Σε εργασίες κατεδάφισης του κτηρίου που στέγαζε μέχρι πριν λίγο καιρό το διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έξω από την πόλη της Πτολεμαΐδας, στις εγκαταστάσεις της πρώην ΛΙΠΤΟΛ, προχώρησε σήμερα το πρωί η ΔΕΗ, μετά τη δικαίωσή της από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, παρά τις αντιδράσεις του Δήμου Εορδαίας που θεωρεί ότι τα κτήρια αυτά αποτελούν βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής.
Πρόκειται ουσιαστικά για συνέχιση των εργασιών κατεδάφισης κτηρίων που είχε ξεκινήσει η ΔΕΗ τον περσινό Αύγουστο, και οι οποίες είχαν διακοπεί μετά από απόφαση του Τμήματος Δόμησης (Πολεοδομίας) του Δήμου Εορδαίας, με το αιτιολογικό ότι η ΔΕΗ δεν διέθετε άδεια για εργασίες κατεδάφισης. Η ΔΕΗ προσέφυγε στο ΣΥΠΟΘΑ και δικαιώθηκε, ενώ απορρίφθηκε αρχές Μαΐου και η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλλει στο ΣΘΥΠΟΘΑ το Τμήμα Δόμησης του δήμου Εορδαίας, με αποτέλεσμα η απόφαση που δικαιώνει τη ΔΕΗ να είναι πλέον εκτελεστή.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», με βάση την τελεσίδικη απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ η ΔΕΗ δικαιώθηκε στις 5 Μαΐου 2017 από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στο οποίο είχε προσφύγει η ίδια, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του τμήματος Δόμησης του δήμου Εορδαίας.
Παράλληλα η ΔΕΗ αθωώθηκε και από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Εορδαίας όπου βρέθηκε ως κατηγορούμενη μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα Κοζάνης, το οποίο εκδίκασε στις 10 Μαΐου 2017 την υπόθεση, μετά από τρεις συνεχόμενες αναβολές.
Η ΔΕΗ θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον νομικό κώλυμα για να κατεδαφίσει τα κτήρια που θέλει στην περιοχή, προκειμένου να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το λιγνιτικό κοίτασμα που υπάρχει στην εν λόγω περιοχή. Πρόκειται για 20 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη, με πολύ καλή σχέση εκμετάλλευσης, η αξία του οποίου σε ηλεκτρικό ρεύμα υπολογίζεται σε πάνω 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Δήμος Εορδαίας ωστόσο που συνεχίζει τον αγώνα για τη διάσωση και αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, προχώρησε σήμερα στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να καταφέρει να παγώσει τις εργασίες κατεδάφισης, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη το Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο απευθύνθηκε ζητώντας να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική τους αξία και να κηρύξει διατηρητέα τα βιομηχανικά αυτά κτήρια.