- Κασαπίδης: Στόχος μας η αναζήτηση κονδυλίων για την περιοχή
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Δευτέρας η ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2020, ένας προϋπολογισμός που ξεπερνάει τα 75 εκατομμύρια ευρώ και καταρτίστηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Τον προϋπολογισμό δεν ψήφισε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του κ. Χαστά, ενώ απουσίαζε ο κ. Πράσσος από τη ΑΡΣΥ. Αναλυτικότερα, το ύψος του προϋπολογισμού φτάνει στα 75.292.743,49 Ευρώ.
Αναλυτικότερα, μιλώντας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Γιούλα Γκατζαβέλη – Τσαρίδου, τόνισε σε δηλώσεις της πως πρόκειται για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με βάση ό,τι ζητάει η νομοθεσία, ανέρχεται στα 75. Εκ. ευρώ . Τόνισε, επίσης, ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε υποβληθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. «Φτωχός δεν είναι ο προϋπολογισμός, αλλά ακόμη και αν το κρίνουμε, στη διάρκεια του έτους μπορούμε να τον αναμορφώνουμε», απάντησε διευκρινιστικά η ίδια, λέγοντας πως κινούνται με βάση τις παρατηρήσεις του παρατηρητηρίου.
Απαντώντας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τόνισε πως καταρτίζεται σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο οποίος περιλαμβάνει τα λειτουργικά της περιφέρειας, κάποια αναπτυξιακά έργα, ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις της περιφέρειας στην τοπική κοινωνία. «Την επόμενη χρονιά μπαίνουμε σε μια τελείως διαφορετική περίοδο, αυτή της έναρξης της μεταλιγνιτικής περιόδου, βάση και του αναπτυξιακού σχεδίου που περιμένουμε από την κυβέρνηση, του ειδικού σχεδίου που περιμένουμε από τη ΔΕΗ και το επί μέρους αναπτυξιακό της ΔΜ στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής περιόδου», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα μεγέθη να είναι τελείως διαφορετικά για τη νέα χρονιά, αφού θα υπάρχουν νέες παραδοχές που θα πρέπει να ενσωματωθούν από τις αρχές του επόμενου έτους, όταν θα υπάρχουν οι προθέσεις ΔΕΗ, κυβέρνησης και ΕΕ στις περιφέρειες υπό μετάβαση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιφερειάρχη, η επόμενη αυτή περίοδος θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στα οικονομικά και στα αναπτυξιακά και θα δέχεται προσθήκες αναπτυξιακού περιεχομένου για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ζήσης Πιτσιάβας-Βάσω Σάφη
Σε σχέση με την έλευση περισσότερων κονδυλίων στην περιοχή, ο κ. Κασαπίδης επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για το ειδικό αναπτυξιακό για τη Δυτική Μακεδονία, και όπως προσέθεσε, αναζητούνται κάθε πιθανές χρηματοδότησης εντός και εκτός, με τον κ. Κασαπίδη να βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα , αναζητώντας προτάσεις αναπτυξιακού περιεχομένου. Για το σκοπό αυτό ο ίδιος τόνισε πως έχει συναντήσεις με επενδυτές, ινστιτούτα κ.α. , προκειμένου να σχεδιαστούν δράσεις από κοινού και να γίνουν συνεργατικές δράσεις στη Δυτική Μακεδονία. Στο ίδιο πλαίσιο έγινε και η ημερίδα για το μέλλον της ναυτικής εκπαίδευσης , το Σαββατοκύριακο στην Κοζάνη.
Για έναν προϋπολογισμό που είναι απόρροια της δουλειάς που έγινε μέσα στο 19 από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό «λειτουργικό», που απαντάει στα ζητήματα και τις αναγκαιότητες της περιφέρειας, περιλαμβάνοντας πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. «Ο προϋπολογισμός δεσμεύεται από το παρατηρητήριο, οπότε με τις αναμορφώσεις εξειδικεύονται και οι δράσεις και η νέα περιφερειακή αρχή θα δώσει στόχευση με τις επιλογές της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης.
Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου τόνισε στις δηλώσεις της ότι ένας προϋπολογισμός στην Περιφέρεια θα πρέπει να σηματοδοτεί ανάπτυξη και επενδύσεις , λέγοντας πως υπήρχαν λίγες επενδύσεις, και το ίδιο συμβαίνει και εφέτος. «Οι επενδύσεις είναι στα τάρταρα, είναι ένας προϋπολογισμός με υψηλές λειτουργικές δαπάνες και λίγες για επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά, φέροντας το παράδειγμα της Ηπείρου που έχει τριπλάσιες επενδύσεις. «Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε καταψηφίζοντας, θα της δώσουμε την ευκαιρία, επισημαίνοντας τις αδυναμίες και να σημεία που χρειάζεται βελτίωση.
Τέλος, ο κ. Χαστάς από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε το ζήτημα του προσανατολισμού της περιφέρειας στην ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι θα τον καταψηφίσουν γιατί είναι προσανατολισμένος στις ανάγκες του κεφαλαίου.