Όπως αναφέραμε σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, η Πτολεμαϊδα και γενικότερα η Επαρχία Εορδαίας ήταν μια γεωκτηνοτροφική περιοχή με μικρή έκταση, αλλά, πλούσια σε παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας που, ξεχώριζε ο καπνός της, που θεωρείτο ανώτερος της Δράμας και εφάμιλλος της Καβάλας, των Σερρών και της Ξάνθης. Παραθέτουμε τη γνώμη του Αναστασίου Πέντζου, Γεωπόνου της εποχής και ειδικού σε θέματα καπνοκαλλιέργειας:
Ο κ. Πέντζος δηλώνει ότι, “τα καπνά της Περιφέρειας Πτολεμαϊδος, από απόψεως ποιότητας και χρώματος, είναι εκείνα που προτιμά η καπνοβιομηχανία της Κεντρικής, ιδίως, Ευρώπης, τάσιν ην εξεδήλωσε, μετά τον Παγκόσμιον πόλεμον. Εξ όσων διαπίστωσα εις τας ανωτέρω χώρας, όχι μόνον οι αυτόχθονες, αλλά και οι ομοεθνείς μας καπνοβιομήχανοι και χαρμαντζήδες ιδιαιτέρως προτιμώσι καπνόν της ποιότητας , ήτις νυν παράγεται εν Πτολεμαϊδι. Πάντως εις τα χαρμάνια, ο καπνός αυτός, όστις ονομάζεται, εις τα χρηματιστήρια βιομηχανικών προϊόντων του Hamburg, Κοlm Amsterdam, καπνός Νοτίου Μακεδονίας, τίθεται εις μίαν αναλογίαν 12%, ενώ της Ανατολικής Μακεδονίας εις τα εκλεκτά σιγαρέτα μόνον 7-9% …”.
Κάναμε τον παραπάνω πρόλογο, φίλες και φίλοι, για να αιτιολογήσουμε το ευχάριστο περιεχόμενο της φωτο μας, όπου, οι συμπατριώτες μας “Καπνέμποροι” καθιέρωσαν, το συναδελφικό τους γλέντι, στο τέλος της καπνεμπορικής τους σαιζόν. Γιατί, όπως προκύπτει από τη συνέχεια της γνώμης του Γεωπόνου Πέντζου, ενώ ο καπνός μας ήταν άριστης ποιότητας και ως εκ τούτου η τιμή του ήταν υψηλή στις διεθνείς αγορές, αυτοί κατάφερναν να τον αγοράζουν, από τους παραγωγούς μας, σε χαμηλές τιμές και να τον πουλούν σε υψηλές με ανάλογα τα.. κέρδη τους.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Τσιάρας Θανάσης, ο Παρτάλης Στέφανος από το Αμύνταιο και πρώην Δήμαρχός του, ο Μιχαηλίδης Σίμος, που εκπροσωπούσε την Αυστροελληνική εταιρεία , ο Κωνσταντινίδης Χρήστος (Τάκης από την Αρδασα), ο Αραϊλούδης Νίκος και ο Καλαϊτζόπουλος Βασίλης. Δυστυχώς, ο φωτογραφικός φακός της εποχής δεν κατάφερε να αποθανατίσει και τους συνδαιτυμόνες εμπόρους που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού που, κατά πληροφορίες μας, ήταν, ο Κασαμπαλίδης Γιάννης και Πουλτίδης Χρήστος και άλλοι, ενώ μας παρουσιάζει τα χέρια τους, με το ευχετήριο ποτήρι στην.. υγειά μας και του χρόνου.. καλλίτερα (φθηνότερα).
Το γλέντι καθιερώθηκε να πραγματοποιείται στο μεγάλο καφενείο του Μιχαηλίδη Κώστα (Ψωμάκι)- γωνία, Μ.Αλεξάνδρου-25ης Μαρτίου και προετοιμάζονταν από τον μερακλή Κώστα, από ένα μήνα νωρίτερα, με ότι καλλίτερο διέθετε η αγορά μας.