Την έναρξη των διαβουλεύσεων για τον νέο κατώτατο μισθό θα κηρύξει ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στη Βουλή, στη συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν επαφές του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να διαμορφωθούν τα τελικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να κάνει αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνάρτηση με τον ρυθμό ανάπτυξης
Κι αυτό διότι η πρόταση της κυβέρνησης – όπως την είχε παρουσιάσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης – μιλά για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν της ανάπτυξης. Με δεδομένο π.χ. ότι η ανάπτυξη εφέτος θα κινηθεί κοντά στο 3% (σ.σ.: η εκτίμηση του προϋπολογισμού κάνει λόγο για 2,8%), τότε η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανέλθει στο 6%.
Πάντως τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και οι εργοδότες δεν αποκλείουν μια αύξηση για φέτος της τάξεως του 4-5%, δηλαδή αύξηση από 26 ως 32 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 – 682 ευρώ.
Με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών.
Η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί από τους φορείς που θα συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, ωστόσο παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ σε βάθος τριετίας.
Έτσι εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τον νέο κατώτατο μισθό. Στη διαβούλευση θα συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΙΜΕ/Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ), το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Οι φορείς καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου, για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.
Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου, μπορεί να αποκλίνει από τις εκθέσεις που υποβάλλονται.
Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.
Πρόταση νόμου ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 για να εξισορροπηθούν οι βαριές μισθολογικές απώλειες στον ιδιωτικό τομέα καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά και να επιστρέψει το καθεστώς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών.
Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά περισσότερους από 1 εκατ. εργαζόμενους καθώς, πέρα από τους 800.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σοβαρή μισθολογική βελτίωση θα έχουν άλλες 280.000 εργαζόμενοι λόγω της αύξησης επιδομάτων και τριετιών.