Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ φαρμακοποιών και εργαστηριακών γιατρών, με αφορμή τις ενστάσεις των τελευταίων για τη διανομή και διενέργεια των self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στο πλαίσιο του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ), ο σχεδιασμός του προγράμματος παρακάμπτει τον παραδοσιακό ρόλο των Ιατρών Βιοπαθολόγων. Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα αποτελεί μία εξέταση ιδιαίτερης σημασίας για τη διάγνωση σοβαρών παθήσεων, ανάμεσά τους ο καρκίνος του παχέος εντέρου και άλλες σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές. «Για τον λόγο αυτόν η διαδικασία αυτή απαιτεί επιστημονική εποπτεία, που μόνο οι Ιατροί Βιοπαθολόγοι μπορούν να διασφαλίσουν».
Η ΠΟΕΡΓΙ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι Βιοπαθολόγοι προμηθεύονται το συγκεκριμένο τεστ σε χαμηλότερο κόστος σε αντίθεση με τα φαρμακεία που τα προμηθεύονται ιδιαιτέρως πιο ακριβά. «Η προμήθεια των τεστ σε υψηλότερο κόστος από τα φαρμακεία, σε συνδυασμό με την υψηλή αποζημίωση των φαρμακοποιών, επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία χωρίς να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πρόληψη».
Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η ανάθεση αυτών των προγραμμάτων στους Ιατρούς Βιοπαθολόγους θα εξοικονομήσει πόρους για το υπουργείο Υγείας, ενώ θα υποστηρίξει έναν τομέα που ήδη υποφέρει από το clawback και το rebate.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr