Δεν είναι έτοιμο ακόμη το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης της ΔΕΗ για την διακρίβωση των αιτίων της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου. Η επιτροπή, η οποία συνεδρίασε εκ νέου χθες στην περιοχή μας, συνεχίζει το έργο της, στο οποίο συνδράμει πλέον και ένας ακόμα ειδικός επιστήμονας. Πρόκειται για τον Καθηγητή Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρο Παυλίδη, «ο οποίος έχει κάνει το διδακτορικό του στο ρήγμα των Αναργύρων και έχει ειδική γνώση», όπως δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της σημερινής ενημέρωσης που έκανε στους εργαζόμενους του ορυχείου Αμυνταίου.
Ερωτηθείς από τον «e-ptolemeos.gr» γιατί άργησε το πόρισμα- εφόσον η ίδια η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τέλη Ιουνίου, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι: «Αποδείχθηκε ότι το αντικείμενο είναι πιο σύνθετο και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, περισσότερη μελέτη, περισσότερη σκέψη, είναι πιο σύνθετο από ό,τι είχε φανεί από την αρχή, αυτά δεν είναι εύκολα φαινόμενα», για να προσθέσει: «Καλύτερα να βγει μια εβδομάδα μετά και να βγει σωστό, παρά να βγει πιεσμένα».
Στο ερώτημα γιατί δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην επιτροπή αυτή και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι οι καθηγητές που συμμετέχουν στην επιτροπή είναι κορυφαίοι επιστήμονες: «Οι δικοί μας επιστήμονες πηγαίνουν έξω και δίνουν γνωμοδοτήσεις. Ο κ. Γκαζέτας (Ομότιμος Καθηγητής Γεωτεχνικής του ΕΜΠ) για παράδειγμα γνωμοδότησε για την ανακατασκευή της γέφυρας του Μπρούκλιν (ΗΠΑ). Είναι διεθνούς- παγκοσμίου κύρους οι καθηγητές που έχουμε βάλει στην επιτροπή».
Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος τη ΔΕΗ απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους του ορυχείου, «ο στόχος μας είναι να διερευνηθούν τα αίτια σε βάθος- δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκάλυψης ή οτιδήποτε άλλο. Γιατί έχω πει πολλές φορές, ιδιαίτερα σε ένα τόσο δύσκολο αντικείμενο, η γνώση προέρχεται ύστερα από ζημίες», εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι η ΔΕΗ θα γίνει σοφότερη μετά από αυτή τη δοκιμασία.