Σοβαρές δυσλειτουργίες στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων ταλαιπωρούν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες λογιστές και επαγγελματίες, με τα προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως στο έντυπο Ν που αφορά τις δηλώσεις εισοδήματος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες του χώρου, η πλατφόρμα εμφανίζει συνεχώς καθυστερήσεις, «κολλήματα» και απρόβλεπτες διακοπές λειτουργίας, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη – και συχνά αδύνατη – την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων.
Η κατάσταση φέτος επιβαρύνεται από την αυτόματη διασύνδεση των δηλώσεων με τα δεδομένα του myDATA, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα διόρθωσης ή τροποποίησης στοιχείων, απαιτώντας πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες επανυποβολής.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), χιλιάδες λογιστικά γραφεία εργάζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις λίγες στιγμές που το σύστημα λειτουργεί στοιχειωδώς. Με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, η Ομοσπονδία ζητά άμεση παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου, σημειώνοντας πως η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μπορεί να παραμείνει κανονικά στις 31 Ιουλίου.
Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προειδοποιεί πως, χωρίς την απαραίτητη παράταση, χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με άδικα πρόστιμα και κυρώσεις, εξαιτίας προβλημάτων που δεν προκαλούνται από τους ίδιους, αλλά από ένα ανεπαρκές ψηφιακό σύστημα.