Συνέντευξη τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας, παρέθεσε ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ηλία Τοπαλίδη, του υπεύθυνου του ΕΟΔΥ Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Χαράλαμπου Τσεβεκίδη, και της περιφερειακής συμβούλου Κατερίνας Δαδαμόγια υπεύθυνη για θέματα Κτηνιατρικής, αλλά και του Σωκράτη Ηλιάδη από τη Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά τον covid, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης με μια ελαφριά πτωτική πορεία, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία και η εβδομάδα θα συνεχίσει την πτωτική πορεία.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τα μινκ, δεν βρέθηκε μετάλλαξη του ιού στα ζώα, άρα πρόκειται για τον κλασικό ιό, και δεν έχει μεταλλαχθεί, ώστε να υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Γίνονται έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ στα υπόλοιπα ζώα.
Επίσης, η ΠΔΜ υποστηρίζει με υλικά και μέσα τη λειτουργία των κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε κοινωνικές ομάδες με rapid test, μάλιστα η περιφέρεια με δαπάνη της παρήγγειλε 5000 rapid test που θα γίνουν σε στοχευμένες ομάδες.
Επίσης, θα υποστηριχθεί δομή λειτουργίας διευκόλυνσης των κινητών μονάδων, ώστε σε χώρο της Κοζάνης που θα υποστηρίξει η περιφέρεια λειτουργικά, ώστε να προσέρχονται οργανωμένα οι συμπολίτες, αρχικά στην Κοζάνη και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις.
Ήδη έγιναν 3000 και πλέον έλεγχοι, με 442 θετικά μέχρι τώρα τον Νοέμβριο.
Ακόμη, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των νοσοκομείων με κάθε πρόσφορο μέσο, υποστηρίζει τη λειτουργία της ΜΕΘ στην πόλη της Κοζάνης, θέμα για το οποίο είναι σε επαφή με διοίκηση και 3η ΥΠΕ, ενώ η περιφέρεια είναι σε επικοινωνία με ιατρικούς συλλόγους, ώστε να συνδράμουν στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.
Για τα μινκ: 19 εργαζόμενοι θετικοί
Σε ό,τι αφορά τα γουνοφόρα, η κ. Δαδαμόγια επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ελέγχων και παρακολουθείται η κατάσταση. Μέχρι 20/11 έγιναν έλεγχοι σε 200 και μέχρι σήμερα θα φτάσουν τους 300 εργαζόμενους και θετικοί είναι 19, όπως απάντησε σχετικά ο κ. Ηλιάδης.
Για τα καταστήματα εστίασης και τα εξώδικα
Για το εξώδικο, απάντησε πως τον αφορά σε προσωπικό επίπεδο και για αυτό απάντησε πως είναι αφορά στο μεταξύ τους με τον εν λόγω επιχειρηματία του καταστήματος (θυμίζουμε αφορά το θέμα διαρροής ονομάτων επιχειρήσεων μετά τη σύσκεψη με τον Ν. Χαρδαλιά προ λίγου καιρού στην περιοχή). «Η περιφέρεια δεν έχει τέτοια σχέση με την πολιτική προστασία, δίνοντας στοιχεία, έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς μέσω της ιχνηλάτησης και αυτό έχει αναφερθεί μέσω του εξωδίκου. Δεν είναι αρμοδιότητά μας να γνωρίζουμε αν υπήρξαν κρούσματα στα καταστήματα. Στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών που δοκιμάζονται τώρα και με καλή διάθεση και προσωπικά απέναντι στον επιχειρηματία, είμαστε δίπλα τους στην αγωνία τους και κάνουμε όλοι μαζί προσπάθειες να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα.
Ρωμιόπουλος για την εξέλιξη της πανδημίας
Για τη δομή μεταναστών στο Βελβεντό ο κ. Ρωμιόπουλος απάντησε πως έγινε διπλός δειγματοληπτικός έλεγχος στους εργαζόμενους. Στη δομή αν διαγνωστούν έστω και 3-4 θετικά, θεωρούμε ότι θα τους μολύνουν και τους υπόλοιπους, για αυτό δώσαμε την εντολή η δομή επισήμως να μπει σε λοκντάουν που λήγει την άλλη Παρασκευή. Όλα κυλούν ομαλά. Διαγνώστηκαν θετικά παιδιά, υπάλληλοι και εργαζόμενοι.
Για το αν ανησυχεί κάτι αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Ρωμιόπουλος, απάντησε πως κάθε φορά προκύπτουν ζητήματα. Σήμερα διαπιστώνουμε μια πτωτική τάση. Ενδεχομένως στη Φλώρινα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά πρέπει να προσέξουμε σε κλειστές δομές γηροκομεία, ψυχιατρία κ.α.
Τον χειμώνα περιμέναμε μια πιο επιθετική συμπεριφορά. Δεν με εκπλήσσει η παρατεταμένη περίοδος κρουσμάτων, γιατί οι θερμοκρασία πέφτει και οι συναθροίσεις είναι πιο συχνές σε κλειστούς χώρους. Σε Σιάτιστα και Δεσκάτη είχαμε συναθροίσεις το καλοκαίρι και έγινε επιδημική έξαρση, όπου καταγράφηκαν 100 κρούσματα χωρίς κανένα θάνατο, αλλά τώρα έγιναν συναθροίσεις στη Δεσκάτη και έχουμε πάνω από 400 κρούσματα, έχουμε απώλειες, διασωληνώσεις και πιθανώς να έχει μολυνθεί το 1/3 του πληθυσμού.
