Εκτεταμένες είναι οι ζημιές της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές.
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, υπήρξε καθολικός παγετός επί σειρά ημερών, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοκληρωτικά τα εποχικά οπωροκηπευτικά, καθώς επίσης μεγάλη είναι η ζημιά και στην κτηνοτροφία, όπου ψόφησαν νεογέννητα αρνιά και κατσίκια σε πολλές περιοχές. Ένα σχετικά καινούργιο χαρακτηριστικό αυτής της θεομηνίας, είναι ότι πάγωσαν αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι πατάτες στην Καστανιά Σερβίων και σε περιοχές της Φλώρινας. Συγχρόνως, μεγάλη απώλεια παρατηρήθηκε και στην παραγωγή γάλακτος. Εκτιμάται ότι λόγω του ψύχους μειώθηκε η απόδοση των αιγοπροβάτων και αγελάδων σε γάλα έως και 50%, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η ζημιά, όπως και οι ζημιές στα αποθηκευμένα προϊόντα δεν αποζημιώνονται.
Όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Βρόντζος, «σαφή εικόνα δεν έχουμε ακόμη, καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι αναγγελίες ζημιών και οι απαραίτητες δηλώσεις. Ωστόσο, από τις όποιες αναγγελίες έγιναν, από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε, αλλά και από κάποιες επιτόπιες επισκέψεις των γεωπόνων μας, προκύπτει ότι υπάρχουν ζημιές σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Και επειδή επικράτησε καθολικός παγετός, τα κηπευτικά πάγωσαν στα χωράφια και καταστράφηκαν ολοκληρωτικά». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «υπάρχει καθολική καταστροφή σε λάχανα και άλλες καλλιέργειες στο Ξινό Νερό, μια περιοχή που καλλιεργεί κατεξοχήν κηπευτικά. Αυτές τις ζημιές τις διαπίστωσαν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, οι οποίοι ήδη επισκέφτηκαν την περιοχή». Ανάλογες ζημιές υπήρξαν στην Εορδαία, στα Κρανίδια, στην Άνω Κώμη και αλλού, ενώ επλήγησαν και τα σιτηρά, αλλά το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να αναδειχθεί τώρα, αλλά θα φανεί λίγο αργότερα, εκτιμούν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ.
Επίσης, να σημειωθεί ότι οι ελαιοπαραγωγοί των ελαιώνων στα Ίμερα, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να πάγωσαν τα ελαιόδενδρα. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Παπαδόπουλος, επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ, από τον οποίο ζήτησε να μεταβεί στο χωριό κλιμάκιο γεωπόνων, προκειμένου να κάνει μία πρώτη αυτοψία. Όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο Δ. Παπαδόπουλος, η θερμοκρασία για πολλές ημέρες έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου, δίπλα στη λίμνη, ενώ στο βουνό όπου επίσης καλλιεργούνται ελιές, είχαμε ακόμη μικρότερες θερμοκρασίες». Στα Ίμερα καλλιεργούνται 50.000 ελαιόδενδρα και άλλες 20.000 – 30.000 ελαιόδενδρα καλλιεργούνται στην υπόλοιπη παραλίμνια περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη ζημιά από ολικό παγετό στις ελιές της περιοχής είχε προκληθεί το 2002.
Στον κτηνοτροφικό τομέα, σύμφωνα με τον Γ. Βρόντζο, «πέθαναν νεογέννητα αρνιά και κατσίκια σε αρκετές περιοχές. Μέχρι τώρα είχαμε σχετικά τηλεφωνήματα για τέτοιες περιπτώσεις από τον Πολύμυλο και την Οινόη Κοζάνης, από το Κλειδί, τη Βεύη, την Κέλη και το Βροντερό Φλώρινας, καθώς και από περιοχές των Γρεβενών».
Τέλος, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, διαβεβαίωσε ότι μόλις βελτιωθεί ο καιρός, οι γεωπόνοι του οργανισμού θα πάνε στα χωράφια για την καταγραφή των ζημιών, αφού πρώτα γίνουν οι απαιτούμενες αναγγελίες από τους αγρότες.