Ένας Δυτικομακεδόνας αγρότης, από το Μαυροχώρι Καστοριάς, διεκδικεί το βραβείο του «Καλύτερου παραγωγού βιολογικών προϊόντων» στην Ευρώπη για το 2023.
Ο Θωμάς Μόσχος κατέθεσε τη συμμετοχή του στα «EU Organic Awards για το 2023», όπου ανάμεσα σε 100 συμμετοχές από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, ξεχώρισε η δική του μαζί με αυτές δύο παραγωγών από την Ισπανία και την Ιταλία, καθιστώντας τον έναν από τους τρεις φιναλίστ για το βραβείο.
Τα βραβεία αυτά ξεκίνησαν να απονέμονται το 2022, σε μία προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωριστεί η αξία των βιολογικών προϊόντων και της βιολογικής γεωργίας.
Τα βραβεία περιλαμβάνουν οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αυτά για την καλύτερη γυναίκα και τον καλύτερο άνδρα παραγωγό βιολογικών προϊόντων. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παράγουν εξαιρετικά, καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα προϊόντα με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, με πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και την κατανάλωση.
Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Copa – Cocega (είναι η Ένωση δύο μεγάλων ευρωπαϊκών γεωργικών οργανώσεων), το Ευρωκοινοβούλιο και τον IFOAM (παγκόσμιος οργανισμός που υποστηρίζει τα βιολογικά προϊόντα).
Τα βραβεία αυτά δεν είναι χρηματικά και θα απονεμηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε στον «Π» ο κ. Θωμάς Μόσχος, η διάκριση αυτή είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ίδιοι, η αναγνώριση των σωστών βιολογικών πρακτικών που ακολουθούνται και η διαφήμιση των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.
Μάλιστα για την διάκρισή του αυτή, ο κ. Θωμάς Μόσχος έγινε αποδέκτης επιστολής του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τον συγχαίρει για την επιτυχία του, τονίζοντας το γεγονός ότι η αναγνώριση της σκληρής δουλειάς του, βοηθά και στην προώθηση – διαφήμιση των ελληνικών βιολογικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο στην Φάρμα Μόσχου φιλοξενήθηκαν δύο νεαρές μαθήτριες από την Γαλλία στα πλαίσια του Erasmus, όπου ήρθαν για να μάθουν καλές πρακτικές διαχείρισης αιγοπροβάτων και παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μαρία Κοτζακόλιου