Στην Πτολεμαΐδα και συγκεκριμένα στο παράρτημα του ΕΚΕΤΑ βρέθηκε ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO), κύριος Κάρστεν Ράσμουνσεν, σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.
Ο κ. Ράσμουνσεν είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το Πάρκο Υδρογόνου που θα γίνει στην περιοχή της ΑΕΒΑΛ και την πιλοτική μονάδα ΣΗΘΥΑ κελιού καυσίμου και ΑΠΕ με χρήση υδρογόνου, η οποία θα καλύψει σε ενέργεια και θερμότητα το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, τις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ και το Κέντρο Διημέρευσης του Δήμου Εορδαίας.
Ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΤΑ, κύριος Παναγιώτης Γραμμέλης, παρουσίασε τη μακέτα του Πάρκου Υδρογόνου στην ΑΕΒΑΛ, δίνοντας αναλυτικά πληροφορίες για το έργο, ενώ εστίασε και στη ΣΗΘΥΑ.
Ο κ. Ράσμουνσεν δήλωσε ενθουσιασμένος με το έργο, έθεσε πολλά ερωτήματα στον κ. Γραμμέλη κυρίως για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο και θα μπορέσουν να υπάρξουν απτά συμπεράσματα και τεχνολογίες, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών χρήσης του υδρογόνου τόσο στην περιοχή όσο και σε όλη την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτό που είδαμε σήμερα, ήταν αυτό που ελπίζαμε ακριβώς να δούμε στη Δυτική Μακεδονία. Μια πρωτοβουλία με όραμα, σε μια προσπάθεια να ωριμάσει η τεχνολογία στη χρήση υδρογόνου.
Αυτή τη στιγμή είναι μια δοκιμαστική εγκατάσταση, μια ερευνητική εγκατάσταση που τίθεται επί τάπητος, ξεκινώντας από ένα μέγα φωτοβολταϊκό μόνωσης και τροφοδοσίας μόνωσης.
Μετά θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε εκ μέρους της Ελλάδας, πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό πολύτιμο για να γίνει κυρίαρχη τάση τεχνολογίας.
Αυτό που μας άρεσε ιδιαίτερα είναι ότι συμβαίνει ακριβώς στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό είναι το μέρος που αποφασίσαμε να βγει από την παραγωγή κι εξόρυξη λιγνίτη και να περάσουμε σε τεχνολογίες του μέλλοντος. Αυτή είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ερευνητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Όλοι θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Δυτική Μακεδονία, για να δουν τι θα προκύψει από αυτό το έργο – project.
Δεν μπορώ να εκτιμήσω αν η Δυτική Μακεδονία είναι πρωτοπόρος αυτή τη στιγμή, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να είναι καθοδηγητής. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με διαφορετικά μέρη της Ευρώπης, όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε αυτή τη συνάντηση, όπως για παράδειγμα η Ρουμανία.
Η Ευρώπη είναι δυνατή μέσω της συνεργασίας κι έχουμε πολλά «μυαλά» σε όλη την Ευρώπη. Θα πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε ότι η Δυτική Μακεδονία θα μείνει στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης, γι’ αυτό επενδύουμε εδώ και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε όσο περισσότερο γίνεται, διασφαλίζοντας ότι η Δυτική Μακεδονία θα έχει τις κύριες εγκαταστάσεις ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το κάρβουνο και το φυσικό αέριο. Πρέπει να έχουμε τις τεχνολογίες του μέλλοντος.»
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΤΑ, κύριος Δημήτρης Τζοβάρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρέθηκε στο παράρτημα του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα κι έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσει τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του κόμβου υδρογόνου, μιας υποδομής πράσινου υδρογόνου που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην περιοχή, να αποτελέσει βασική ερευνητική υποδομή , να συνεισφέρει στην τοπική οικονομία, αλλά και να βοηθήσει πάρα πολύ στην εκπαίδευση στον τομέα του υδρογόνου που είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά καύσιμα του μέλλοντος.
Όπως δήλωσε στον «Π», είναι μεγάλη ευθύνη να καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια στο να «τρέξει» το έργο πιο γρήγορα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 να είναι σε λειτουργία, έτσι ώστε να επιτελέσει το ρόλο του και στο κομμάτι της τοπικής οικονομίας και στον ερευνητικό τομέα.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορεί η τεχνολογία του υδρογόνου να είναι βιώσιμη οικονομικά, έτσι ώστε να αποτελέσει το μέλλον για την περιοχή, δήλωσε ο κ. Τζοβάρας.
Ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΤΑ, κύριος Παναγιώτης Γραμμέλης, αναφέρθηκε στην στόχευση του ΕΚΕΤΑ, που δεν είναι άλλος από το να γίνει ο αναπτυξιακός μοχλός της περιοχής, σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Περνάμε δηλαδή από το λιγνίτη, στις νέες καθαρές τεχνολογίες ενέργειας και φαίνεται η προσπάθεια που γίνεται στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή, ενώ επιπρόσθετος στόχος είναι να εξεταστεί η αποθήκευση της ενέργειας και οι εφαρμογές του υδρογόνου, με απώτερο σκοπό την διερεύνηση του πώς αυτό θα γίνει βιώσιμο.
«Βασικό στόχος κι επιδίωξη για την περιοχή είναι να παραμείνει η Πτολεμαΐδα η ενεργειακή καρδιά της χώρας και να πάμε από το λιγνίτη στις νέες τεχνολογίες, από τα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές και πράσινες μορφές ενέργειας, με εφαρμογές στην αποθήκευση ενέργειας και να μπορούμε να δούμε το μέλλον σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.» ανέφερε στις δηλώσεις ο κ. Γραμμέλης.
Από την παρουσίαση του έργου για το Πάρκο Υδρογόνου στην περιοχή της ΑΕΒΑΛ, θετικά ήταν τα συμπεράσματα, αλλά και οι εντυπώσεις του επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO), κυρίου Κάρστεν Ράσμουνσεν, δημιουργώντας την πεποίθηση ότι η περιοχή μας θα μπορέσει να κρατήσει έναν σημαντικότατο ρόλο στο ενεργειακό γίγνεσθαι.
Μαρία Κοτζακόλιου