-Ερωτηματικά για την πορεία υλοποίησης της μεγαλύτερης και ακριβότερης επένδυσης της ΔΕΗ
Εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης και μόλις μία ημέρα πριν από την τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, η είδηση πέρασε στα «ψιλά» και απαρατήρητη, ωστόσο, είναι σημαντικότατη, καθώς προαναγγέλθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη η καθυστέρηση 1 έως 2 ετών στην παράδοση της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V, δηλαδή της πιο ακριβής και μεγαλεπήβολης επένδυσης της ΔΕΗ.
«Ας μη λησμονούμε ότι το 2021 αρχίζει η λειτουργία της Πτολεμαΐδας V», δήλωσε ο Μανόλης Παναγιωτάκης στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», σε μια εκτενή και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στις 22 Ιουλίου τρέχοντος έτους, ενώ η εν λόγω μονάδα σύμφωνα με την συμβατική υποχρέωση της αναδόχου κοινοπραξίας , πρέπει να παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2020. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, προέβη στην ανακοίνωση – βόμβα, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για τους λόγους που θα καθυστερήσει τόσο πολύ η επένδυση ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που αφορά την πιο σύγχρονη και μεγαλύτερη μονάδα της ΔΕΗ, δυναμικότητας 660 μεγαβάτ. Είναι φανερό ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στη ΔΕΗ και ανατρέπει τον ενεργειακό σχεδιασμό της επιχείρησης και της χώρας, προκαλώντας πλείστα ερωτηματικά για το ρόλο του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στη ΔΕΗ και στην ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ έγινε τον Μάρτιο του 2013 και η εγκατάσταση του αναδόχου πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2015, οπότε υπογράφτηκε το πρωτόκολλο εγκατάστασης. Μεσολάβησαν 28 μήνες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και άλλοι έξι μήνες μέχρι την εγκατάσταση. Με βάση την προγραμματική σύμβαση η περίοδος κατασκευής του γιγαντιαίου αυτού έργου είναι 50 μήνες από την εγκατάσταση του εργολάβου, με χρόνο παράδοσης τον Ιανουάριο του 2020, οπότε η μονάδα μπαίνει σε εμπορική λειτουργία. Από το καλοκαίρι του 2019 θα πρέπει να αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία και ο συγχρονισμός της μονάδας στο σύστημα να γίνει τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Με δεδομένα τα παραπάνω, η ΔΕΗ οφείλει να δώσει μία επίσημη εξήγηση για την αρνητική αυτή εξέλιξη, καθώς τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει είναι πολλά.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «e-ptolemeos», η ανάδοχος εταιρία του έργου, η οποία υπόγραψε τη σύμβαση με τη ΔΕΗ το 2013, αλλά εγκαταστάθηκε στο εργοτάξιο στα τέλη του 2015, εξ’ αιτίας της αργοπορίας έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ζήτησε το 2015 με το «καλημέρα», παράταση έξι μηνών. Στο αίτημα αυτό η ΔΕΗ δεν απάντησε γραπτώς, αλλά επί της ουσίας απέρριψε την αξίωση της αναδόχου, απαντώντας προφορικά πως δεν μπορεί να ζητά εξαρχής παράταση των εργασιών. Στη συνέχεια βεβαίως οι ρυθμοί των εργασιών ήταν και είναι μέχρι σήμερα ικανοποιητικοί, ωστόσο υπάρχει ένα σοβαρό θέμα καθυστερήσεων στα συνωδά έργα, τα οποία πρέπει να υλοποιήσει η ΔΕΗ. Το θέμα είχε αναδείξει το «e-ptolemeos.gr» στις 29 Ιουνίου, αλλά εισέπραξε την επίσημη απάντηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία: «Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματά σας για το Έργο της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που είναι υπό κατασκευή, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα ακόλουθα: Α. Το Έργο εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς και οι εκταμιεύσεις γίνονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ουδεμία καθυστέρηση υπάρχει στο Έργο λόγω των συνοδών έργων που απαιτούνται και καμία επίπτωση δεν έχει η πορεία ανάθεσης και εκτέλεσης των Έργων αυτών στο χρονοδιάγραμμα που εκτελεί ο Ανάδοχος του Έργου Πτολεμαΐδα V. Β. Όλα τα συνωδά έργα είτε έχουν ανατεθεί είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάθεσής τους».
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ, οι καθυστερήσεις των συνοδών έργων συνεχίζονται. Για του λόγου το αληθές, το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) το πιο σημαντικό και χρονοβόρο έργο, το οποίο απαιτεί χρόνο κατασκευής 25 μήνες, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Αν υποθετικά άρχιζε σήμερα η κατασκευή του, θα ολοκληρώνονταν τον Οκτώβρη του 2020, όταν σύμφωνα με τη σύμβαση η μονάδα μπαίνει σε εμπορική λειτουργία τον Ιανουάριο του 2020, ενώ φυσικά θα έπρεπε το ΚΥΤ να είναι έτοιμο πολύ νωρίτερα για τις απαραίτητες δοκιμές. Αυτό που μεταφέρουν ως «κλίμα» στο «e-ptolemeos.gr» οι γνωρίζοντες την πορεία του έργου, είναι το εξής παράδοξο: Αντί η ΔΕΗ να «τρέχει» την ανάδοχο εταιρία για ολοκλήρωση της 5ης μονάδας στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ή και νωρίτερα, αυτό που παρατηρείται εσχάτως είναι να ακολουθεί η ανάδοχος τους «ρελαντί» ρυθμούς της ΔΕΗ. Μήπως τελικώς η δήλωση του προέδρου της ΔΕΗ για «λειτουργία της 5ης μονάδας το 2021 έχει σχέση με τις καθυστερήσεις στα συνωδά έργα, για τα οποία ευθύνεται η ΔΕΗ;
Να σημειωθεί τέλος ότι η 5η μονάδα είναι μία επένδυση που θα στηρίξει τον εκσυγχρονισμό του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η συνολική προβλεπόμενη ισχύς ανέρχεται στα 660 μεγαβάτ και η θερμική ισχύς που θα διασφαλίσει την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας σε 140 μεγαβάτ. Περιβαλλοντικά είναι σύγχρονο έργο, καθώς η λειτουργία της νέας μονάδας θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (CO2) κατά 40% και των σωματιδίων κατά 90%. Για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργο σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η ΔΕΗ προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ύψους της επένδυσης του 1,4 δισ. ευρώ, διασφάλισε χρηματοδότηση 700 εκ. ευρώ από κοινοπρακτικό σχήμα γερμανικών τραπεζών, με την κάλυψη της ΕΤΕ και του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes της Γερμανίας, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από ίδια κεφάλαια.