Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στην έκτακτη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τις Εξελίξεις στο Σκοπιανό Ζήτημα και την Ονομασία του Γειτονικού Κράτους, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, την Έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος του Συνδυασμού Καρυπίδη.
Ο Περιφερειάρχης υπέκυψε στις σφοδρές πιέσεις μεγάλης μερίδας της παράταξης του (μεταξύ των οποίων Πρόεδρος Π.Σ. και Αντιπεριφερειάρχες) και πήρε ξεκάθαρη σχέση εναντίον της συμφωνίας. Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες μέρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο μεταξύ της πλειοψηφίας της παράταξης (φιλοκυβερνητικοί) και των διαφωνούντων, για το τι θέση θα πάρει η παράταξη για το μείζον αυτό θέμα.
Δείτε το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:
Ψήφισμα επί της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ
Σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της Συμφωνίας για την επίλυση διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM)
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
με πλήρες αίσθημα ευθύνης ως Έλληνες και κυρίως ως Μακεδόνες με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, στον πολιτισμό και στους αγώνες των προγόνων μας να διαφυλάξουν, με το αίμα τους, την ελληνικότητα της Μακεδονίας
ότι:
- Η Μακεδονία ως όνομα, ως ιθαγένεια, ως γλώσσα και ως ιστορία είναι αδιαπραγμάτευτη.
- Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «erga omnes» (για κάθε χρήση) μπορεί να εμφανίζεται ως λύση αλλά για τους Δυτικομακεδόνες δεν είναι αποδεκτή.
- Με πλήρη ευθύνη, νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα πρέπει να συμβάλλουμε στην επίλυση του μακροχρόνιου αυτού ζητήματος που ταλανίζει την χώρα μας για περισσότερα από 25 χρόνια με γνώμονα όχι μόνο τη διαφύλαξη της ιστορίας και της υπόστασής μας αλλά και της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων της χώρας μας στο παρόν και στο μέλλον.
- Δηλώνουμε παράλληλα ότι η μη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκείς ανακατατάξεις, πιέσεις και απειλές που δέχεται η Πατρίδα από άλλους γείτονες με εκφρασμένες αλυτρωτικές διαθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων με απρόβλεπτες συνέπειες.
- Θα πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια ότι η ομιλούσα γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των Σλαβικών γλωσσών και διαχωρίζεται ρητά από την ελληνική, γλωσσική, ιστορική κληρονομιά.
- Η αποδοχή από την πΓΔΜ, βάσει της προτεινόμενης Συμφωνίας «erga omnes», να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση είναι επιτακτική όπως και η απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου από το Σύνταγμά της.
- Όλοι οι πολίτες της χώρας μας θα πρέπει να ενημερωθούν για τους όρους της Συμφωνίας, τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο όχι μόνο βραχυχρόνια αλλά, κυρίως, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα απαιτείται κοινή εθνική στάση.