Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και οι περίπου 1.000 ενδιαφερόμενοι της Δυτικής Μακεδονίας που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα, προκειμένου να αναπτύξουν τα σχέδια βελτίωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, είναι όμηροι των παλινωδιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ανακοίνωση των ονομάτων των δικαιούχων έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο εντός του πρώτου τετραμήνου 2017, αλλά τελικώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα τέλη Αυγούστου, στην καλύτερη περίπτωση. Όμως, η καθυστέρηση είναι η μία παράμετρος. Η άλλη που είναι και σοβαρότερη, είναι ότι τα διαθέσιμα κονδύλια αποδεικνύονται ανεπαρκή για να καλύψουν την χρηματοδότηση των νέων αγροτών που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Επαρκούν μόνο για την κάλυψη του 65%, ενώ ένα 35% θα βρεθεί εκτός προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι στη Δυτική Μακεδονία που υπάρχουν περίπου 1.000 αιτήσεις θα επωφεληθούν του προγράμματος οι 650 και οι 350 θα αποκλειστούν. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεόδωρος Θεοδώρου, «ζητήσαμε αύξηση των πόρων του προγράμματος, γιατί τα 12.000.000 ευρώ που διατίθενται δεν επαρκούν, αλλά δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση». Αντιθέτως, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απέκλεισε την χρηματοδότηση του προγράμματος με πρόσθετους πόρους, δίδοντας μια θολή υπόσχεση ότι «ίσως επαναπροκηρυχτεί το πρόγραμμα», ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όσοι θα αποκλειστούν, ενδεχομένως και ακόμη περισσότεροι, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο. Για την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων στη Δυτική Μακεδονία, απαιτούνται άλλα 8.000.000 ευρώ.
Στη Δυτική Μακεδονία έχουν κατατεθεί 998 αιτήσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και στο υπομέτρο 6:1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών». Σε σχέση με την πρόσκληση του 2014, οπότε είχαν κατατεθεί 665 αιτήσεις, παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 50%, νέων ανθρώπων που επιλέγουν να στραφούν στον πρωτογενή τομέα και στον γεωργοκτηνοτροφικό κλάδο. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υποβλήθηκαν 428 αιτήσεις, στην Π.Ε. Γρεβενών 206, στην Π.Ε. Καστοριάς 184 και στην Π.Ε. Φλώρινας 180. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι αιτήσεις ανήλθαν σε 14.760, ενώ στην προηγούμενη πρόσκληση του 2014 ήταν 12.000.
Να σημειωθεί ότι η κατάθεση των αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 31/1/2017 και η αξιολόγηση των αιτούντων θα έπρεπε να ξεκινήσει στη 1 Φεβρουαρίου. Αυτό όμως καθυστέρησε για αρκετούς μήνες, καθώς δεν ήταν έτοιμο το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τελικώς ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση στις 29 Μαΐου και «τρέχει» η δεύτερη αξιολόγηση, η προθεσμία της οποίας ήταν να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, αλλά παρατείνεται «σιωπηρά» για μία εβδομάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Στη συνέχεια θα βγουν οι πίνακες των δικαιούχων ή των εν δυνάμει δικαιούχων, θα υποβληθούν ενστάσεις που θα πρέπει να εξεταστούν. Οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εκτιμούν ότι οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων θα αναρτηθούν περί τα τέλη Αυγούστου. Όλη αυτή η καθυστέρηση βεβαίως έχει δυσμενείς συνέπειες για τους νέους αγρότες που επιλέγουν το πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις καλλιέργειές τους.
Το ποσό της επιδότησης που δικαιούται κάποιος ή κάποια που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ξεκινάει από 17.000 ευρώ για τη φυτική παραγωγή και φτάνει σε 22.000 ευρώ για τη ζωική παραγωγή. Το ακριβές ποσό παρουσιάζει μία μικρή διακύμανση, αναλόγως, με το αν μία εκμετάλλευση μειονεκτεί σε σχέση με κάποια άλλη, δηλαδή όσοι δραστηριοποιούνται σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, δικαιούνται μεγαλύτερη επιδότηση. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση με την ένταξη κάποιου στο πρόγραμμα και η δεύτερη δόση σε τρία χρόνια, αφού ο ενδιαφερόμενος θα έχει υλοποιήσει τα σχέδια βελτίωσης που παρουσίασε.