Για τα ενεργά κρούσματα, δεν μίλησε με αριθμούς, λέγοντας πως έχει σημασία η τάση και αυτή στην περιοχή είναι πτωτική.
Επίσης, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να πάρει τηλέφωνο για να προγραμματίσει έλεγχο (αφορά σε ευαίσθητες ομάδες , τοκετούς, προγραμματισμένες εγχειρίσεις κ.α.), με τα απαραίτητα πρωτόκολλα, σε ένα χώρο που θα λειτουργήσει ως επιπλέον χώρος ιχνηλάτησης.
Για τα ενεργά κρούσματα, δεν μίλησε με αριθμούς, λέγοντας πως έχει σημασία η τάση και αυτή στην περιοχή είναι πτωτική.
Για τη διαρροή αποτελεσμάτων αναφορικά με τον covid ο κ. Ρωμιόπουλος απάντησε πως πολλές φορές φωτογραφίζονται άνθρωποι και επιχειρήσεις και αυτό είναι λάθος. «Πολλές φορές δεχόμαστε πίεση . Αυτό με βρίσκει τελείως αντίθετο», απάντησε σχετικά. Την άνοιξη υπήρξε στιγματισμός γιατί ήταν λίγα τα κρούσματα, προσέθεσε, λέγοντας πως η θέση των ασθενών ήταν πολύ κακή και αισθάνονταν bulling «αλλά σήμερα σίγουρα δεν θα πρέπει να συμβαίνει αλλά δεν είναι το μείζον. Σήμερα έχουμε εντοπίσει ότι μια πολύ πιθανή πηγή του προβλήματος είναι τα διαλλείματα της εργασίας», τόνισε.
Τσεβεκίδης για Μαμάτσειο και Μοριακό Εργαστήριο
Ο κ. Τσεβεκίδης από τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης, αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά γιατρών προς το νοσοκομείο Κοζάνης, αλλά το νοσοκομείο δεν τη χρειάστηκε (παθολόγο, ακτινολόγο, γυναικολόγο κ.α.), τονίζοντας πως η προσφορά υπάρχει και όποτε κρίνει ο διοικητής οι γιατροί θα είναι εκεί να βοηθήσουν.
Επίσης, ο ιατρικός σύλλογος Κοζάνης αναφέρθηκε στην προσφορά της Euromedica προς το ΕΣΥ, λέγοντας πως ήρθαν σε συνεργασία με την διοίκηση και υπάρχει λίστα πάνω από 50 εθελοντών ιδιωτών ώστε αν επιταχθεί η κλινική να λειτουργήσει με ιδιώτες γιατρούς και όχι από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Για την καλύτερη λειτουργία του εργαστηρίου μοριακής βιολογίας και τη λειτουργία 2ου μηχανήματος και προμήθειας αντιδραστηρίων, υπήρξε δραστηριότητα και κοντά στα 1000 τεστ pcr θα προσφερθούν προς το εργαστήριο για πολίτες της πόλης, ενισχύοντας το και θα συνεχιστεί η προσπάθεια στήριξής του.
Ακόμη, μελετάται η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα με τη βοήθεια του κ. Κοντογούνη.
Κασαπίδης για νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη και αν υπάρχει αυτή η ανάγκη
Απαντώντας στο αν υπάρχει ή όχι ανάγκη για τη λειτουργία νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη, μετά τη συζήτηση που άνοιξε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, ο περιφερειάρχης απάντησε σχετικά σε ερώτηση του «Π: «Αυτή την περίοδο πρώτο μέλημά μας είναι ο αγώνας κατά του κορωνοϊού. Απόλυτη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, με τη στήριξη ευπαθών ομάδων, κοινωνικών, στήριξη επιχειρηματικότητας. Οτιδήποτε άλλο διασπά τις δυνάμεις, από τον σκοπό μας που είναι ο μηδενισμός των κρουσμάτων κορωνοϊού, ώστε όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα και αν αυτό συμβεί να μηδενίσουμε τα κρούσματα και να κερδίσουμε την ελευθερία μας.
Σαφώς το σύστημα υγείας χρειάζεται μια αναβάθμιση ανακαίνιση. Εμείς θέσαμε ως αναπτυξιακό πυλώνα στο νέο παραγωγικό μοντέλο έναν ξεχωριστό πυλώνα ανάπτυξης, για τον τομέα της υγείας.
Σίγουρα χρειάζεται μια αναβάθμιση το σύστημα υγείας, γιατί έχουμε δαπανήσει πάνω από 50 εκ ευρώ για τη στήριξη των νοσοκομείων, του συστήματος υγείας. Να γίνει μια σωστή χαρτογράφηση των αναγκών σύμφωνα με μια επιδημιολογική μελέτη που έχουμε δεσμευθεί ότι θα γίνει για να καταγραφούν τα αίτια θανάτων στην περιοχή και σε συνεργασία με τους ειδικους να χαράξουμε μια πολιτική χωρίς να έχουμε αρμοδιότητα. Αυτή την περίοδο πρέπει να είμαστε επικεντρωμένη στη μάχη κατά του κροωνοϊού».
Δείτε τη συνέντευξη εδώ