Για μια αρνητική εξέλιξη για την περιοχή έκανε λόγο σύσσωμη συμπολίτευση και αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο, για την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλλει την έναρξη λειτουργίας των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, εκ των οποίων 6 στη Δυτική Μακεδονία.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης τόνισε πως πρέπει να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα και η σκοπιμότητα των τμημάτων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η περιφερειακή αρχή. Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η αντιπολίτευση, με χαρακτηριστική τη δήλωση Καρυπίδη για «ξεδιάντροπη» απόφαση και της Γ. Ζεμπιλιάδου για αρνητική εξέλιξη που πλήττει ακόμη περισσότερο την περιοχή.
Κασαπίδης: «Να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα και η σκοπιμότητα των τμημάτων»
Για την ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας, ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του πρθν την έναρξη της συνεδρίασης, τόνισε πως ενεργοποιούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να δοθεί πραγματικό περιεχόμενο στην υπόσταση των σχολών που τίθενται σε αναστολή, μέχρι να αξιολογηθούν.
Μάλιστα ο κ. Κασαπίδης είπε πως έκανε επαφές με τον Πρύτανη ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των σχολών και των τμημάτων που τίθενται σε αναστολή. Η πρυτανική αρχή θα αναλάβει την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας των τμημάτων, ώστε μετά την αξιολόγηση τα τμήματα αυτά να κριθούν θετικά.
«Με σωστή και υπεύθυνη δουλειά θα μπορέσουμε να είμαστε 100% έτοιμοι ώστε να τμήματα να είναι έτοιμα», προσέθεσε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη ότι στην παρούσα φάση η Δυτική Μακεδονία χρειάζεται ενδυνάμωση δομών και όχι αποδυνάμωση. Μάλιστα τόνισε πως η περιφερειακή αρχή θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ώστε όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου να αναβαθμιστούν, λέγοντας πως η περιοχή πρέπει να είναι έτοιμοι ώστε να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα και η σκοπιμότητα των τμημάτων.
«Χωρίς πόρους και προσωπικό είναι αδύνατο να σταθούν τέτοιες δομές πανεπιστημιακού επιπέδου και αυτό το είχα επισημάνει και σαν βουλευτής», προσέθεσε ο περιφερειάρχης, λέγοντας πως είναι υποχρέωση του υπουργείου σήμερα να αξιολογήσει τα τμήματα. «Στο μέτρο που μας αναλογεί τη βιωσιμότητα θα την εξασφαλίσουμε, τη σκοπιμότητα θα την τονίσει το πανεπιστήμιο», προσέθεσε.
Καρυπίδης: «Ξεδιάντροπη απόφαση της κυβέρνησης»
Ιδιαίτερα καυστικός κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας των 37 τμημάτων πανελλαδικά, εκ των οποίων και 6 στη Δυτική Μακεδονία, εμφανίστηκε ο πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, λέγοντας πως η κυβέρνηση λειτούργησε με «ξεδιάντροπο τρόπο και απώτερος στόχος τους είναι να παραδώσουν τη δημόσια παιδεία σε ιδιωτικά συμφέροντα».
Είπε, μάλιστα, πως είναι «αστειότητες» η αιτιολόγηση της κυβέρνησης πως θέλει να ξαναδεί τη λειτουργία των τμημάτων, τονίζοντας επίσης ότι καταλύουν το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, λέγοντας πως τα τμήματα αποφασίστηκαν από τα ίδια τα ιδρύματα. Σε ό,τι αφορά την περιοχή, ο κ. Καρυπίδης είπε πως στην περιφέρεια πως βρίσκεται σε «έκτακτη ανάγκη», κατά τα λεγόμενα Κασαπίδη, που κλείνουν λιγνιτικές μονάδες και που πρέπει να βρει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, ο ίδιος τόνισε πως «ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με κλειστά πανεπιστήμια, με περιορισμένη τη γνώση, όλα αυτά πέφτουν στο κενό». Ζήτησε από την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί πως θα δει την περιφέρεια.
Μάλιστα εξαπέλυσε «επίθεση» κατά της υπουργού παιδείας Νίκης Κεραμέως, λέγοντας πως η ίδια «φημίζεται ότι είναι πολύ θεοσεβούμενη, αλλά αυτές της οι ενέργειες δεν συνάδουν με ανθρώπους θεοσεβούμενους». Μάλιστα προηγήθηκε και σχετικό σχόλιο – ανάρτηση του ιδίου στο facebook, για το ίδιο θέμα.
Ζεμπιλιάδου: «Αρνητική εξέλιξη»
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου σχολίασε δεικτικά την εξέλιξη, λέγοντας πως οι αρνητικές ειδήσεις για την περιφέρεια αυξάνονται, και προσέθεσε επικριτικά πως «δεν ξέρουμε αν αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός ότι συζητάει με τον περιφερειάρχη για το τι θα κάνουμε στην περιοχή».
Χαρακτήρισε, δε, την εξέλιξη αρνητική, λέγοντας ότι σε όλη τη χώρα τα τμήματα διπλασιάστηκαν και γιατί συμβαίνει αυτό στα εν λόγω 37, καταγγέλλοντας επίσης την ωμή παρέμβαση στις συγκλητικές αρχές.
«Γιατί αυτή η βιασύνη ειδικά τα τμήματα της περιοχής; Οτιδήποτε συρρικνώνει έναν τομέα ανάπτυξης, όπως το πανεπιστήμιο, είναι αρνητικό, ειδικά όσο δεν ανακοινώνεται ένα σχέδιο για το τι θα γίνει στην περιοχή. Ακούμε τι δεν θα γίνει, λιγνίτη, φυσικό αέριο, πανεπιστήμιο. Τι θα έχουμε; Κάποτε το ταμείο δίκαιης μετάβασης; Που θα πατήσει η περιφέρεια για να στηθεί η ανάπτυξη», είπε επίσης, λέγοντας πως έπρεπε η περιφερειακή αρχή να ζητήσει την άποψη του Πρύτανη για το θέμα.
Χαστάς: «Δεν βλέπουν φοιτητές αλλά πελάτες»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θανάσης Χαστάς σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, τόνισε πως τόσο η τωρινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη δεν βλέπουν απέναντί τους φοιτητές αλλά πελάτες. «Είναι ένας τελείως αποπροσανατολιστικός καυγάς για τα τμήματα και που θα ανοίξουν ή θα κλείσουν. Και οι δύο τάσσονται στο τι έχει ανάγκη η λεγόμενη αγορά εργασίας, δηλαδή τι έχει ανάγκη ο εκάστοτε επιχειρηματικός όμιλος για να βγάζει κέρδη, μακριά από το συμφέρον των φοιτητών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματική λύση είναι μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με αναβάθμιση των σπουδών και έχοντας στο επίκεντρο πως θα απαλύνει τη ζωή του λαού.
Βάσω Σάφη – Ζήσης Πιτσιάβας