοδοι των Μακεδόνων, που ήταν νομαδικό φύλο και πήραν το όνομα Δωριείς λόγω της εγκατάστασης τους στη Δωρίδα.
Το Δίον ήταν η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και τόπος πανάρχαιας λατρείας του Ολυμπίου Διός. Το ιερό το έκανε γνωστό πανελλήνια στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., ο βασιλιάς Αρχέλαος καθιερώνοντας τα «εν Δίω Ολύμπια», δηλαδή ολυμπιακούς αγώνες προς τιμήν του Διός και των Μουσών. Εκεί πανηγύριζαν τις νίκες τους ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος. Μάλιστα, ο Μέγας Αλέξανδρος, πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Ασία, πρόσφερε μεγαλοπρεπείς θυσίες στο ιερό του Ολυμπίου Διός και μετά την πρώτη μεγάλη νίκη του, αφιέρωσε το περίφημο έργο του Λυσίππου, για να τιμήσει τους 25 εταίρους που έπεσαν στη μάχη του Γρανικού. Στο αρχαιολογικό μουσείο οι μαθητές θαύμασαν το ψηφιδωτό της Μέδουσας και την ύδραυλη, που ήταν το πρώτο μουσικό όργανο στον κόσμο με πλήκτρα. Ξεναγήθηκαν ακόμη στις θέρμες, δηλαδή τα αρχαία λουτρά, και τα ιερά ου Υψίστου Διός, της Ίσιδας και της Δήμητρας.
Τα θέματα για το περιβάλλον βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο για τους μαθητές των Κομνηνών και του Μεσόβουνου. Μεταξύ αυτών «το φαινόμενο του θερμοκηπίου», η φετινή συμμετοχή του σχολείου στην εκστρατεία καθαρισμού δημόσιων χώρων “Let’s Do it” και το δάσος. Συγκεκριμένα στο θέμα «Δάσος: ένας ανεκτίμητος θησαυρός», γίνεται αναφορά στις λειτουργίες του δάσους, στους κινδύνους που αντιμετωπίζει, τους τρόπους αντιμετώπισης τους και τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας για την αειφορία του δασικού οικοσυστήματος.
Όλα θέματα της εφημερίδας αναφέρονται σε δράσεις και προγράμματα που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές κάθε τάξης κατά το τελευταίο δίμηνο. Ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχει ένα ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων με αφορμή το βιβλίο του Αντουάν Ντε Σαιντ – Εξυπερύ «Ο μικρός πρίγκιπας». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης, τα θέματα της τέχνης της διατροφής και της ενδυμασίας των αρχαίων Ελλήνων και η παρουσίαση των δραστηριοτήτων που έγιναν με αφορμή το πρόγραμμα για τον κύκλο του ψωμιού.